Újabb centenáriumi rendezvények vannak kilátásban
Utoljára módositva: 2018-09-14 09:58:46

A centenáriumi évet használná dobbantónak egy frissen alakult szatmárnémeti egyesület, már a jövő hétre szervezett két eseménnyel tisztelegne a száz évvel ezelőtt megalakult Nagy-Románia előtt.

Főleg üzletemberekből állt össze az alig egy hónapja megalakult Uniţi pentru Satu Mare, amelyik egy tegnapi sajtótájékoztatón mutatkozott be a nyilvánosság előtt, de máris olyan hírek keringenek az egyesületről, hogy most a civil életben, de két év múlva, a helyhatósági választások idejére a politikai életben is átvenné a hatalmat. Ezt tegnap Dan Mihai Şuta, az egyesület elnöke mindjárt cáfolta is, elmondása szerint ugyanis sem az egyesületnek, sem a tagoknak nincsenek politikai ambícióik, határozottan elutasítják az erre utaló pletykákat. Aki a politikával hozza összefüggésbe az egyesületet, az méregkeverő, szögezte le Şuta. Az egyesület célja ugyanis az — mondták el a tegnapi találkozón —, hogy a megye lakosságát egyesítve megőrizze a hagyományokat, fellendítse a megye gazdasági, kulturális és társadalmi életét, előtérbe állítsa a megye történelmét és nagy szülötteit. Újságírói kérdésre válaszolva Claudiu Ţinca, az egyesület alelnöke elmondta, hogy a rendezvényszervezés csak egy szelete az egyesületi aktivitásnak, nem ebben látják a szatmári életszínvonal emelésének lehetőségét. Az egyesület gerincét befolyásos szatmári üzletemberek alkotják, fejtette ki Ţincu, akik más pozícióból tudnak ráhatni a közigazgatásra, mint más egyesületek tagjai, s ha elég jelzést kapnak egy káros társadalmi jelenségről, hathatósan, a megfelelő súllyal tudják ezt az illetékesek felé továbbítani.

De amit a nagyon közeli jövőben szeretnének, az főhajtás Erdély száz évvel ezelőtti Romániához csatolása előtt, jövő hét végére két, ehhez az általuk magasztosnak tartott eseményhez illeszkedő rendezvényt szerveznek. Szeptember 21-én délután három órától a Szatmárnémeti Északi Színházba szerveznek tudományos tanácskozást, belépni ide meghívásos alapon lehet majd, s az egyesület osztja majd ki a napokban a meghívókat a maga meglátása szerint. A szimpozionra dr. Ioan Bolovant, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettesét, illetve Dan Puric színész-rendezőt hívták meg.

Szeptember 23-ra már nyilvános, köztéri rendezvényt szerveznek, jövő vasárnap egy órától a Szatmár Megyei Múzeum előtti nőstényfarkas-szobor elől indulva az új főtérig vonulnak majd, megállva és koszorúzva olyan személyiségek szobrainál, mint Vasile Lucaciu, Iuliu Maniu és Ion I. C. Brătianu. Nagyjából délután kettőtől koncertek kezdődnek majd az új főtéri színpadon, estig román népzene szól majd, nyolc után Desperados- és Direcţia 5-koncert lesz, végül pedig tűzijáték.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. november 19.
Jó lenne tudatosítanod, a verseny spirituális szempontból nem létezik. Nem kell legyőznöd senkit, és nem kell elvenned semmit senkitől. Az élet folyamatosan tolja eléd a lehetőségeket, és folyamatosan tolja eléd mindazt, amire szükséged van. Figyeld meg, ahogy ma estig minden szükséges felbukkan az életedben.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...