Új központ: építőt keresnek
Utoljára módositva: 2019-06-19 21:18:03

Gyakorlati szempontokat figyelembe véve tervezést és kivitelezést egyben hirdetett meg a szatmárnémeti városvezetés az új központ átépítése érdekében. Minden új lesz, ha befejezik.

Aktualizálását követően közzétette az elektronikus közbeszerzési rendszerben az új központ felújítási és átépítési munkálatainak megtervezését és elvégzését a szatmárnémeti városvezetés. Alig több mint egy hónapjuk van az ágazatban érdekelt cégeknek jelentkezni a pályázatra, amelynek összértéke 11 millió lej. A korábbiakhoz képest két tekintetben módosult a tenderfüzet. Az egyik módosítást az ajánlat értékében kellett eszközölnie a városvezetésnek, mert nőttek az árak és drágább lett a munka is, mint tavaly volt, a másik pedig egy technikai részlet: nyertes cég csak az lehet, amelyik nemcsak hogy a legolcsóbban dolgozna, de az utóbbi öt évben végzett már hasonló volumenű és összetettségű területrendezési munkát.

„Azzal indokoltuk a finanszírozási igényünket az Északnyugati Fejlesztési Régiónál (ADRNV) — részletezte lapunknak Kereskényi Gábor polgármester —, hogy Szatmárnémetiben a belvárosi közlekedés nagyon sürgős és alapos átszervezésére van szükség, csökkenteni kell a szén-monoxid-kibocsátást és a zajszennyezést a városban, ösztönözni kell az autó nélküli közlekedést. Ezért kezdtünk el a régi központ forgalommentessé tételével, parkolóházak építésével, hibridbusz-beszerzéssel, bicikliúthálózat-bővítéssel és biciklibérlési rendszer kiépítésével foglalkozni, és ezért van szükség a szatmárnémeti új központ átalakítására is” — sorolta a polgármester. Sokkal inkább belekerül majd a város vérkeringésébe az új központ, ha ezt is behálózzák bicikliutak, kellemes környezet lesz kialakítva a gyalogosok számára is, és megépülne a térről a töltésre vezető lépcsősor folytatásaként a gyalogos- és biciklis híd a NEPI plázához. Külön projektjeként a városnak ‘89-es emlékmű is szépítené a most elég egyhangú hatalmas teret, és a ritkán használt, idejétmúlt szökőkút helyére is korszerű, medence nélküli vízszóró épülne a főtér felújításával egy időben. Több lenne a zöldövezet is az újfőtéren, mint amennyi most van, illetve olyan, padokkal körülvett, fával beültetett szigeteket is épít majd a kivitelező a főtérre, amilyenek most a Coposu sétányon vannak.

A víz-, csatorna- és villamos hálózattól kezdve a lámpaoszlopokig minden új lesz a főtéren, teljes átépítésen fog átesni a kommunista időben épült főtere a városnak, a villanydrótok pedig a föld alá kerülnek majd, nem zavarják majd levegőben húzott kábelek az összképet, részletezte az elképzeléseket a polgármester. Mind a régi, mind az új központnak megvannak a maga jellemzői, amelyek nagyrészt vissza fognak köszönni az átalakítás után is, tette hozzá Kereskényi. Amennyire a korszerűsítés engedi, meghagyják a terek eredeti jellemzőit, de igyekeznek adaptálni ezeket a mai urbanisztikai és városlakói elvárásokhoz is.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 18:35
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...