Új óvodai épület kellene Lázáriban
Utoljára módositva: 2014-09-06 08:23:02

Célegyenesbe jutott Lázáriban is a felkészülés az új tanévre, a munkálatokról, valamint a gondokról Szakácsi Mária igazgatónő számolt be lapunknak. Problémaként egy új óvoda hiányát említette, és, hogy nincs pénz a tanárok buszbérletére.

 

Feszített tempóban zajlanak az előkészületek Lázáriban az új tanév megkezdésére, ezt tapasztaltuk is, ellátogatva a községközpont Petőfi Sándorról elnevezett szaklíceumába, melynek udvarán két munkás éppen a füvet kaszálta, egy kamion pedig akkor fordult be megrakodva a télire való tűzifával. „A tanintézmény alkalmazottaival próbáljuk megoldani a különböző munkálatok elvégzését, de besegítettek a szülők is, valamint a IX–X. osztályos építészeti szakos diákok 10 termet festettek ki, ami nagy segítség volt. „Csipkedni kell magunkat, de a kezdésre megleszünk mindennel, a szárazberki és a sándorhomoki iskolából is kapunk segítséget” – nyilatkozta Szakácsi Mária igazgatónő.

A tűzifát egyébként azért szállítják csak most, mert októbertől tudják kifizetni, eddig nem volt rá pénz. A fűtési szezont azonban el tudják kezdeni száraz fával is, mivel maradt meg tavalyról, és tavasszal is hoztak egy bizonyos mennyiséget, amely már kiszáradt azóta. A fűtést fatüzelésű kazánokkal és cserépkályhákkal oldják meg, Lázáriban és a hozzá tartozó falvakban összességében 14 épületben kell biztosítani a meleget télen. Lázáriban óvoda és I–X. osztályos iskola működik, Nagypeleskén óvoda és I–VIII. osztályos iskola, Sáron csak óvoda van, Sándorhomokon óvoda és I–VIII. osztályos iskola, Szárazberken óvoda és I–IV. osztályos iskola, Kispeleskén pedig óvoda működik.

Az udvart kaszálták az iskola alkalmazottai

Az igazgatónő egyik nagy fájdalma — mint mondta —: még egy épület hiánya az óvodásoknak. Már mintegy hat éve pályáztak kormányprogram keretében egy új óvoda megépítésére, idén januárban végre ki is hirdették a licitet megnyerő céget, de azóta nem történt semmi előrelépés. „Mi egy öttermes óvodára pályáztunk, de amint utóbb kiderült, először a két teremből álló épületeket kezdik el építeni, tehát nekünk, ki tudja, meddig kell még várnunk egy újra. Addig is megpróbáljuk majd behozni az óvodát az építészeti szak új épületébe, amely annak idején a Phare tvet-program keretében készült el, és 2016-ban lesz a program kifutási határideje, tehát akkor más rendeltetése is lehet az épületnek. De addig hátha történik valami előrelépés az új óvoda építését illetően, mi optimisták vagyunk, és kérjük a szülők megértését is” —magyarázta Szakácsi Mária.

Több kamionnyi tűzifára van szüksége a lázári tanintézménynek

Lázáriban jelenleg több mint 60 óvodással foglalkoznak, de egy modern épület hiányában egyre több szülő beviszi a gyerekét Szatmárnémetibe, így már ebben a korban elkezdődik az elvándorlás, amit a feltételek javításával lehet csak megállítani. A község tanintézményeiben 700 körül van a tanulók létszáma, ezzel a számmal pedig tartani tudják a beiskolázási tervet. A tanerők száma 60 körül van, ezeknek a 90 százaléka Szatmárnémetiből ingázik. És ehhez kapcsolódik egy másik megoldásra váró probléma, ugyanis a jelenlegi állás szerint decemberig az iskolának nincs pénze arra, hogy fizesse a pedagógusok autóbuszbérletét, amelyből a legolcsóbb is 105 lej havonta, így egy tanévben mintegy 50 ezer lej kellene a bérletek kifizetésére. Kérvényezték az összeget az önkormányzattól, de egyelőre annak is behatároltak a lehetőségei, szűkösek az anyagi forrásai. „Mint mondtam, mi optimisták vagyunk, ezért reméljük, hogy ez a gond is megoldódik majd” — zárta mondandóját a tanintézményt második éve vezető, de az iskolánál már több mint negyedszázada dolgozó igazgatónő.

 

Romász János

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Tulipánláz
Ma, 15:00
A 17. századi Amszterdamban az elárvult Sophiát házasságba kényszerítik egy vagyonos és befolyásos kereskedővel, ami anyagi biztonságot, de egyben boldogtalanságot is jelent a lány számára. Amikor férje portrét rendel róla, szenvedélyes viszonyba bonyolódik fiatal festőjével. Hogy elmenekülhessenek a kereskedő messzire érő kezei elől, a két szerelmes mindent kockára téve beszáll a tulipánhagyma-üzletbe, abban a reményben, hogy a megfelelő mennyiségű hagymával elég pénzre tesznek szert szabadságu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A Lego Ninjago film
Ma, 17:00
Ninjago csöpp szigetét rejtélyes ellenség ostromolja. Még szerencse, hogy hat legyőzhetetlennek tűnő nindzsa minden éjszaka harcba száll, és meghökkentő fegyverarzenálja segítségével visszaveri az ellenséget. De kik lehetnek ők? Senki sem tudja. És nem is sejti, hogy az éjszakai szuperharcosok nappal egész másfajta ellenséggel küszködnek. Ugyanis osztálytársak a helyi gimiben, és a középiskolások egyszerű, ám sok küzdelemmel teli hétköznapjait próbálják túlélni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Amerikai bérgyilkos
Ma, 19:00
Mitch Rapp (Dylan O Brien) életét egy szörnyű tragédia árnyékolja be: egy terrorista támadás során a szeme láttára ölik meg a menyasszonyát. A mindenre elszánt férfi személyes bosszút esküszik, egyetlen célja, hogy kiiktassa a kegyetlen merénylőket. Az egykori sikeres atlétára a CIA igazgatóhelyettese, Irene Kennedy (Sanaa Lathan) is felfigyel: felveszi Mitchet az ügynökség elit terroristaelhárító programjába, majd a hidegháborús veterán, a kőkemény Stan Hurley (Michael Keaton) kezeire bízza. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kingsman: Az aranykör
Ma, 21:00
Ha a világot valami rettenetes baj, világuralomra törő főgonosz vagy más efféle rémség fenyegeti, akkor sem kell félnünk: van szakember, aki megállítja a gonoszságot. A Kingsman közelharcra és rejtvényfejtésre egyaránt tökéletesen kiképzett, úriember ügynökei majdnem mindig tudják, mi a teendő. De néha a "majdnem mindig" is kevés. Az új ellenség (Julianne Moore) természetesen világuralomra tör, valószínűleg őrült, és biztosan lángész: sikeresen csapdába csalja a Kingsman-csapatot, és felrobbantj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 25.
A Mars a Szűz jegyében áll. Jelentőségteljes nap elébe néz. Végre felkínálkozik a várva várt lehetőség, közeleg az idő, amikor válthat, és valami új dologba kezdhet. Döntsön megfontoltan!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. szeptember 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...