Új épületekben az új tanévben Pusztadarócon
Utoljára módositva: 2014-11-15 12:24:05

Pusztadarócon új iskolai és óvodai épületben kezdődött meg a tanév, az azóta eltelt két hónapról az újonnan kinevezett igazgatónővel, Erdei Enikővel beszélgettük tereputunk során.

A pusztadaróci iskola új épületében két hónapja oktatnak

Két hónap már eltelt az új tanévből, így Pusztadarócon a gyerekek és a tanerők is kezdik megszokni az új környezetet, ami a teljes egészében felújított iskolát és óvodát jelenti, amelyet májusban adtak át, és szeptember 15-től már élettel is megtelt. Az 1 834 704 lejes projektből 1 230 212 lej volt az uniós támogatás, 188 150 lej a kormánypénz, 28 946 lej pedig a pusztadaróci önkormányzat önrésze. Az újjávarázsolt tanintézménynek új igazgatója is van Erdei Enikő személyében, aki csak ebben a minőségében számít új tanerőnek, ugyanis immár 14 éve tevékenykedik Pusztadarócon földrajz szakos tanárként. Így tehát átélte azokat az időket is, mikor nem a legideálisabb körülmények között folyt az oktatás a régi épületekben. „Most már nosztalgiával gondolunk arra, mikor nyers fával kellett tüzelnünk télen, így a kályha füstölt is, csípte a szemet, beivódott a ruhába, de a lelkesedés akkor is megvolt részünkről, mert ez mindig is jellemezte a Pusztadarócon oktatókat. Jelenleg is egy fiatal, dinamikus, lelkiismeretes társaság gyűlt itt össze” — jegyezte meg az igazgatónő az intézményben tett látogatásunkkor, amelyben csak magyar nyelven folyik az oktatás. Körbenézve az épület egy részében tapasztalhattuk, hogy az itteni gyerekek valóban európai körülmények között tanulhatnak, minden vadonatúj, van természetesen internettel is felszerelt informatikai labor és multimédiás terem is. „A korábbi körülmények után főleg a gyerekek számára még szokatlan a mostani helyzet, többeknek meg kellett például tanulni, hogyan kezeljenek bizonyos dolgokat, számukra ez egy egészen más világ most. Éppen ezért meg kell tanulniuk, hogy vigyázzanak a környezetükre, és meg kell szokniuk a rendszerességet. Mi, pedagógusok is még próbáljuk belakni az iskolát, a folyosón a falak is még csupaszok, azon gondolkodunk, hogy milyen saját arculatot adjunk új iskolánknak” — magyarázta Erdei Enikő, miközben az új épületekkel körülvett négyszögletes udvaron átvágva az óvodát látogatjuk meg. Az udvaron — melyet tavasztól terveznek rendbe tenni — két hatalmas csomó rönkfa vár a feldarabolásra, de csak azért, mert a fásszínben már nincs hely, ahogy a fatüzelésű kazán „emészti fel” a fát, úgy pótolják a hiányt az udvarról.

A Napsugár-csoport óvodásainak napközis része

Az óvodában — melynek főbejárata előtt kis virágoskertet alakítottak ki közösen pedagógusok és gyerekek — a közelgő ebédre vár a hosszabbított programot igénybe vevő 40 apróság, a két magyar csoport mellett van egy román is, melyet most „hoztak fel” az új épületbe. A gyerekek összesen hatvanöten vannak, velük öt óvónő (Őry Ilonka, Loga Mária, Schmiedt Borbála, Jenei Laura, Tulba Dana Liliana) foglalkozik a három teremben. Ezek mellett van hálóterem és ebédlő, ahova catering-rendszerben szállítják a napi menüt, amelyért a szülők 7 lejt fizetnek. „Mivel sok a kicsi, nagy szükség lenne még egy kisegítő személyre, amolyan dadára, egy ilyen posztnak a létrehozását kérvényeztük is a tanfelügyelőségtől” — jegyezte meg az igazgatónő. Az udvart még körbeveszi egy másik új épület is, ez az iskola utáni oktatás céljait szolgálná a jövőben, főleg az előkészítősükre és I–IV. osztályosokra gondolnak. Ezek még csak tervek, ehhez az oktatáshoz is ebéd kapcsolódna, de mivel több a hátrányosabb helyzetű gyermek, kérdés, hogy a szülők meg tudnák-e engedni ezt maguknak. Községi szinten összesen 476 gyereket jegyeznek a tanintézményekben, ezek a pusztadaróci iskolát és óvodát, a petei és atyai óvodát, valamint a szamosdarai iskolát és óvodát jelentik. A gyerekekkel 34 pedagógus foglalkozik, ezek 95 százaléka Szatmárnémetiből ingázik, a bérleteket biztosítja a Găman Mihály polgármester által irányított hivatal. Ami az iskolán kívüli tevékenységeket illeti, havonta kettőt-hármat szerveznek, nemrég tizenöt V–VIII. osztályos gyerek volt egy ingyenes jutalomkiránduláson Nagykárolyban és Kaplonyban, amint az igazgatónő elmondta, a Károlyi-kastélyban a gyerekek nagyon élvezték a panoptikumot, az úton pedig a kismajtényi sík mellett elhaladva történelmi előadást hallgathattak. „Természetesen lesz kézműves foglalkozással egybekötött karácsonyváró is, de a foci is nagyon népszerű Pusztadarócon, a fiúk nemrég voltak egy mikolai gyerektornán, de a lányok is rúgják a bőrt” — jegyezte meg Erdei Enikő, aki még hozzátette, az iskolából kikerülve az egyetemig is eljutnak néhányan, jelenleg például van egy olyan kolléganője, aki egykor tanítványa volt.

Romász János

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A Grincs
Ma, 15:00
Az Illumination nyolcadik egészestés animációs filmje A GRINCS, amely Dr. Seuss közkedvelt karácsonyi klasszikusa alapján készült. A Grincs egy cinikus, zsémbes zöld szőrmók története, aki el akarja lopni a karácsonyt, ám végül egy kislány őszinte ünnepi lelkesedése szívhez téríti. Vicces és szívmelengető történet a karácsony lényegéről és az optimizmus megtörhetetlen erejéről. A Grincs magányosan éldegél barlangjában a Kobak hegyen, egyetlen társasága hűséges kutyája, Max. A barlang tele van mi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A karácsony mentőakció
Ma, 16:40
Amikor az összes manó megbetegszik, a Mikulásra hárul a feladat, hogy a békés karácsony ünnepek érdekében gyógyírt keresve körbeutazza a Földet. Egy szerencsétlen landolást követően Párizsban találja magát, ahol nem egészen úgy működnek a dolgok, mint otthon, Lappföldön. Szerencséjére egy kedves család a segítségére siet, így talán még nincs veszve az idei karácsony.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Ragadozó városok
Ma, 20:30
Évezredekkel azután, hogy a civilizációt elpusztította egy kataklizmikus esemény, az emberiség alkalmazkodott a körülményekhez, és új életmódot fejlesztett ki. Hatalmas mozgó városok róják a föld felszínét, és könyörtelenül vadásznak a kisebb városokra. Tom Natsworthy, aki a mozgó London város egyik alsó soráról származik, találkozik a veszélyes szökevénnyel, Hester Shaw-val, és kisvártatva a saját életéért kell küzdenie... A két ellenlábas, akiknek sosem kellett volna találkozniuk, váratlanul s
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. december 11.
Párját elbűvöli kedvessége és az a naivitás, amivel a világ dolgaira reagál, Nehéz viszont elfogadnia változékony hangulatait.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. december 11.)


    KONYHA
    Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...