Új év, új összemosás
Utoljára módositva: 2014-01-09 18:25:47

Sajnálom, de nem szándékszom ünneprontó lenni az új év küszöbén, csupán egy tévhitet szeretnék eloszlatni, aminek talán sok nyugdíjas örvend, de meg kell fosztanom őket ettől az örömtől, hiszen ez is csak a választási kampány egy része. A Szatmár Megyei Nyugdíjpénztár igazgatója, Eugenia Sabău 2013. december 30-i sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a nyugdíjpont értéke a 2013-as 762,1 lejről 2014-ben 790,7 lejre nő a 2013/340-es törvénynek megfelelően. Itt azonban az alkalmazás dátumáról már nem tesz említést, ami pedig elég lényeges. A kormány azt is bejelentette, hogy a nyugdíjakat 2014 januárjától 3,76/-kal indexálják az inflációnak megfelelően. Itt azonban két dologról van szó, ami lényegesen különbözik egymástól és a következőkben igyekszem feltárni nyugdíjastársaim előtt a valóságot.

Az indexálás a nyugdíjak vásárlási értékének megőrzését jelenti, az infláció értékének megfelelően. Tehát ez nem nyugdíjemelés, csak a nyugdíjak egy szinten tartása az inflációnak megfelelően. A másik pedig a nyugdíjak növelése, ami azt jelenti, hogy növelik a nyugdíjak pontszámának értékét, amit 2014-ben 790,7 lejre emelnek, és ha ezt megszorozzuk az illető nyugdíjas nyugdíjpontszámával, akkor megkapjuk az új nyugdíj összegét. Sajnos, én már nem hiszek az ilyen kijelentéseknek a kormány és azok képviselőinek részéről, annál is inkább, mert itt már kétféle nyugdíjemelésről beszélnek, ami túl szép volna, hogy igaz legyen. Így aztán átszámoltam mindkét változatát a nyugdíjemelésnek. Az eredmények pedig azt igazolták, hogy itt egy jól kiszámított összemosásról van szó. Alapul vettem a 2013-as nyugdíjakat, és kiszámoltam, mennyivel növekszik a 3,76-os indexálással, és így megkaptam egy nagyobb nyugdíjösszeget, majd ugyanezt tettem az új nyugdíjpontszám értékével is, és meglepődve tapasztaltam, hogy a két számítás eredménye egy és ugyanaz, ami azt jelenti, hogy itt csak indexálásról van szó, de nyugdíjemelésről nem.

Itt ugyanis arról van szó, hogy tudatosan félrevezették a nyugdíjasokat, megcserélve időben az indexálás és a nyugdíjak pontszámának növelését, ugyanis először kellett volna alkalmazni 2014 januárjától a nyugdíjpontszám értékének növelését, majd erre az új összegre alkalmazni az indexálás 3,76-os értékét. Így lett volna valójában nyugdíjemelés, amiről a jelen esetben szó sincs.

Hogy bizonyosodjanak meg állításom valóságáról, minden nyugdíjtársam elvégezheti ezt az egyszerű két számítást. Az egészben az a bosszantó és sértő, hgoy az általunk megválasztott kormány következetesen leminősíti szellemi képességeinket, és ebből kifolyólag azt is gondolják, hogy mi feltétel nélkül el is hisszük, amit nekünk tálalnak, de nagyon is tévednek.

Itt kell megjegyeznem, én már nem csodálkozom Eugenia Sabău kijelentésén sem, hiszen egy zenekarban nem lehet más hangnemben játszani.

Az olvasók iránti szeretettel,

Riedl Oszkár

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 15:00
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:05
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:05
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:25
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...