Új központ: építőt keresnek
Utoljára módositva: 2019-06-19 21:18:03

Gyakorlati szempontokat figyelembe véve tervezést és kivitelezést egyben hirdetett meg a szatmárnémeti városvezetés az új központ átépítése érdekében. Minden új lesz, ha befejezik.

Aktualizálását követően közzétette az elektronikus közbeszerzési rendszerben az új központ felújítási és átépítési munkálatainak megtervezését és elvégzését a szatmárnémeti városvezetés. Alig több mint egy hónapjuk van az ágazatban érdekelt cégeknek jelentkezni a pályázatra, amelynek összértéke 11 millió lej. A korábbiakhoz képest két tekintetben módosult a tenderfüzet. Az egyik módosítást az ajánlat értékében kellett eszközölnie a városvezetésnek, mert nőttek az árak és drágább lett a munka is, mint tavaly volt, a másik pedig egy technikai részlet: nyertes cég csak az lehet, amelyik nemcsak hogy a legolcsóbban dolgozna, de az utóbbi öt évben végzett már hasonló volumenű és összetettségű területrendezési munkát.

„Azzal indokoltuk a finanszírozási igényünket az Északnyugati Fejlesztési Régiónál (ADRNV) — részletezte lapunknak Kereskényi Gábor polgármester —, hogy Szatmárnémetiben a belvárosi közlekedés nagyon sürgős és alapos átszervezésére van szükség, csökkenteni kell a szén-monoxid-kibocsátást és a zajszennyezést a városban, ösztönözni kell az autó nélküli közlekedést. Ezért kezdtünk el a régi központ forgalommentessé tételével, parkolóházak építésével, hibridbusz-beszerzéssel, bicikliúthálózat-bővítéssel és biciklibérlési rendszer kiépítésével foglalkozni, és ezért van szükség a szatmárnémeti új központ átalakítására is” — sorolta a polgármester. Sokkal inkább belekerül majd a város vérkeringésébe az új központ, ha ezt is behálózzák bicikliutak, kellemes környezet lesz kialakítva a gyalogosok számára is, és megépülne a térről a töltésre vezető lépcsősor folytatásaként a gyalogos- és biciklis híd a NEPI plázához. Külön projektjeként a városnak ‘89-es emlékmű is szépítené a most elég egyhangú hatalmas teret, és a ritkán használt, idejétmúlt szökőkút helyére is korszerű, medence nélküli vízszóró épülne a főtér felújításával egy időben. Több lenne a zöldövezet is az újfőtéren, mint amennyi most van, illetve olyan, padokkal körülvett, fával beültetett szigeteket is épít majd a kivitelező a főtérre, amilyenek most a Coposu sétányon vannak.

A víz-, csatorna- és villamos hálózattól kezdve a lámpaoszlopokig minden új lesz a főtéren, teljes átépítésen fog átesni a kommunista időben épült főtere a városnak, a villanydrótok pedig a föld alá kerülnek majd, nem zavarják majd levegőben húzott kábelek az összképet, részletezte az elképzeléseket a polgármester. Mind a régi, mind az új központnak megvannak a maga jellemzői, amelyek nagyrészt vissza fognak köszönni az átalakítás után is, tette hozzá Kereskényi. Amennyire a korszerűsítés engedi, meghagyják a terek eredeti jellemzőit, de igyekeznek adaptálni ezeket a mai urbanisztikai és városlakói elvárásokhoz is.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 27.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...