Új üzemanyag-jelölésekkel találkozhatunk
Utoljára módositva: 2018-10-12 10:30:30

A szabványos EU-s rövidítéseket is fel kellene tüntetni mától az üzemanyagtöltő állomásokon. Az új jelölésekről sok szatmárnémeti töltőállomáson még a személyzet sem tudott, viszont már vannak olyan helyek is, ahol hónapok óta használják azokat.

Az Európai Parlament és Tanács 2014/94/EU jelzésű, az alternatív üzemanyagok infrastruktúrájának kiépítéséről szóló irányelve alapján a mai naptól kezdődően valamennyi uniós tagállamban kötelesek feltüntetni a töltőállomások az üzemanyagok szabványos EU-s rövidítéseit. Ennek fényében senki ne lepődjön meg tehát, ha mostantól ilyen jelöléseket is lát a megszokott jelzések mellett egy benzinkútoszlopon, mint az E5, E10, E85, B7, B10, XTL, H2, CNG, LPG vagy LNG.

A legnagyobb gond bizonyára abból adódik majd az átlagos felhasználók számára, hogy egy jól megszokott jelölési rendszerben például a dízel — fekete színű kútfej diesel felirattal — most kap egy „B” betűt, ami nyilván inkább a benzint jelenthetné egy romániai benzinkúton. Viszont ez esetben nem benzinre utal majd a „B” betű, hanem arra, hogy milyen arányban tartalmaz a dízel biokomponenseket.

A rendelkezés célja, hogy valamennyi európai uniós országban egyforma módon is szerepeljenek az üzemanyagfajták a töltőállomásokon, ugyanis egy külföldi például pont a román gázolaj kifejezéssel nem feltétlen tud mit kezdeni. Ilyen értelemben ez a címke — bár meg kell szokni — tényleg egy egyszerű vizuális eszköz lesz, amely segítséget nyújt a fogyasztóknak, hogy helyesen válasszák ki a megfelelő üzemanyagot járművük számára.

Mivel a rendelkezés mától érvénybe lép, tegnap körülnéztünk néhány szatmárnémeti benzinkúton, és afelől tudakozódtunk, mennyire felkészülten várják az új szabályozást a töltőállomások.

Tapasztalataink alapján elmondható, hogy a benzinkutasok szinte semmit nem tudnak az új jelölések bevezetéséről, sem a belvárosi, sem pedig a város peremén található kutakon.

Az egyik legforgalmasabb belvárosi Petrom benzinkútnál az állomáson dolgozó munkatárs lapunknak elmondta, hogy egyelőre semmi hivatalosat nem hallott efelől, bár a tegnapi nap folyamán a kliensek közül többen már kérdezősködtek a dolog mikéntje felől, viszont elmondása szerint nem tudott érdemben válaszolni. „Még az árváltozásokkal kapcsolatban is csak az utolsó pillanatban értesítenek bennünket, előre nem sok információt közölnek a kutasokkal a felsőbb körökből” — nyilatkozta a benzinkút alkalmazottja.

A Károlyi úton lévő egyik töltőállomáson hasonló volt a helyzet, az egyik alkalmazott semmilyen információval nem volt hajlandó szolgálni, egy másik munkatárs szintén elmondta, hogy őket semmi ilyesmiről nem értesítették. „Ha címke- vagy névváltásról lenne szó, vélhetően már megérkeztek volna a matricák, amiket fel kellene szerelnünk, vagy legalább egy gyűlésen tájékoztattak volna bennünket is az új változásokról annak érdekében, hogy mi is útbaigazíthassuk majd a vásárlóinkat. Eddig viszont semmiről nem értesültünk ezzel kapcsolatban” — tájékoztatott az alkalmazott.

A Rompetrol kutaknál viszont már előrébb jár a dolog, ott hónapok óta kinn vannak az EU-szabványos jelölések. A Károlyi úti töltőállomás főnöke szerkesztőségünknek elmondta, hogy hónapok óta használják a benzin esetében az E, a dízel esetében pedig a B jelöléseket, de természetesen fenn vannak a régről megszokott elnevezések is, így soha nem volt gond, a vásárlók boldogultak a kutaknál.

A Lukoil kutaknál egyelőre szintén nem tudnak a módosításokról, tehát a városban többségben olyan kutakat fogunk még találni, ahol mindenféle fejtörés nélkül választhatjuk ki a járművünkhöz passzoló üzemanyagot.

 

Az új jelölések és jelentésük

 

E5: benzin, amelynek alkoholtartalma 5% etanol, E10: benzin 10%-os etanolos alkohollal, E85: 85%-os alkoholtartalmú etanol, B7: dízel, amelynek biodízel-tartalma 7%, B10: dízel, amelynek biodízel-tartalma 10%, XTL: teljesen szintetikus dízelolaj, amely nem a nyersolaj finomításából származik, CNG: metán autókhoz, H2: hidrogén, LPG: folyékony petrolgáz, LNG: folyékony metán.

A lényeg, hogy a benzineseknél megjelenő E5 és E10-es jelölés közül hazánkban az E10-es benzin nem is létezik. A dízelek esetében pedig, ahol a B7, illetve a B10 jelölések lesznek láthatóak, Romániában elsősorban B7-est találunk, de nincsen kockázata, ha valaki egyiket vagy másikat tankolja, igazából itt ugyanolyan műszaki megfelelőségű gázolajat kapunk, a lényeg a bennük lévő biokomponens aránya.

Az új autók esetében sokkal könnyebb lesz majd a beazonosítás, hiszen az üzemanyagkupakon vagy a tartály ajtaján már az új jelölések is fel vannak tüntetve. Továbbá tájékozódni lehet majd a használati és karbantartási füzetben is. Ami a régebbi járműveket illeti, aki a fentiek után is tanácstalanul parkol le a kútoszlop mellé, javasolt, hogy kezdetben hagyatkozzék még a kiszolgáló személyzet szakértelmére, bár mint látni, Szatmárnémetiben egyelőre ők sem tudnak többet az elviekben már mától bevezetett szabályozással kapcsolatosan.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítás, költöztetés. Tel.: 0725353499.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. június 27.)


    KONYHA
    Hozzávalók   25 dkg szikkadt fehér kenyér olívaolaj 25 dkg koktél paradicsom só 1 tk morzsolt lestyán 1 tk ...