Új tárcavezetőket javasoltak a román szociáldemokraták
Utoljára módositva: 2019-02-20 09:20:31

Új tisztségviselőket javasolt a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) kedden a Klaus Iohannis államfő által következetesen elutasított miniszterjelöltek helyett.

A miniszterelnök-helyettesi tisztséggel együtt járó regionális fejlesztési tárca élére Daniel Suciut, a szociáldemokraták képviselőházi frakcióvezetőjét, a közlekedési tárca élére pedig Razvan Cucot, Giurgiu megyei képviselőt jelölték. Utóbbi volt már közlekedési miniszter 2017-ben, de tevékenységét akkor egyes párttársai bírálták, és tíz hónap után lemondatták.

A PSD keddi döntése stratégiaváltást jelent a jobboldali államfővel folytatott politikai csatározásban: a párt ugyanis eddig ragaszkodott ahhoz, hogy ne hagyja miniszteri mandátum nélkül a párt egyik kulcsemberének számító Lia Olguta Vasilescu PSD-alelnököt, volt munkaügyi minisztert.

Vasilescut – akit az államfő a novemberi kormányátalakításkor készségesen felmentett a munkaügyi tárca éléről – a PSD eredetileg a közlekedési tárcához akarta átültetni, majd mikor Iohannis ezt elutasította, pártja a regionális fejlesztési minisztérium élére jelölte.

A több mint három hónapja húzódó válságnak a jelek szerint a PSD most már akár presztízsveszteség árán is szeretne véget vetni. Hogy megkímélje pártját az egyértelmű meghátrálás látszatától, Vasilescu – majd nem sokkal később a közlekedési tárca élére nevesített Mircea Dragici is – önként visszalépett a jelöltségtől, ezért a PSD végrehajtó bizottsága “kénytelen volt” új miniszterjelölteket javasolni a két megüresedett tárca élére.

A zárt ajtók mögött zajló, éjszakába nyúló tanácskozás sajtóértesülések szerint nem volt feszültségmentes, egyebek mellett azért, mert Vasilescu hívei a kormány szerkezetének átalakításával és a megújuló kormány parlamenti beiktatásával szerették volna megkerülni Iohannist, Liviu Dragnea pártelnök azonban nem támogatta a javaslatot.

Az utóbbi hónapokban a jobboldali elnök egyetlen alkalmat sem mulasztott el a PSD-kormány bírálatára. Magatartásának radikalizálódását most már a jobboldali elemzők is a közelgő elnökválasztási kampány előszeleként értelmezik: a PSD miniszterjelöltjeinek sorozatos elutasításával Iohannis a kormánypárt egyedüli hatékony ellensúlyaként készül újabb mandátumra pályázni az év végi elnökválasztáson.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. május 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...