Új épületben foglalkoznak a fiatalokkal
Utoljára módositva: 2019-09-25 07:59:03

A nagykárolyi önkormányzat és a Szatmár Megyei Tanács együttműködése révén az egykori Teremi úti óvoda épületébe költözhetett be a speciális igényű gyermekekkel foglalkozó megyei intézmény, megosztva az ingatlant a nagykárolyi Down Alapítvánnyal.

Több héten keresztül zajlottak a felújítási, korszerűsítési munkálatok az egykori Teremi úti óvoda épületében. Az új tanévben nem indultak itt óvodai csoportok, hiszen az aggasztóan csökkenő gyermeklétszám ezt nem tette lehetővé, ezért a nagykárolyi önkormányzat illetékesei úgy döntöttek, hogy új szerepet adnak ennek az ingatlannak.

„Ebbe az épületbe kerültek be a nagykárolyi Down Alapítvány által gondozott fiatalok, valamint itt kapott helyet a Szatmár Megyei Sajátos Nevelési Igényű Gyermekek Integrált Tanintézetének nagykárolyi részlege is. Ez utóbbi intézményben olyan, nem csak nagykárolyi fiatalok, gyermekek tanítását, fejlesztését vállalják, akik speciális odafigyelést igényelnek. Az intézmény illetékesei még az általunk végzett felújítási munkálatok elkezdése előtt megtekintették az épületet, majd a Down Alapítvány képviselői is közölték, hogy az ingatlan megfelel az elképzeléseiknek. Ezt követően kezdtünk bele a javítási, korszerűsítési munkálatokba. Ez egy viszonylag rendben lévő ingatlan, a fűtésrendszer és az udvar is jó állapotban van. Az újonnan ide költöztetett intézmény csoportjai eddig a 2-es számú iskola óvodájában működtek, azonban az új tanévben már itt foglalkoznak a gyermekekkel a szakemberek. Ehhez a költöztetéshez átalakításokat kellett végeznünk: rámpákat alakítottunk ki, valamint módosítottuk az illemhelyeket, mellékhelyiségeket is. Megtisztítottuk az udvart, valamint bevetettük fűmaggal, hogy a későbbiekben még kellemesebben tölthessék a szüneteket az ide járó gyermekek, fiatalok. Az épületre ráférne egy tetőcsere is, és ehhez a munkához kértük a Szatmár Megyei Tanács segítségét is” — fejtette ki Várna Levente, a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal keretében működő Tanügyi és Egészségügyi Igazgatóság vezetője.

A keddi átadási ceremónián köszönetet mondtak a kapott segítségért az érintett intézmények képviselői. Kovács Jenő nagykárolyi polgármester beszédében ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy az udvaron egy megfelelő játszóteret szerelnek majd fel, míg Pataki Csaba megyei tanácselnök azt is elmondta, hogy hozzájárulnak a még hátralévő munkálatok, korszerűsítések elvégzéséhez. Mindketten egyetértettek abban, hogy a speciális igényű gyermekek számára megfelelő körülményeket kell biztosítani, s ebben mind a megyei tanács, mind a nagykárolyi önkormányzat partnere kell hogy legyen az intézménynek.

Ramona Costin, a Szatmár Megyei Sajátos Nevelési Igényű Gyermekek Integrált Tanintézetének vezetője elmondta, hogy megyei szinten összesen 284 gyermekkel foglalkoznak. A gyermekek minél eredményesebb fejlesztése céljából igyekeznek folyamatosan képezni magukat, illetve olyan didaktikai eszközöket beszerezni, melyek megkönnyítik és eredményesebbé teszik munkájukat. Mint mondta, arra is hangsúlyt fektetnek, hogy jó viszonyt tartsanak fenn a náluk tanuló gyermekek családtagjaival. Az egyik legnagyobb problémát azon gyermekek beutaztatása jelentette számukra, akik a különböző falvakból érkeztek a foglalkozásokra. Ezért döntöttek úgy, hogy létrehozzák a különböző kirendeltségeiket, melyek egyike a nagykárolyi.

A most felavatott nagykárolyi intézményben 38 gyermekkel foglalkoznak, akik 5 osztályba elosztva tanulhatnak, magyar és román nyelven egyaránt. Külön kiemelte, hogy Nagykárolyban további óvodai és iskolai csoportokat is működtetnek, mely foglalkozások azonban nem ebben az épületben zajlanak.

Hargitay Erzsébet, a Down Alapítvány vezetője elmondta, hogy nagy segítség számukra, hogy termeket kaptak ebben az ingatlanban. Kifejtette, hogy ezáltal két helyen is működhetnek majd: a Horea utcai központi épületnek jelenleg is zajlik a bentlakásos otthonná való átalakítása, így az egyesület által szervezett, speciális fejlesztő foglalkozások ebben a Teremi úti épületben zajlanak ezentúl.

A beszédeket követően a jelenlévők megtekintették az épület termeit is, amelyeket otthonossá és lehetőség szerint kényelmessé alakítva várják majd a gyermekeket és ifjakat nap mint nap a szakemberek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 2.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...