Új szakembereket alkalmaznak
Utoljára módositva: 2012-09-18 20:05:29

A hatékony munkának köszönhetően a Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökség (APDRP) szatmárnémeti kirendeltségénél tíz szakembert alkalmaznak az elkövetkező időszakban.

Polgármesterek, pályázatírók, munkálatok kivitelezői vettek részt a találkozón

Kedden  Szatmár megyébe látogatott Achim Irimescu, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára és George Turtoi, az Országos Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökség (APDRP) igazgatója azzal a céllal, hogy találkozzon a megyénkbeli polgármesterekkel, a pályázatokat író és a munkálatokat kivitelező vállalkozókkal, illetve a Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökség északnyugati régiójához tartozó hat megye (Szatmár, Kolozs, Szilágy, Beszterce-Naszód, Máramaros, Bihar) elöljáróival. A találkozó során az érintettek elmondták, hogy az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) keretében a nyertes pályázatok gyakorlatba ültetése során milyen nehézségekbe ütköztek, illetve a 2014—2020-as pályázati időszakra vonatkozó terveket is elsorolták. Achim Irimescu elmondta, hogy a 2007—2013-as pályázati kiírásban hazánknak a mezőgazdaság, illetve a vidéki infrastruktúra fejlesztésére 13,5 milliárd eurót különített el az Európai Bizottság, azonban jelen pillanatig mindössze 7,5 milliárd lejt sikerült ebből a pénzösszegből lehívni, a cél az, hogy a hátralevő egy évben a rendelkezésre álló pénzalapot lehívják. A pénzalapok lehívását a pályázatok önrészének biztosítása, illetve a mértéktelen bürokrácia fékezi az államtitkár megítélése szerint, aki megígérte, hogy az elkövetkező időszakban olyan hitelcsomagot szeretnének a bankokkal együttműködve kidolgozni, melynek kamatja maximum 5,58 százalékos lesz. Ezenkívül azt is tanulmányozzák, hogy a jelenlegi bürokráciát hogyan lehetne egyszerűsíteni. „Mivel az APDRP munkatársai jelentős mennyiségű pályázatot kell átvizsgáljanak, a közeljövőben 50 új munkatársat fogunk alkalmazni. A Szatmárnémetiben levő központba 10 állást hirdettünk meg, mivel ez az ügynökség büszkélkedhet a legjobb eredményekkel a pénzlehívások terén” — számolt be Turtoi.

Összetett problémák

A találkozón jelen levők elmondták, hogy a projektek sikeres lezárása érdekében az előre nem látható munkálatokra elkülönített pénzösszeg (átlagosan a pályázat értékének 10 százaléka) legyen leírható, különben több önkormányzat abba a helyzetbe jut, hogy nem tudja befejezni a projektet, ezzel kockáztatva azt, hogy elveszíti a támogatást. Incze Lajos, Halmi község polgármestere értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy 2009-ben visszautasították a községközpont útjainak aszfaltozására leadott projektjüket, melynek keretében 4000 négyzetméter utat vontak volna be burkolattal. Tavaly aztán a tartalékon levő projektek újraértékelése során azért utasították vissza a halmiak projektjét, mert időközben sikerült több utcát leaszfaltoznia az önkormányzatnak. Az elöljárók azt ígérték, utánajárnak az esetnek. Halmi község ugyanakkor pozitív példaként lett megemlítve, hiszen megyénkből ők az egyedüliek, akik mezőgazdasági kerülőútra nyertes pályázatot adtak le. A jelen levő kivitelezők azt említették meg, hogy a 2010-ben aláírt kivitelezési szerződéseket fix árakkal kötötték meg, és azóta az alapanyagok ára jelentősen drágult, így nem biztos, hogy minden munkálatot sikerül majd befejezni.

Tervek, elképzelések

A mezőgazdasági kamarák kapcsán Irimescu elmondta, hogy a vezetők számára a versenyvizsgát 2013 elején szervezik majd meg, ezzel próbálva elkerülni, hogy szakemberek helyett politikai alapon kinevezett személyek kerüljenek ezen fontos intézmények élére. „Terveink között szerepel, hogy támogatjuk az együttműködést a helyi önkormányzatok, illetve mezőgazdászok között, mezőgazdasági raktárak létrehozása érdekében, melyekbe az elképzelés szerint össze lehet gyűjteni a terményt, onnan pedig a piacra vinni. Ezáltal ki lehetne iktatni a viszonteladókat, ugyanakkor az élelmiszerárakat is lehetne szabályozni” — összegzett a találkozó végén Achim Irimescu.

Sógor Beáta

 

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. február 26.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...