Új névvel kezdi az új tanévet az iskola
Utoljára módositva: 2019-09-10 09:25:00

Az új tanévtől hivatalosan is Rákóczi Ferenc nevét viseli a szatmárnémeti 10-es iskola. A megyeközpont nagy presztízsű általános iskolájában magyar és román tagozaton összesen 1660 diák tanul, a színvonalas oktatáshoz és a sportoláshoz is minden feltétel adott.

Mint minden tanévkezdéskor, most is a legkisebbek izgultak a legjobban, így volt ez a Rákóczi Ferenc Általános Iskolában is. A három előkészítő osztály tanulóit, akik első alkalommal lépték át diákként az iskola küszöbét, tapssal köszöntötték, amikor bevonultak az iskolaudvarra, és elfoglalták a helyüket.

Gnandt Zoltán iskolaigazgató köszöntötte a diákokat, a pedagógusokat, a szülőket és minden résztvevőt. „Ma mindannyian érkeztünk valamivel. Lehet, hogy túlcsorduló reményekkel, lehet, hogy céltudatossággal, kereső bizalommal, bizonytalansággal, de az is lehet, hogy fásuló bizonytalansággal. Egy, ami közös: ma valamennyien elkezdenek valamit. Amikor elkezdődik valami új, figyelembe kell venni, hogy nem csak egy új tanév áll előttünk, hanem az egész jövő. A cél, hogy mindenki együtt dolgozzon a közös célokért, közös akarattal. Az iskola a tanulásról szól, de fontos, hogy élményeket is adjon. Ezek azok, amik a diákok identitástudatát, összetartozás-élményét erősítik — hangsúlyozta az igazgató.

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere elmondta, hogy harminchárom évvel ezelőtt még tanulója volt az iskolának, s azóta nagyon sok minden megváltozott, megújultak a tantermek, az udvar, a sportpálya. Az iskola mindmáig megőrizte hírnevét, és az egyik legjobb általános iskola maradt Szatmárnémetiben, Szatmár megyében. A közelmúltban megváltozott az iskola neve is, felvette egy olyan személyiségnek a nevét, aki a tizennyolcadik századi Európa egyik legnagyobb államférfiúja volt, aki képes volt arra, hogy építsen, hogy összekösse, egyesítse a magyarokat, a románokat, a szlovákokat egy közös cél érdekében. II. Rákóczi Ferenc jelszava — Istennel a hazáért és a szabadságért! — ma is kell hogy vezessen bennünket, hiszen most is csak keresztény hitünkre és kultúránkra támaszkodva maradhatunk meg Európában, fogalmazott Kereskényi, kiemelve, hogy voltak, akik megpróbáltak viszályt kelteni a magyarok és a románok között, de Rákóczi szellemében sikerült megőrizni a békét és az együttműködés lehetőségét.

Magyar Lóránd az iskola szülői bizottságának tagjaként köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy ő is ebbe az iskolába járt, és ide jár mindkét fia is. Fontos számára, hogy ez az iskola olyan oktatási körülményeket biztosítson, amilyenek a XXI. században szükségesek. Az elmúlt évben minden osztályt interaktív táblával láttak el, ebben segített a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a szülői bizottság, és megújult a sportpálya, ami sportolási lehetőséget biztosít a tanulóknak, adottak tehát a feltételek, hogy az iskola szellemi és fizikai felkészülést biztosítson.

A tanulók rövid kulturális műsorát követően Silvia Lăpuşte, az iskola aligazgatója szólt a jelenlevőkhöz, majd a diákok az osztályukba vonultak, ahol a további teendőkről egyeztettek.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...