Új épülettel bővítenék a megyei kórházat
Utoljára módositva: 2017-08-03 09:06:46

Egy új, ötemeletes épület létrehozását pályázná meg ez év őszéig a Szatmár Megyei Tanács, jelentette be tegnap délelőtti sajtótájékoztatóján Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke és Marc Adrian, a kórház ideiglenesen kinevezett menedzsere.

Tegnap délelőtt közös sajtótájékoztatót tartott a Szatmár Megyei Tanács és a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház vezetősége, amelynek során beszámoltak azokról a tervekről, amelyek révén a municípium egészségügyi rendszerének fejlesztését mozdítanák elő a következő években.

A sajtótájékoztatón Pataki Csaba tanácselnök beszélt arról a három pályázatról, amelyeket még idén készülnek leadni. 12 millió eurónál is több az a pályázati összeg, amelyet három projekt révén a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház fejlesztésére szeretne megszerezni a megyei tanács. Ezek közül a legkomolyabb beruházás egy 10 millió euró értékű RO-HU-s, határon átívelő uniós pályázat lenne. „Az elkövetkező év folyamán történelmi lehetőség áll előttünk annak érdekében, hogy a változás és a fejlődés útjára állíthassuk ezt a kórházat. És nemcsak a körülmények, de a működés és a hatékonyság tekintetében is komoly fejlődést szeretnénk megvalósítani” — fogalmazott Pataki. Mint kiderült, ez év szeptember 20-ig szeretné benyújtani a megyei tanács ezt a pályázatot, amely révén egy új egészségügyi létesítményt építenének. Pataki szerint az ötlet megszületésének elsődleges oka a kórházban nagy problémát jelentő helyhiány, illetve az, hogy a két kórházi épületet több kilométer és a Szamos folyó választja el egymástól. Ennek köszönhetően sokszor az intézményben zajló munka sem lehet elég hatékony. Az új épület a jelenlegi új kórház udvarán épülne fel, részben elfoglalva a helikopter leszállópályáját is, amit egyébként jelenleg úgy használ a kórház, hogy az nincs engedélyeztetve. Az új épület öt emelet magas lenne, és tehermentesítené az új kórház jelenlegi épületét. A régi és az új épületet egy emeleti folyosó kötné össze egymással, sőt, az új ingatlan tetején helyet kapna egy új, engedélyezett helikopterleszálló is.

Ennek kapcsán Adrian Marc kórházmenedzser elmondta, hogy amennyiben ez létrejön, egy korszakalkotó előrelépésről beszélhetünk majd a szatmári egészségügyben, ezért mindenki abban reménykedik, hogy kedvező elbírálásban részesül majd ez a pályázat.

A továbbiakban Pataki Csaba elmondta még, hogy egy regionális fejlesztési pályázat révén 1,5 millió eurós finanszírozásból a kórház sürgősségi osztályát is bővíteni szeretnék, ugyanis itt is folyamatos helyhiánnyal küzd az intézmény. Ezt a pályázatot is az idei évben szeretnék leadni, ahogy egy harmadik, 20 millió lej értékű projektet is, mely a kórház épületének energetikai szempontból hatékonyabbá való tételét célozza meg. Ez magában foglalná a hőszigetelést, illetve a fűtő- és hűtőberendezések, valamint a villamos hálózat felújítását is.

Pataki szerint mindhárom pályázatnak nagy esélye van a kedvező elbírálásra, mindössze jó szakemberekre van szükség, akik az elkövetkező 2–3 hónapban profi módon készítik el ezeket a pályázatokat.

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 10 db tojás, só, 6 szelet bacon, 1 ek. mustár, 1 csokor petrezselyemzöld, 8–10 szál snidling, 1 szál ...