Újabb egyévi ösztöndíj Stier Alexának
Utoljára módositva: 2014-07-31 09:01:39

Stier Alexa Dorottya, a szatmárnémeti Aurel Popp Zene- és Képzőművészeti Líceum tanulója egyéves zenei ösztöndíjjal a skóciai Edinburghban lévő Erskine-Stevart’s Melville magániskolában tanul egy éve, ösztöndíját az iskola egy évre meghosszabbította.

 

Hírt adtunk már arról, hogy az Andra Anastanescu által létrehozott Silvestri zenei ösztöndíj (az ösztöndíj Constantin Silvestri román zeneszerzőről kapta a nevét) lehetőséget teremt, hogy romániai középiskolások egyéves zenei képzésben részesüljenek a skóciai Edinburghban lévő Erskine-Stevart’s Melville magániskolában. A tizenkét éve létrehozott Silvestri Alapítvány minden évben egy romániai fiatalt segít kijutni Skóciába, aki nem csak minőségi zeneoktatásban részesül, hanem tökéletesedik az angol nyelvtudása is egyúttal, ezenkívül megismeri Európa sokszínű kultúráját. Szatmár megyéből Stier Alexa Dorottya, a szatmárnémeti Aurel Popp Zene- és Képzőművészeti Líceum tanulója (felkészítő tanára: Manfrédi Annamária) jutott el a skóciai iskolába, ott nem kis sikert ért el, ugyanis ösztöndíját egy évvel meghosszabbították, ami egyedülálló az ösztöndíj történetében. Alexa zongorán, orgonán, fuvolán és hárfán játszik, a hangszerek mellett a biológiát, a történelmet, a zeneelméletet és -történetet, valamint az angolt választotta. A zongoraórákat nem az iskolában tartják, hanem Glasgow-ban, a zeneakadémián, ami hetven kilométerre van Edinburghtól, gyorsvonattal háromnegyed óra. Számos lehetőség van a koncertezésre, a kamara- és nagyzenekarokban, kórusokban való részvételre. Ezek nem kötelezőek, de bárki bekerülhet, ha megvan a szükséges zeneelméleti és hangszertudása.

 

Zenekari szereplések

 

 

Az edinburghi Loretto Zeneiskola szervezte meg a James Waterhouse zongoraversenyt, melyen második helyezést ért el Stier Alexa. A kamarakórussal Rómába utazott, ahol felléptek a Vatikánban és több híres római templomban. Májusban az edinburghi Greyfriars Kirkben játszotta Beethoven I. C-dúr zongoraversenyét zenekarral. Részt vett az iskolája által rendezett musicalben (Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélya), mint a zenekar zongoristája. Erre az előadásra egész éven át készültek, ez volt az évzáró. Közben decemberben részleteket adtak elő Händel Messiásából. Nyugaton a zeneiskolások nem játszanak rendszeresen zenekarral, éppen ezért tűnt ki Alexa társai közül, ezért figyeltek fel rá és értékelték tevékenységét. A skóciai iskolában ezerötszázan tanulnak, van lehetőség zenekart összeállítani, de különös tehetség kell ahhoz, hogy valaki szólistaként szerepeljen a zenekar élén. Év végén a tanult tantárgyakból vizsgáztak — a vizsgák amiatt fontosak, mert az eredmények függvényében lehet bejutni az egyetemekre. Alexának már megvan az a pontszáma, ami elég ahhoz, hogy bejusson a legjobb egyetemre, akár a glasgow-i Royal Scottish skót királyi konzervatóriumba is. Az eredményei játszottak közre, hogy meghívták még egy évre. Voltak már romániai diákok, akik kijutottak Skóciába, de nem lehetett hallani arról, hogy ott milyen eredményeket értek el. Mivel ott más a tanügyi rendszer, Alexa az idén befejezte az ötödévet, a hatodik év elvégzése után jelentkezhet az akadémiai felvételire. A hatodik évvel egy időben távoktatásban végzi majd a tizenkettedik osztályt a szatmárnémeti Aurel Popp Zene- és Képzőművészeti Líceumban, hogy tudjon leérettségizni. Ez nem kötelező, mert a diplomát Skóciában megkapja, de nem lehet tudni, milyen változások fognak bekövetkezni a romániai oktatási rendszerben, ezért fontosnak tartja, hogy megszerezze a romániai középiskolai tanulmányok elvégzését igazoló érettségi diplomát.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 16.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...