Új épülettel bővítenék a megyei kórházat
Utoljára módositva: 2017-08-03 09:06:46

Egy új, ötemeletes épület létrehozását pályázná meg ez év őszéig a Szatmár Megyei Tanács, jelentette be tegnap délelőtti sajtótájékoztatóján Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke és Marc Adrian, a kórház ideiglenesen kinevezett menedzsere.

Tegnap délelőtt közös sajtótájékoztatót tartott a Szatmár Megyei Tanács és a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház vezetősége, amelynek során beszámoltak azokról a tervekről, amelyek révén a municípium egészségügyi rendszerének fejlesztését mozdítanák elő a következő években.

A sajtótájékoztatón Pataki Csaba tanácselnök beszélt arról a három pályázatról, amelyeket még idén készülnek leadni. 12 millió eurónál is több az a pályázati összeg, amelyet három projekt révén a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház fejlesztésére szeretne megszerezni a megyei tanács. Ezek közül a legkomolyabb beruházás egy 10 millió euró értékű RO-HU-s, határon átívelő uniós pályázat lenne. „Az elkövetkező év folyamán történelmi lehetőség áll előttünk annak érdekében, hogy a változás és a fejlődés útjára állíthassuk ezt a kórházat. És nemcsak a körülmények, de a működés és a hatékonyság tekintetében is komoly fejlődést szeretnénk megvalósítani” — fogalmazott Pataki. Mint kiderült, ez év szeptember 20-ig szeretné benyújtani a megyei tanács ezt a pályázatot, amely révén egy új egészségügyi létesítményt építenének. Pataki szerint az ötlet megszületésének elsődleges oka a kórházban nagy problémát jelentő helyhiány, illetve az, hogy a két kórházi épületet több kilométer és a Szamos folyó választja el egymástól. Ennek köszönhetően sokszor az intézményben zajló munka sem lehet elég hatékony. Az új épület a jelenlegi új kórház udvarán épülne fel, részben elfoglalva a helikopter leszállópályáját is, amit egyébként jelenleg úgy használ a kórház, hogy az nincs engedélyeztetve. Az új épület öt emelet magas lenne, és tehermentesítené az új kórház jelenlegi épületét. A régi és az új épületet egy emeleti folyosó kötné össze egymással, sőt, az új ingatlan tetején helyet kapna egy új, engedélyezett helikopterleszálló is.

Ennek kapcsán Adrian Marc kórházmenedzser elmondta, hogy amennyiben ez létrejön, egy korszakalkotó előrelépésről beszélhetünk majd a szatmári egészségügyben, ezért mindenki abban reménykedik, hogy kedvező elbírálásban részesül majd ez a pályázat.

A továbbiakban Pataki Csaba elmondta még, hogy egy regionális fejlesztési pályázat révén 1,5 millió eurós finanszírozásból a kórház sürgősségi osztályát is bővíteni szeretnék, ugyanis itt is folyamatos helyhiánnyal küzd az intézmény. Ezt a pályázatot is az idei évben szeretnék leadni, ahogy egy harmadik, 20 millió lej értékű projektet is, mely a kórház épületének energetikai szempontból hatékonyabbá való tételét célozza meg. Ez magában foglalná a hőszigetelést, illetve a fűtő- és hűtőberendezések, valamint a villamos hálózat felújítását is.

Pataki szerint mindhárom pályázatnak nagy esélye van a kedvező elbírálásra, mindössze jó szakemberekre van szükség, akik az elkövetkező 2–3 hónapban profi módon készítik el ezeket a pályázatokat.

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 16:55
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 17.
Ha csak a saját feje után akar menni, ne csodálkozzon, ha környezete ingerült és türelmetlen lesz egy idő után. Maradjon nyitott mások véleményére!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...