Új utak is a Kubik mentén
Utoljára módositva: 2018-09-12 14:05:13

Eddig nem ismert részletei is ismertté váltak a szatmárnémeti Kubik felújításának, egy közmeghallgatáson elővett tervrajz szerint új utak is épülnek a Solidarităţii lakótelepi tómeder körül.

Újabb előrelépés történt a szatmárnémeti volt agyagkitermelő után maradt tómeder felújításában; hétfőn érdemi vita, pró és kontra javaslatok nélkül megtörtént az ügyben meghirdetett közmeghallgatás. Az ezen bemutatott tervrajzokból újabb részletek derültek ki arról, mit tervez a Solidarităţii lakótelep és a Gheorghe Bariţiu utca között lévő egykori Kubik-tó helyén a városvezetés. Az egyre inkább végleges formát öltő tervek szerint a 3-as számú tömbház és a tómeder helyére tervezett parkerdő közé új utcát is építenének járdástól, amelyik a Humuleşti sétányt kötné össze az Ilişeşti sétánnyal. Ez utóbbit ugyanakkor a tó környékének Bágerként ismert részén át összekötnék a Gheorghe Bariţiu utcánál kezdődő, a tómeder túlpartján lévő Sălciilor utcával.

A talajgyaluval elegyengetett medret túlnyomórészt füves területtel hoznák emberekhez méltó állapotba, gyalogos sétányok és bicikliutak vezetnek majd ezen keresztül. A papírokban az áll, hogy nem csak a közlekedési útvonalak lesznek fával kísérve végigvezetve négy irányból a parkban, de díszfákból álló apróbb ligeteket is létre akarnak ott hozni. Fitneszpark is lesz a tómeder helyére épített parkban, annak Emil Racoviţă utca felőli végén, és két játszótér is lesz a parknak a lakótelep felőli részén, itt kapna helyet a görkorcsolya- és gördeszkapálya is.

Filagóraszerű építményekben pihenhetnek majd a parkban járók, épülni fog közvécé is, valamint közvilágítási hálózat, s az egész terület be lesz kamerázva, illetve vezeték nélküli internetes lefedettsége is lesz. Jól mutatja az elképzelés környezetbarát voltát, hogy az összesen 51,2 ezer négyzetméteres területnek csak a tíz százaléka lesz beépítve sétányokkal, bicikliúttal, játszóterekkel és sportpályákkal. Lesz egy része a parknak, ahová nem terveznek fákat, állítólag azért, hogy ott szabadtéri rendezvényeket lehessen tartani, illetve hogy legyen egy nagyobb, nyitott területe az övezetnek, ahol például sárkányt lehet eregetni.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Kókusz Kokó, a kis sárkány - Irány a dzsungel
Ma, 13:00
Készüljetek fel a valaha volt legtüzesebb vakációra! Kókusz Kokó családjával és legjobb barátjával, Oszkárral indul életük legnagyobb kalandjára, egyenesen a dzsungel mélyére. A nyaralás nem indul jól. A kis tűzokádó sárkány bár számos történetet halott már nagypapájától a goromba vízi sárkányokról, eddig eggyel sem találkozott, most azonban útjukat állja néhány jól megtermett példány, így hajójuknak új útvonalat kell keresni. Az ismeretlen vizeken váratlanul léket kapnak, amiért a gyanú szerint
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Dermesztő hajsza
Ma, 21:00
A fagyos coloradói síközpontban hókotró-sofőrként dolgozó Nels (Liam Neeson) nyugodt élete fenekestül felfordul, mikor fiát, a helyi, nagyhatalmú drogbáró meggyilkolja. Az Év Polgára cím birtokosa még sosem tért le a helyes útról, egészen mostanáig: a feldühödött apa kezébe veszi az irányítást, extrém előítéletekkel és nehézfegyverekkel felvértezve bosszúhadjáratba kezd. A gyilkos tempójú Nelst egyetlen cél élteti, egytől egyig ki akarja iktatni a kartell embereit… és az egykor feddhetetlen hómu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...