Újabb cirkusz az Ezüst Otthon miatt
Utoljára módositva: 2014-04-18 09:37:14

Összecsaptak az indulatok a Szatmár Megyei Tanács tegnapi ülésén a szatmárhegyi Ezüst Otthon kapcsán. Radu Giurcă szerint a hatóságok hibájából jutott csődbe az intézmény.

 

Mihaela Pop szerint jogtalanul vették el az alapítványtól az épületet

Miután kedd este a szatmárhegyi önkormányzat felbontotta az Ezüst Otthont működtető Casa Sătmăreană Alapítvánnyal megkötött szerződését, és a megyei önkormányzatnak adta át a speciális igényekkel rendelkező időseket ellátó intézménynek otthont adó épületet, tegnap a megyei tanács arról határozott, hogy alakítanak egy szolgáltatót a társadalom- és gyermekvédelmi igazgatóság keretében, mely átveszi az öregek ápolásával kapcsolatos feladatokat. Amint arról már több ízben írtunk, az alapítványt Zutphen és Szatmárnémeti önkormányzata hozta létre, a hollandok az alkalmazottak képzését, a szatmárnémeti polgármesteri hivatal pedig az otthon anyagi támogatását vállalva, tavaly azonban egyetlen banit sem adtak, így a felgyűlt adósság miatt csődeljárás folyik az otthon ellen. A megye átvenné a szolgáltatást, azonban az alkalmazottak, valamint az ápoltak hozzátartozói tiltakoznak ez ellen, mivel attól tartanak, hogy az ellátás színvonala visszaesik. Ők jobbnak látnák, ha a megyei önkormányzat beszállna a támogatásba. Az ülésen Mihaela Pop, az otthon vezetője kifejtette: törvénysértő a szatmárhegyi önkormányzat határozata, ugyanakkor Mărgineanu Éva, a megyei tanács jogi bizottságának vezetője is kételyeinek adott hangot a szolgáltató létrehozásának törvényességével kapcsolatban. Adrian Ştef tanácselnök a hosszas vita során leszögezte: a megye nem szerepel a Casa Sătmăreană alapítói között, ő pedig kizárólag azt tartja szem előtt, hogy az ápoltak ellátása a jövőben is biztosított legyen, az alapítvány sorsa nem érdekli. Virgil Enătescu tanácsos, aki képesítésére nézve pszichiáter, azzal vádolta az otthont, hogy a hollandok nyerészkedés céljából hozták létre, illetve hogy nem biztosítanak megfelelő szintű ellátást az Alzheimer-kóros bentlakóknak. Végül Radu Giurcă tanácsos, aki az alapítvány és az otthon létrehozásakor prefektusként tagja volt a szervezetnek, tisztázta a helyzetet, cáfolva Enătescu kijelentéseit. Elmondta: már annak idején látszott, hogy veszteséges lesz az intézmény, ha nem sikerül megduplázniuk a kapacitását. Hibának nevezte, hogy nem vették be az alapítók közé a megyei önkormányzatot, hozzátéve, hogy többször megpróbált közvetíteni Ilyés Gyula volt polgármester és a megyei önkormányzat volt elnöke, Csehi Árpád között ez ügyben, azonban nem sikerült a két vezetőt egy asztalhoz ültetnie. Úgy vélte, a hatóságok hibájából jutott csődbe az otthon, főképp a szatmárnémeti önkormányzatot okolva a kialakult helyzetért. „Létrehoztuk ezt az intézményt, majd sorsára hagytuk” — sommázta a történteket az ex-kormánymegbízott.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 78 ár beltelek a Vetési úton. Tel.:...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hogyan védekezel a megfázás ellen?
Különféle vitaminokat szedek
Rengeteg gyümölcsöt fogyasztok ilyenkor
Mindig figyelek arra, hogy kellően fel legyek öltözve
Nem szoktam megfázni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 23.
Irigylésre méltóan sok energiája van, senki és semmi nem tartóztathatja fel, ha valamit a fejébe vesz, márpedig ma tele van jobbnál jobb ötletekkel.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...