Új óvodai épület kellene Lázáriban
Utoljára módositva: 2014-09-06 08:23:02

Célegyenesbe jutott Lázáriban is a felkészülés az új tanévre, a munkálatokról, valamint a gondokról Szakácsi Mária igazgatónő számolt be lapunknak. Problémaként egy új óvoda hiányát említette, és, hogy nincs pénz a tanárok buszbérletére.

 

Feszített tempóban zajlanak az előkészületek Lázáriban az új tanév megkezdésére, ezt tapasztaltuk is, ellátogatva a községközpont Petőfi Sándorról elnevezett szaklíceumába, melynek udvarán két munkás éppen a füvet kaszálta, egy kamion pedig akkor fordult be megrakodva a télire való tűzifával. „A tanintézmény alkalmazottaival próbáljuk megoldani a különböző munkálatok elvégzését, de besegítettek a szülők is, valamint a IX–X. osztályos építészeti szakos diákok 10 termet festettek ki, ami nagy segítség volt. „Csipkedni kell magunkat, de a kezdésre megleszünk mindennel, a szárazberki és a sándorhomoki iskolából is kapunk segítséget” – nyilatkozta Szakácsi Mária igazgatónő.

A tűzifát egyébként azért szállítják csak most, mert októbertől tudják kifizetni, eddig nem volt rá pénz. A fűtési szezont azonban el tudják kezdeni száraz fával is, mivel maradt meg tavalyról, és tavasszal is hoztak egy bizonyos mennyiséget, amely már kiszáradt azóta. A fűtést fatüzelésű kazánokkal és cserépkályhákkal oldják meg, Lázáriban és a hozzá tartozó falvakban összességében 14 épületben kell biztosítani a meleget télen. Lázáriban óvoda és I–X. osztályos iskola működik, Nagypeleskén óvoda és I–VIII. osztályos iskola, Sáron csak óvoda van, Sándorhomokon óvoda és I–VIII. osztályos iskola, Szárazberken óvoda és I–IV. osztályos iskola, Kispeleskén pedig óvoda működik.

Az udvart kaszálták az iskola alkalmazottai

Az igazgatónő egyik nagy fájdalma — mint mondta —: még egy épület hiánya az óvodásoknak. Már mintegy hat éve pályáztak kormányprogram keretében egy új óvoda megépítésére, idén januárban végre ki is hirdették a licitet megnyerő céget, de azóta nem történt semmi előrelépés. „Mi egy öttermes óvodára pályáztunk, de amint utóbb kiderült, először a két teremből álló épületeket kezdik el építeni, tehát nekünk, ki tudja, meddig kell még várnunk egy újra. Addig is megpróbáljuk majd behozni az óvodát az építészeti szak új épületébe, amely annak idején a Phare tvet-program keretében készült el, és 2016-ban lesz a program kifutási határideje, tehát akkor más rendeltetése is lehet az épületnek. De addig hátha történik valami előrelépés az új óvoda építését illetően, mi optimisták vagyunk, és kérjük a szülők megértését is” —magyarázta Szakácsi Mária.

Több kamionnyi tűzifára van szüksége a lázári tanintézménynek

Lázáriban jelenleg több mint 60 óvodással foglalkoznak, de egy modern épület hiányában egyre több szülő beviszi a gyerekét Szatmárnémetibe, így már ebben a korban elkezdődik az elvándorlás, amit a feltételek javításával lehet csak megállítani. A község tanintézményeiben 700 körül van a tanulók létszáma, ezzel a számmal pedig tartani tudják a beiskolázási tervet. A tanerők száma 60 körül van, ezeknek a 90 százaléka Szatmárnémetiből ingázik. És ehhez kapcsolódik egy másik megoldásra váró probléma, ugyanis a jelenlegi állás szerint decemberig az iskolának nincs pénze arra, hogy fizesse a pedagógusok autóbuszbérletét, amelyből a legolcsóbb is 105 lej havonta, így egy tanévben mintegy 50 ezer lej kellene a bérletek kifizetésére. Kérvényezték az összeget az önkormányzattól, de egyelőre annak is behatároltak a lehetőségei, szűkösek az anyagi forrásai. „Mint mondtam, mi optimisták vagyunk, ezért reméljük, hogy ez a gond is megoldódik majd” — zárta mondandóját a tanintézményt második éve vezető, de az iskolánál már több mint negyedszázada dolgozó igazgatónő.

 

Romász János

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:10
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 23.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...