Újabb centenáriumi rendezvények vannak kilátásban
Utoljára módositva: 2018-09-14 09:58:46

A centenáriumi évet használná dobbantónak egy frissen alakult szatmárnémeti egyesület, már a jövő hétre szervezett két eseménnyel tisztelegne a száz évvel ezelőtt megalakult Nagy-Románia előtt.

Főleg üzletemberekből állt össze az alig egy hónapja megalakult Uniţi pentru Satu Mare, amelyik egy tegnapi sajtótájékoztatón mutatkozott be a nyilvánosság előtt, de máris olyan hírek keringenek az egyesületről, hogy most a civil életben, de két év múlva, a helyhatósági választások idejére a politikai életben is átvenné a hatalmat. Ezt tegnap Dan Mihai Şuta, az egyesület elnöke mindjárt cáfolta is, elmondása szerint ugyanis sem az egyesületnek, sem a tagoknak nincsenek politikai ambícióik, határozottan elutasítják az erre utaló pletykákat. Aki a politikával hozza összefüggésbe az egyesületet, az méregkeverő, szögezte le Şuta. Az egyesület célja ugyanis az — mondták el a tegnapi találkozón —, hogy a megye lakosságát egyesítve megőrizze a hagyományokat, fellendítse a megye gazdasági, kulturális és társadalmi életét, előtérbe állítsa a megye történelmét és nagy szülötteit. Újságírói kérdésre válaszolva Claudiu Ţinca, az egyesület alelnöke elmondta, hogy a rendezvényszervezés csak egy szelete az egyesületi aktivitásnak, nem ebben látják a szatmári életszínvonal emelésének lehetőségét. Az egyesület gerincét befolyásos szatmári üzletemberek alkotják, fejtette ki Ţincu, akik más pozícióból tudnak ráhatni a közigazgatásra, mint más egyesületek tagjai, s ha elég jelzést kapnak egy káros társadalmi jelenségről, hathatósan, a megfelelő súllyal tudják ezt az illetékesek felé továbbítani.

De amit a nagyon közeli jövőben szeretnének, az főhajtás Erdély száz évvel ezelőtti Romániához csatolása előtt, jövő hét végére két, ehhez az általuk magasztosnak tartott eseményhez illeszkedő rendezvényt szerveznek. Szeptember 21-én délután három órától a Szatmárnémeti Északi Színházba szerveznek tudományos tanácskozást, belépni ide meghívásos alapon lehet majd, s az egyesület osztja majd ki a napokban a meghívókat a maga meglátása szerint. A szimpozionra dr. Ioan Bolovant, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettesét, illetve Dan Puric színész-rendezőt hívták meg.

Szeptember 23-ra már nyilvános, köztéri rendezvényt szerveznek, jövő vasárnap egy órától a Szatmár Megyei Múzeum előtti nőstényfarkas-szobor elől indulva az új főtérig vonulnak majd, megállva és koszorúzva olyan személyiségek szobrainál, mint Vasile Lucaciu, Iuliu Maniu és Ion I. C. Brătianu. Nagyjából délután kettőtől koncertek kezdődnek majd az új főtéri színpadon, estig román népzene szól majd, nyolc után Desperados- és Direcţia 5-koncert lesz, végül pedig tűzijáték.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Kókusz Kokó, a kis sárkány - Irány a dzsungel
Ma, 13:00
Készüljetek fel a valaha volt legtüzesebb vakációra! Kókusz Kokó családjával és legjobb barátjával, Oszkárral indul életük legnagyobb kalandjára, egyenesen a dzsungel mélyére. A nyaralás nem indul jól. A kis tűzokádó sárkány bár számos történetet halott már nagypapájától a goromba vízi sárkányokról, eddig eggyel sem találkozott, most azonban útjukat állja néhány jól megtermett példány, így hajójuknak új útvonalat kell keresni. Az ismeretlen vizeken váratlanul léket kapnak, amiért a gyanú szerint
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Dermesztő hajsza
Ma, 21:00
A fagyos coloradói síközpontban hókotró-sofőrként dolgozó Nels (Liam Neeson) nyugodt élete fenekestül felfordul, mikor fiát, a helyi, nagyhatalmú drogbáró meggyilkolja. Az Év Polgára cím birtokosa még sosem tért le a helyes útról, egészen mostanáig: a feldühödött apa kezébe veszi az irányítást, extrém előítéletekkel és nehézfegyverekkel felvértezve bosszúhadjáratba kezd. A gyilkos tempójú Nelst egyetlen cél élteti, egytől egyig ki akarja iktatni a kartell embereit… és az egykor feddhetetlen hómu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...