Újabb 20 ezer értékjegy
Utoljára módositva: 2019-08-19 16:02:03

Augusztus 19-től, azaz mától további 20 ezer utalványt biztosítanak azok számára, akik kevésbé környezetszennyező gépkocsira cserélnék régi autójukat.

A kormány döntése értelmében a hónap elején 135 millió lejjel egészítették ki a Roncsautó program büdzséjét, így mától további 20 ezer utalványt biztosítanak azok számára, akik kevésbé környezetszennyező gépkocsira cserélnék régi autójukat. A program folytatásában változatlanul 6500 lej értékű kedvezményt biztosítanak a magán- és jogi személyeknek új személygépkocsi vásárlásakor, ha leadnak a roncstelepen egy régi járművet. Ehhez hozzáadódhat további 1700 lej abban az esetben, ha hibrid autó vásárlása mellett dönt a pályázó, illetve 1000 lej azoknak, akik 98 grammosnál alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású gépkocsit vásárolnának. A százszázalékosan elektromos meghajtású járművek vásárlását idén is 10 ezer euróval támogatják.

Márpedig a megújulásra nagy szükség lenne, hiszen egy 2018 végén készült kimutatás szerint a 15 évnél öregebb — azaz a „Roncsautó” programra megérett — autók részaránya a romániai gépparkban elérte a 47 százalékot. Ezek a járművek jelentősen hozzájárulnak a légszennyezéshez is, amely úgyszintén aggasztó méreteket öltött a romániai nagyvárosokban.

Szakemberek szerint a légszennyezés tekintetében egy 15 évnél idősebb gépkocsi a legjobb esetben is mindössze az Euro3 szabványnak felel meg. Gondot jelent az is, hogy a romániai gépparkban mindinkább növekszik a dízelmotoros autók aránya, amely 2018 végén a pár évvel ezelőttihez viszonyítva szinte megkétszereződött, és a korábbi 24,8 százalékról elérte a 44,6 százalékot. Romániában a gépkocsi-nyilvántartási hivatal adatai szerint több mint négymillió benzin- és közel 4 millió dízelmotoros jármű közlekedett a múlt év végén.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...