Új rend a városi tanácsban
Utoljára módositva: 2018-03-13 13:30:26

A mai munkamenetnek és elvárásoknak megfelelő formába öntötték a szatmárnémeti testületre vonatkozó belső szabályzatot. Újdonság, hogy a lakosság még a szavazás előtt felszólalhat az ülésen.

Nagyon itt volt már az ideje aktualizálni a Szatmárnémeti Helyi Tanács működését keretek közé fogó szabályozást, nyilatkozta megkeresésünk nyomán a testület jogi bizottságának vezetője. Ressler Ştefan elmondta, hogy tizenöt éve nem volt hozzányúlva a rendszabályzathoz, most olyan módosításokat eszközöltek ebben, amelyeknek köszönhetően szakmaibb döntést hozhatnak a tanácsosok, illetve operatívabb lett a munka az előkészítői és a döntéshozói szakaszban is. Lentről és fentről is támogatást kapnak a testület tagjai, mielőtt szavaznak egy ügyben, részletezte a jogász, mert egy-egy, a közéletre is hatással lévő döntést megelőzően, még mielőtt szavaznának a tanácsosok, felszólalhatnak az ügyben érintett civilek, illetve nem csupán a tanácsi szakbizottságok véleményezik az egyes tervezeteket, de a városházi szakosztályok véleménye is ki van kérve.

 

Lakossági vélemények

 

Ami a lakosságot leginkább érinti az új szabályozást tekintve, az a tanácsüléseken való felszólalás rendjének változása. Eddig csak az ülés végén tárgyalt Egyebek napirendi pontnál kaptak szót, ha városlakók is felszólaltak volna, emlékeztetett a tanácsos, ami — mondjuk meg őszintén — annyit ért, mint nóta végén a sej-haj. Mostantól, ha három nappal az ülés előtt a polgármesteri hivatalban írásban jelzik, hogy melyik napirendi pont kapcsán mondanák el az álláspontjukat, mi lenne az, és érintettségüket is igazolni tudják, még azelőtt elmondhatják a magukét, hogy a tanácsosok szavaznának az ügyben. A kérvény is leadható magyar nyelven, hangsúlyozta ki Ressler, és a tanácsülésen a felszólalást is meg lehet tenni magyarul.

Fontos lenne, ha az emberek élnének azzal a lehetőséggel, hogy szót kaphatnak a tanácsüléseken, ha érinti életvitelüket, környezetüket, közvetlen hatással van rájuk egy-egy tanácsi döntés, emelte ki a jogász. Azért is lett ilyenformán módosítva a szabályzat, hogy a választó rendszeres kapcsolatban legyen választottjával, menet közben is lássa, mit és hogyan dolgozik, ne csak akkor találkozzon a városi tanácsosokkal, amikor választási kampány van.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...