Új üzemanyag-jelölésekkel találkozhatunk
Utoljára módositva: 2018-10-12 10:30:30

A szabványos EU-s rövidítéseket is fel kellene tüntetni mától az üzemanyagtöltő állomásokon. Az új jelölésekről sok szatmárnémeti töltőállomáson még a személyzet sem tudott, viszont már vannak olyan helyek is, ahol hónapok óta használják azokat.

Az Európai Parlament és Tanács 2014/94/EU jelzésű, az alternatív üzemanyagok infrastruktúrájának kiépítéséről szóló irányelve alapján a mai naptól kezdődően valamennyi uniós tagállamban kötelesek feltüntetni a töltőállomások az üzemanyagok szabványos EU-s rövidítéseit. Ennek fényében senki ne lepődjön meg tehát, ha mostantól ilyen jelöléseket is lát a megszokott jelzések mellett egy benzinkútoszlopon, mint az E5, E10, E85, B7, B10, XTL, H2, CNG, LPG vagy LNG.

A legnagyobb gond bizonyára abból adódik majd az átlagos felhasználók számára, hogy egy jól megszokott jelölési rendszerben például a dízel — fekete színű kútfej diesel felirattal — most kap egy „B” betűt, ami nyilván inkább a benzint jelenthetné egy romániai benzinkúton. Viszont ez esetben nem benzinre utal majd a „B” betű, hanem arra, hogy milyen arányban tartalmaz a dízel biokomponenseket.

A rendelkezés célja, hogy valamennyi európai uniós országban egyforma módon is szerepeljenek az üzemanyagfajták a töltőállomásokon, ugyanis egy külföldi például pont a román gázolaj kifejezéssel nem feltétlen tud mit kezdeni. Ilyen értelemben ez a címke — bár meg kell szokni — tényleg egy egyszerű vizuális eszköz lesz, amely segítséget nyújt a fogyasztóknak, hogy helyesen válasszák ki a megfelelő üzemanyagot járművük számára.

Mivel a rendelkezés mától érvénybe lép, tegnap körülnéztünk néhány szatmárnémeti benzinkúton, és afelől tudakozódtunk, mennyire felkészülten várják az új szabályozást a töltőállomások.

Tapasztalataink alapján elmondható, hogy a benzinkutasok szinte semmit nem tudnak az új jelölések bevezetéséről, sem a belvárosi, sem pedig a város peremén található kutakon.

Az egyik legforgalmasabb belvárosi Petrom benzinkútnál az állomáson dolgozó munkatárs lapunknak elmondta, hogy egyelőre semmi hivatalosat nem hallott efelől, bár a tegnapi nap folyamán a kliensek közül többen már kérdezősködtek a dolog mikéntje felől, viszont elmondása szerint nem tudott érdemben válaszolni. „Még az árváltozásokkal kapcsolatban is csak az utolsó pillanatban értesítenek bennünket, előre nem sok információt közölnek a kutasokkal a felsőbb körökből” — nyilatkozta a benzinkút alkalmazottja.

A Károlyi úton lévő egyik töltőállomáson hasonló volt a helyzet, az egyik alkalmazott semmilyen információval nem volt hajlandó szolgálni, egy másik munkatárs szintén elmondta, hogy őket semmi ilyesmiről nem értesítették. „Ha címke- vagy névváltásról lenne szó, vélhetően már megérkeztek volna a matricák, amiket fel kellene szerelnünk, vagy legalább egy gyűlésen tájékoztattak volna bennünket is az új változásokról annak érdekében, hogy mi is útbaigazíthassuk majd a vásárlóinkat. Eddig viszont semmiről nem értesültünk ezzel kapcsolatban” — tájékoztatott az alkalmazott.

A Rompetrol kutaknál viszont már előrébb jár a dolog, ott hónapok óta kinn vannak az EU-szabványos jelölések. A Károlyi úti töltőállomás főnöke szerkesztőségünknek elmondta, hogy hónapok óta használják a benzin esetében az E, a dízel esetében pedig a B jelöléseket, de természetesen fenn vannak a régről megszokott elnevezések is, így soha nem volt gond, a vásárlók boldogultak a kutaknál.

A Lukoil kutaknál egyelőre szintén nem tudnak a módosításokról, tehát a városban többségben olyan kutakat fogunk még találni, ahol mindenféle fejtörés nélkül választhatjuk ki a járművünkhöz passzoló üzemanyagot.

 

Az új jelölések és jelentésük

 

E5: benzin, amelynek alkoholtartalma 5% etanol, E10: benzin 10%-os etanolos alkohollal, E85: 85%-os alkoholtartalmú etanol, B7: dízel, amelynek biodízel-tartalma 7%, B10: dízel, amelynek biodízel-tartalma 10%, XTL: teljesen szintetikus dízelolaj, amely nem a nyersolaj finomításából származik, CNG: metán autókhoz, H2: hidrogén, LPG: folyékony petrolgáz, LNG: folyékony metán.

A lényeg, hogy a benzineseknél megjelenő E5 és E10-es jelölés közül hazánkban az E10-es benzin nem is létezik. A dízelek esetében pedig, ahol a B7, illetve a B10 jelölések lesznek láthatóak, Romániában elsősorban B7-est találunk, de nincsen kockázata, ha valaki egyiket vagy másikat tankolja, igazából itt ugyanolyan műszaki megfelelőségű gázolajat kapunk, a lényeg a bennük lévő biokomponens aránya.

Az új autók esetében sokkal könnyebb lesz majd a beazonosítás, hiszen az üzemanyagkupakon vagy a tartály ajtaján már az új jelölések is fel vannak tüntetve. Továbbá tájékozódni lehet majd a használati és karbantartási füzetben is. Ami a régebbi járműveket illeti, aki a fentiek után is tanácstalanul parkol le a kútoszlop mellé, javasolt, hogy kezdetben hagyatkozzék még a kiszolgáló személyzet szakértelmére, bár mint látni, Szatmárnémetiben egyelőre ők sem tudnak többet az elviekben már mától bevezetett szabályozással kapcsolatosan.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Csillag születik
Ma, 14:49
A show business kegyetlen és kiszámíthatatlan: de mennie kell. Jackson Maine (Bradley Cooper) valaha híres volt, de az ital és az örök turnézás kiszívta minden erejét. Leáldozóban van a csillaga. Ám megismerkedik egy fiatal, naiv és ismeretlen énekesnővel (Lady Gaga), akiben meglátja a zsenit. A férfi támogatja felfedezettjét, és közben beleszeret. Egyre szenvedélyesebb viszonyuk közben egyre jobban el is távolodnak egymástól: mert az ismeretlen lány pályája fantasztikus ütemben ível felfelé. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A belleville-i zsaru
Ma, 17:20
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Csillag születik
Ma, 21:20
A show business kegyetlen és kiszámíthatatlan: de mennie kell. Jackson Maine (Bradley Cooper) valaha híres volt, de az ital és az örök turnézás kiszívta minden erejét. Leáldozóban van a csillaga. Ám megismerkedik egy fiatal, naiv és ismeretlen énekesnővel (Lady Gaga), akiben meglátja a zsenit. A férfi támogatja felfedezettjét, és közben beleszeret. Egyre szenvedélyesebb viszonyuk közben egyre jobban el is távolodnak egymástól: mert az ismeretlen lány pályája fantasztikus ütemben ível felfelé. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. október 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...