Új év, új összemosás
Utoljára módositva: 2014-01-09 18:25:47

Sajnálom, de nem szándékszom ünneprontó lenni az új év küszöbén, csupán egy tévhitet szeretnék eloszlatni, aminek talán sok nyugdíjas örvend, de meg kell fosztanom őket ettől az örömtől, hiszen ez is csak a választási kampány egy része. A Szatmár Megyei Nyugdíjpénztár igazgatója, Eugenia Sabău 2013. december 30-i sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a nyugdíjpont értéke a 2013-as 762,1 lejről 2014-ben 790,7 lejre nő a 2013/340-es törvénynek megfelelően. Itt azonban az alkalmazás dátumáról már nem tesz említést, ami pedig elég lényeges. A kormány azt is bejelentette, hogy a nyugdíjakat 2014 januárjától 3,76/-kal indexálják az inflációnak megfelelően. Itt azonban két dologról van szó, ami lényegesen különbözik egymástól és a következőkben igyekszem feltárni nyugdíjastársaim előtt a valóságot.

Az indexálás a nyugdíjak vásárlási értékének megőrzését jelenti, az infláció értékének megfelelően. Tehát ez nem nyugdíjemelés, csak a nyugdíjak egy szinten tartása az inflációnak megfelelően. A másik pedig a nyugdíjak növelése, ami azt jelenti, hogy növelik a nyugdíjak pontszámának értékét, amit 2014-ben 790,7 lejre emelnek, és ha ezt megszorozzuk az illető nyugdíjas nyugdíjpontszámával, akkor megkapjuk az új nyugdíj összegét. Sajnos, én már nem hiszek az ilyen kijelentéseknek a kormány és azok képviselőinek részéről, annál is inkább, mert itt már kétféle nyugdíjemelésről beszélnek, ami túl szép volna, hogy igaz legyen. Így aztán átszámoltam mindkét változatát a nyugdíjemelésnek. Az eredmények pedig azt igazolták, hogy itt egy jól kiszámított összemosásról van szó. Alapul vettem a 2013-as nyugdíjakat, és kiszámoltam, mennyivel növekszik a 3,76-os indexálással, és így megkaptam egy nagyobb nyugdíjösszeget, majd ugyanezt tettem az új nyugdíjpontszám értékével is, és meglepődve tapasztaltam, hogy a két számítás eredménye egy és ugyanaz, ami azt jelenti, hogy itt csak indexálásról van szó, de nyugdíjemelésről nem.

Itt ugyanis arról van szó, hogy tudatosan félrevezették a nyugdíjasokat, megcserélve időben az indexálás és a nyugdíjak pontszámának növelését, ugyanis először kellett volna alkalmazni 2014 januárjától a nyugdíjpontszám értékének növelését, majd erre az új összegre alkalmazni az indexálás 3,76-os értékét. Így lett volna valójában nyugdíjemelés, amiről a jelen esetben szó sincs.

Hogy bizonyosodjanak meg állításom valóságáról, minden nyugdíjtársam elvégezheti ezt az egyszerű két számítást. Az egészben az a bosszantó és sértő, hgoy az általunk megválasztott kormány következetesen leminősíti szellemi képességeinket, és ebből kifolyólag azt is gondolják, hogy mi feltétel nélkül el is hisszük, amit nekünk tálalnak, de nagyon is tévednek.

Itt kell megjegyeznem, én már nem csodálkozom Eugenia Sabău kijelentésén sem, hiszen egy zenekarban nem lehet más hangnemben játszani.

Az olvasók iránti szeretettel,

Riedl Oszkár

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az elrabol hercegnő
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Bosszúvágy
Ma, 16:40
A chicagói sebészorvos, Dr. Paul Kersey (Bruce Willis) csak közvetetten ismeri az utcai erőszakot, amit a műtőjébe került számtalan áldozat szenved el. Ám mindez megváltozik, mikor feleségét (Elisabeth Shue) és lányát (Camila Morrone) brutális támadás éri külvárosi otthonukban. Megelégelve a túlterhelt rendőrség tétlenségét, a bosszúvágytól fűtött Paul maga ered az elkövetők nyomába, hogy igazságot szolgáltasson. A megszaporodó önítélkezésekre a média is felfigyel, a lakosság pedig azt találgatj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 18:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 21:00
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 22.
Bánjon ma óvatosan a pénzzel! Ez vonatkozik saját pénztárcájára is, de üzleti döntéseiben sem árt most megfontoltabbnak lennie, mint általában.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. március 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...