Új év, új összemosás
Utoljára módositva: 2014-01-09 18:25:47

Sajnálom, de nem szándékszom ünneprontó lenni az új év küszöbén, csupán egy tévhitet szeretnék eloszlatni, aminek talán sok nyugdíjas örvend, de meg kell fosztanom őket ettől az örömtől, hiszen ez is csak a választási kampány egy része. A Szatmár Megyei Nyugdíjpénztár igazgatója, Eugenia Sabău 2013. december 30-i sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a nyugdíjpont értéke a 2013-as 762,1 lejről 2014-ben 790,7 lejre nő a 2013/340-es törvénynek megfelelően. Itt azonban az alkalmazás dátumáról már nem tesz említést, ami pedig elég lényeges. A kormány azt is bejelentette, hogy a nyugdíjakat 2014 januárjától 3,76/-kal indexálják az inflációnak megfelelően. Itt azonban két dologról van szó, ami lényegesen különbözik egymástól és a következőkben igyekszem feltárni nyugdíjastársaim előtt a valóságot.

Az indexálás a nyugdíjak vásárlási értékének megőrzését jelenti, az infláció értékének megfelelően. Tehát ez nem nyugdíjemelés, csak a nyugdíjak egy szinten tartása az inflációnak megfelelően. A másik pedig a nyugdíjak növelése, ami azt jelenti, hogy növelik a nyugdíjak pontszámának értékét, amit 2014-ben 790,7 lejre emelnek, és ha ezt megszorozzuk az illető nyugdíjas nyugdíjpontszámával, akkor megkapjuk az új nyugdíj összegét. Sajnos, én már nem hiszek az ilyen kijelentéseknek a kormány és azok képviselőinek részéről, annál is inkább, mert itt már kétféle nyugdíjemelésről beszélnek, ami túl szép volna, hogy igaz legyen. Így aztán átszámoltam mindkét változatát a nyugdíjemelésnek. Az eredmények pedig azt igazolták, hogy itt egy jól kiszámított összemosásról van szó. Alapul vettem a 2013-as nyugdíjakat, és kiszámoltam, mennyivel növekszik a 3,76-os indexálással, és így megkaptam egy nagyobb nyugdíjösszeget, majd ugyanezt tettem az új nyugdíjpontszám értékével is, és meglepődve tapasztaltam, hogy a két számítás eredménye egy és ugyanaz, ami azt jelenti, hogy itt csak indexálásról van szó, de nyugdíjemelésről nem.

Itt ugyanis arról van szó, hogy tudatosan félrevezették a nyugdíjasokat, megcserélve időben az indexálás és a nyugdíjak pontszámának növelését, ugyanis először kellett volna alkalmazni 2014 januárjától a nyugdíjpontszám értékének növelését, majd erre az új összegre alkalmazni az indexálás 3,76-os értékét. Így lett volna valójában nyugdíjemelés, amiről a jelen esetben szó sincs.

Hogy bizonyosodjanak meg állításom valóságáról, minden nyugdíjtársam elvégezheti ezt az egyszerű két számítást. Az egészben az a bosszantó és sértő, hgoy az általunk megválasztott kormány következetesen leminősíti szellemi képességeinket, és ebből kifolyólag azt is gondolják, hogy mi feltétel nélkül el is hisszük, amit nekünk tálalnak, de nagyon is tévednek.

Itt kell megjegyeznem, én már nem csodálkozom Eugenia Sabău kijelentésén sem, hiszen egy zenekarban nem lehet más hangnemben játszani.

Az olvasók iránti szeretettel,

Riedl Oszkár

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 21:25
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 21.
Komoly önmegismerési folyamaton megy most keresztül. Rájön, hogy ki és mi illik Önhöz, illetve mi az, amiben nem érzi jól magát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. november 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...