Új épületekben az új tanévben Pusztadarócon
Utoljára módositva: 2014-11-15 12:24:05

Pusztadarócon új iskolai és óvodai épületben kezdődött meg a tanév, az azóta eltelt két hónapról az újonnan kinevezett igazgatónővel, Erdei Enikővel beszélgettük tereputunk során.

A pusztadaróci iskola új épületében két hónapja oktatnak

Két hónap már eltelt az új tanévből, így Pusztadarócon a gyerekek és a tanerők is kezdik megszokni az új környezetet, ami a teljes egészében felújított iskolát és óvodát jelenti, amelyet májusban adtak át, és szeptember 15-től már élettel is megtelt. Az 1 834 704 lejes projektből 1 230 212 lej volt az uniós támogatás, 188 150 lej a kormánypénz, 28 946 lej pedig a pusztadaróci önkormányzat önrésze. Az újjávarázsolt tanintézménynek új igazgatója is van Erdei Enikő személyében, aki csak ebben a minőségében számít új tanerőnek, ugyanis immár 14 éve tevékenykedik Pusztadarócon földrajz szakos tanárként. Így tehát átélte azokat az időket is, mikor nem a legideálisabb körülmények között folyt az oktatás a régi épületekben. „Most már nosztalgiával gondolunk arra, mikor nyers fával kellett tüzelnünk télen, így a kályha füstölt is, csípte a szemet, beivódott a ruhába, de a lelkesedés akkor is megvolt részünkről, mert ez mindig is jellemezte a Pusztadarócon oktatókat. Jelenleg is egy fiatal, dinamikus, lelkiismeretes társaság gyűlt itt össze” — jegyezte meg az igazgatónő az intézményben tett látogatásunkkor, amelyben csak magyar nyelven folyik az oktatás. Körbenézve az épület egy részében tapasztalhattuk, hogy az itteni gyerekek valóban európai körülmények között tanulhatnak, minden vadonatúj, van természetesen internettel is felszerelt informatikai labor és multimédiás terem is. „A korábbi körülmények után főleg a gyerekek számára még szokatlan a mostani helyzet, többeknek meg kellett például tanulni, hogyan kezeljenek bizonyos dolgokat, számukra ez egy egészen más világ most. Éppen ezért meg kell tanulniuk, hogy vigyázzanak a környezetükre, és meg kell szokniuk a rendszerességet. Mi, pedagógusok is még próbáljuk belakni az iskolát, a folyosón a falak is még csupaszok, azon gondolkodunk, hogy milyen saját arculatot adjunk új iskolánknak” — magyarázta Erdei Enikő, miközben az új épületekkel körülvett négyszögletes udvaron átvágva az óvodát látogatjuk meg. Az udvaron — melyet tavasztól terveznek rendbe tenni — két hatalmas csomó rönkfa vár a feldarabolásra, de csak azért, mert a fásszínben már nincs hely, ahogy a fatüzelésű kazán „emészti fel” a fát, úgy pótolják a hiányt az udvarról.

A Napsugár-csoport óvodásainak napközis része

Az óvodában — melynek főbejárata előtt kis virágoskertet alakítottak ki közösen pedagógusok és gyerekek — a közelgő ebédre vár a hosszabbított programot igénybe vevő 40 apróság, a két magyar csoport mellett van egy román is, melyet most „hoztak fel” az új épületbe. A gyerekek összesen hatvanöten vannak, velük öt óvónő (Őry Ilonka, Loga Mária, Schmiedt Borbála, Jenei Laura, Tulba Dana Liliana) foglalkozik a három teremben. Ezek mellett van hálóterem és ebédlő, ahova catering-rendszerben szállítják a napi menüt, amelyért a szülők 7 lejt fizetnek. „Mivel sok a kicsi, nagy szükség lenne még egy kisegítő személyre, amolyan dadára, egy ilyen posztnak a létrehozását kérvényeztük is a tanfelügyelőségtől” — jegyezte meg az igazgatónő. Az udvart még körbeveszi egy másik új épület is, ez az iskola utáni oktatás céljait szolgálná a jövőben, főleg az előkészítősükre és I–IV. osztályosokra gondolnak. Ezek még csak tervek, ehhez az oktatáshoz is ebéd kapcsolódna, de mivel több a hátrányosabb helyzetű gyermek, kérdés, hogy a szülők meg tudnák-e engedni ezt maguknak. Községi szinten összesen 476 gyereket jegyeznek a tanintézményekben, ezek a pusztadaróci iskolát és óvodát, a petei és atyai óvodát, valamint a szamosdarai iskolát és óvodát jelentik. A gyerekekkel 34 pedagógus foglalkozik, ezek 95 százaléka Szatmárnémetiből ingázik, a bérleteket biztosítja a Găman Mihály polgármester által irányított hivatal. Ami az iskolán kívüli tevékenységeket illeti, havonta kettőt-hármat szerveznek, nemrég tizenöt V–VIII. osztályos gyerek volt egy ingyenes jutalomkiránduláson Nagykárolyban és Kaplonyban, amint az igazgatónő elmondta, a Károlyi-kastélyban a gyerekek nagyon élvezték a panoptikumot, az úton pedig a kismajtényi sík mellett elhaladva történelmi előadást hallgathattak. „Természetesen lesz kézműves foglalkozással egybekötött karácsonyváró is, de a foci is nagyon népszerű Pusztadarócon, a fiúk nemrég voltak egy mikolai gyerektornán, de a lányok is rúgják a bőrt” — jegyezte meg Erdei Enikő, aki még hozzátette, az iskolából kikerülve az egyetemig is eljutnak néhányan, jelenleg például van egy olyan kolléganője, aki egykor tanítványa volt.

Romász János

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
Eladó Különfélék
Német érdekeltségű vállalkozás 70–100 négyzetméteres helyiséget keres Nagykárolyban...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 15:25
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. október 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...