Újabb cirkusz az Ezüst Otthon miatt
Utoljára módositva: 2014-04-18 09:37:14

Összecsaptak az indulatok a Szatmár Megyei Tanács tegnapi ülésén a szatmárhegyi Ezüst Otthon kapcsán. Radu Giurcă szerint a hatóságok hibájából jutott csődbe az intézmény.

 

Mihaela Pop szerint jogtalanul vették el az alapítványtól az épületet

Miután kedd este a szatmárhegyi önkormányzat felbontotta az Ezüst Otthont működtető Casa Sătmăreană Alapítvánnyal megkötött szerződését, és a megyei önkormányzatnak adta át a speciális igényekkel rendelkező időseket ellátó intézménynek otthont adó épületet, tegnap a megyei tanács arról határozott, hogy alakítanak egy szolgáltatót a társadalom- és gyermekvédelmi igazgatóság keretében, mely átveszi az öregek ápolásával kapcsolatos feladatokat. Amint arról már több ízben írtunk, az alapítványt Zutphen és Szatmárnémeti önkormányzata hozta létre, a hollandok az alkalmazottak képzését, a szatmárnémeti polgármesteri hivatal pedig az otthon anyagi támogatását vállalva, tavaly azonban egyetlen banit sem adtak, így a felgyűlt adósság miatt csődeljárás folyik az otthon ellen. A megye átvenné a szolgáltatást, azonban az alkalmazottak, valamint az ápoltak hozzátartozói tiltakoznak ez ellen, mivel attól tartanak, hogy az ellátás színvonala visszaesik. Ők jobbnak látnák, ha a megyei önkormányzat beszállna a támogatásba. Az ülésen Mihaela Pop, az otthon vezetője kifejtette: törvénysértő a szatmárhegyi önkormányzat határozata, ugyanakkor Mărgineanu Éva, a megyei tanács jogi bizottságának vezetője is kételyeinek adott hangot a szolgáltató létrehozásának törvényességével kapcsolatban. Adrian Ştef tanácselnök a hosszas vita során leszögezte: a megye nem szerepel a Casa Sătmăreană alapítói között, ő pedig kizárólag azt tartja szem előtt, hogy az ápoltak ellátása a jövőben is biztosított legyen, az alapítvány sorsa nem érdekli. Virgil Enătescu tanácsos, aki képesítésére nézve pszichiáter, azzal vádolta az otthont, hogy a hollandok nyerészkedés céljából hozták létre, illetve hogy nem biztosítanak megfelelő szintű ellátást az Alzheimer-kóros bentlakóknak. Végül Radu Giurcă tanácsos, aki az alapítvány és az otthon létrehozásakor prefektusként tagja volt a szervezetnek, tisztázta a helyzetet, cáfolva Enătescu kijelentéseit. Elmondta: már annak idején látszott, hogy veszteséges lesz az intézmény, ha nem sikerül megduplázniuk a kapacitását. Hibának nevezte, hogy nem vették be az alapítók közé a megyei önkormányzatot, hozzátéve, hogy többször megpróbált közvetíteni Ilyés Gyula volt polgármester és a megyei önkormányzat volt elnöke, Csehi Árpád között ez ügyben, azonban nem sikerült a két vezetőt egy asztalhoz ültetnie. Úgy vélte, a hatóságok hibájából jutott csődbe az otthon, főképp a szatmárnémeti önkormányzatot okolva a kialakult helyzetért. „Létrehoztuk ezt az intézményt, majd sorsára hagytuk” — sommázta a történteket az ex-kormánymegbízott.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...