Új óvodai épület kellene Lázáriban
Utoljára módositva: 2014-09-06 08:23:02

Célegyenesbe jutott Lázáriban is a felkészülés az új tanévre, a munkálatokról, valamint a gondokról Szakácsi Mária igazgatónő számolt be lapunknak. Problémaként egy új óvoda hiányát említette, és, hogy nincs pénz a tanárok buszbérletére.

 

Feszített tempóban zajlanak az előkészületek Lázáriban az új tanév megkezdésére, ezt tapasztaltuk is, ellátogatva a községközpont Petőfi Sándorról elnevezett szaklíceumába, melynek udvarán két munkás éppen a füvet kaszálta, egy kamion pedig akkor fordult be megrakodva a télire való tűzifával. „A tanintézmény alkalmazottaival próbáljuk megoldani a különböző munkálatok elvégzését, de besegítettek a szülők is, valamint a IX–X. osztályos építészeti szakos diákok 10 termet festettek ki, ami nagy segítség volt. „Csipkedni kell magunkat, de a kezdésre megleszünk mindennel, a szárazberki és a sándorhomoki iskolából is kapunk segítséget” – nyilatkozta Szakácsi Mária igazgatónő.

A tűzifát egyébként azért szállítják csak most, mert októbertől tudják kifizetni, eddig nem volt rá pénz. A fűtési szezont azonban el tudják kezdeni száraz fával is, mivel maradt meg tavalyról, és tavasszal is hoztak egy bizonyos mennyiséget, amely már kiszáradt azóta. A fűtést fatüzelésű kazánokkal és cserépkályhákkal oldják meg, Lázáriban és a hozzá tartozó falvakban összességében 14 épületben kell biztosítani a meleget télen. Lázáriban óvoda és I–X. osztályos iskola működik, Nagypeleskén óvoda és I–VIII. osztályos iskola, Sáron csak óvoda van, Sándorhomokon óvoda és I–VIII. osztályos iskola, Szárazberken óvoda és I–IV. osztályos iskola, Kispeleskén pedig óvoda működik.

Az udvart kaszálták az iskola alkalmazottai

Az igazgatónő egyik nagy fájdalma — mint mondta —: még egy épület hiánya az óvodásoknak. Már mintegy hat éve pályáztak kormányprogram keretében egy új óvoda megépítésére, idén januárban végre ki is hirdették a licitet megnyerő céget, de azóta nem történt semmi előrelépés. „Mi egy öttermes óvodára pályáztunk, de amint utóbb kiderült, először a két teremből álló épületeket kezdik el építeni, tehát nekünk, ki tudja, meddig kell még várnunk egy újra. Addig is megpróbáljuk majd behozni az óvodát az építészeti szak új épületébe, amely annak idején a Phare tvet-program keretében készült el, és 2016-ban lesz a program kifutási határideje, tehát akkor más rendeltetése is lehet az épületnek. De addig hátha történik valami előrelépés az új óvoda építését illetően, mi optimisták vagyunk, és kérjük a szülők megértését is” —magyarázta Szakácsi Mária.

Több kamionnyi tűzifára van szüksége a lázári tanintézménynek

Lázáriban jelenleg több mint 60 óvodással foglalkoznak, de egy modern épület hiányában egyre több szülő beviszi a gyerekét Szatmárnémetibe, így már ebben a korban elkezdődik az elvándorlás, amit a feltételek javításával lehet csak megállítani. A község tanintézményeiben 700 körül van a tanulók létszáma, ezzel a számmal pedig tartani tudják a beiskolázási tervet. A tanerők száma 60 körül van, ezeknek a 90 százaléka Szatmárnémetiből ingázik. És ehhez kapcsolódik egy másik megoldásra váró probléma, ugyanis a jelenlegi állás szerint decemberig az iskolának nincs pénze arra, hogy fizesse a pedagógusok autóbuszbérletét, amelyből a legolcsóbb is 105 lej havonta, így egy tanévben mintegy 50 ezer lej kellene a bérletek kifizetésére. Kérvényezték az összeget az önkormányzattól, de egyelőre annak is behatároltak a lehetőségei, szűkösek az anyagi forrásai. „Mint mondtam, mi optimisták vagyunk, ezért reméljük, hogy ez a gond is megoldódik majd” — zárta mondandóját a tanintézményt második éve vezető, de az iskolánál már több mint negyedszázada dolgozó igazgatónő.

 

Romász János

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. november 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...