Újabb 20 ezer értékjegy
Utoljára módositva: 2019-08-19 16:02:03

Augusztus 19-től, azaz mától további 20 ezer utalványt biztosítanak azok számára, akik kevésbé környezetszennyező gépkocsira cserélnék régi autójukat.

A kormány döntése értelmében a hónap elején 135 millió lejjel egészítették ki a Roncsautó program büdzséjét, így mától további 20 ezer utalványt biztosítanak azok számára, akik kevésbé környezetszennyező gépkocsira cserélnék régi autójukat. A program folytatásában változatlanul 6500 lej értékű kedvezményt biztosítanak a magán- és jogi személyeknek új személygépkocsi vásárlásakor, ha leadnak a roncstelepen egy régi járművet. Ehhez hozzáadódhat további 1700 lej abban az esetben, ha hibrid autó vásárlása mellett dönt a pályázó, illetve 1000 lej azoknak, akik 98 grammosnál alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású gépkocsit vásárolnának. A százszázalékosan elektromos meghajtású járművek vásárlását idén is 10 ezer euróval támogatják.

Márpedig a megújulásra nagy szükség lenne, hiszen egy 2018 végén készült kimutatás szerint a 15 évnél öregebb — azaz a „Roncsautó” programra megérett — autók részaránya a romániai gépparkban elérte a 47 százalékot. Ezek a járművek jelentősen hozzájárulnak a légszennyezéshez is, amely úgyszintén aggasztó méreteket öltött a romániai nagyvárosokban.

Szakemberek szerint a légszennyezés tekintetében egy 15 évnél idősebb gépkocsi a legjobb esetben is mindössze az Euro3 szabványnak felel meg. Gondot jelent az is, hogy a romániai gépparkban mindinkább növekszik a dízelmotoros autók aránya, amely 2018 végén a pár évvel ezelőttihez viszonyítva szinte megkétszereződött, és a korábbi 24,8 százalékról elérte a 44,6 százalékot. Romániában a gépkocsi-nyilvántartási hivatal adatai szerint több mint négymillió benzin- és közel 4 millió dízelmotoros jármű közlekedett a múlt év végén.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 13.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...