Új terveket szőttek az egyházmegyei közgyűlésen
Utoljára módositva: 2018-04-15 15:07:42

Új esperesi hivatal építéséről és egy új ifjúsági táborhely létrehozásáról döntött a károlyi egyházmegye közgyűlése. Elhangzott az is, hogy az egyházmegye 145 lélekkel csökkent.

 

 

A Nagykárolyi Református Egyházmegye közgyűlésére április 11-én került sor. A közgyűlés Kiss József, a Szatmári Református Egyházmegye főjegyzőjének igehirdetésével kezdődött, aki János evangéliumának 20. része alapján szólt a jelenlévőkhöz. Ezt követően a közgyűlési tagok elfogadták az egyházmegye különböző előadóinak beszámolóit, melyekből többek között kiderült, hogy jelenleg 15 697 híve van a nagykárolyi egyházmegyének. A tavalyi évhez képest 145 lélekkel csökkent a hívek száma. Elfogadták a berei egyházközség vezetőségének kérvényét, akik 3000 lej támogatást kértek a ravatalozó építésének befejezéséhez. Kovács Jenő, Nagykároly polgármesterének javaslatára határozat született arról, hogy Nagykároly mellett földterületet vásároljon az egyházmegye, ahol ifjúsági táborhelyet létesítenek majd. Balogh Enikő katekétikai előadó emlékeztetett arra, hogy egyre sürgetőbb megoldani a táborhely kérdését, ugyanis egyelőre nem áll rendelkezésre olyan hely, ahol hosszú távon biztosítva volna a gyermekek és ifjak táboroztatása. Tolnay István esperes bemutatta az új esperesi hivatal látványtervét, ami Nagykárolyban a Károli Gáspár utcában fog felépülni. Az épület a Magyar Kormány támogatásával készül majd el. Az alsó szinten irodák és egy tárgyalóterem, a felső szinten pedig 65 személy befogadására alkalmas konferenciaterem kap helyet. A közgyűlés zöld utat adott az építkezésnek. A munkálatok a pályázati pénz megérkezése után kezdődhetnek el.

 

Szatmári kitekintés

 

Kiss József főjegyző néhány mondatban beszélt a szatmári egyházmegye működéséről. Példa értékű, ahogyan bibliai alapon meg tudtak egyezni az államsegélyek elosztása kapcsán. Ennek elosztásánál figyelembe vették, hogy ne egyes gyülekezetekben halmozódjon fel több kongrua, hanem kapjon minden egyházközség egyet, a városi gyülekezetek pedig értelemszerűen többet. Ahhoz, hogy minden egyházközségnek jusson kongrua, minden gyülekezet felajánlja a tizenkettedik államsegélyét, amit a közösből majd visszaoszt az Esperesi Hivatal. Beszélt a Szatmárnémeti Református Gimnázium helyzetéről, aminek felújításán és karbantartásán folyamatosan fáradoznak, ugyanis előreláthatólag a születések számának csökkenése miatt számos vidéki településen zárhatják be az iskolát, a gyermekek pedig akár ebbe az oktatási intézménybe is átiratkozhatnak. Ugyanakkor megemlítette, hogy az egyházmegye néhány előadója tiszteletdíjat kap feladatai végzéséért. Ezzel is igyekeznek motiválni őket, hogy alaposabb munkát végezzenek, és több elvárást támaszthassanak feléjük.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. január 19.)


  KONYHA
  Készítsünk olyan ételeket újévre, amelyekkel két legyet ütünk egy csapásra: nemcsak a szilveszteri menühöz, de az újévi asztalra is ...