Újabb egyeztetés a pártokkal
Utoljára módositva: 2020-02-25 21:04:09

Klaus Iohannis szerdára újabb egyeztetésekre hívta a parlamenti pártokat, és a nap végéig akár meg is nevezheti a kormányfőjelöltet. Az államfő a PSD-t tette felelőssé a kormányválság elhúzódásáért.

Visszaadta a kormányalakítási megbízását Ludovic Orban miniszterelnök-jelölt, ügyvivő kormányfő, miután a parlament nem szavazott bizalmat az új kormánynak a házszabály által megszabott 15 nap alatt — jelentette be kedden Klaus Iohannis államfő. Iohannis szerdára újabb egyeztetésekre hívta a parlamenti pártokat, és nem tartja kizártnak, hogy a nap végéig megnevezi kormányfőjelöltjét.
Iohannis és Orban már január elején bejelentette: megpróbálják előrehozni az év végén esedékes parlamenti választásokat a júniusi önkormányzati voksolás időszakára, hogy „megszabadítsák” a parlamentet a jobboldali kisebbségi kormány minden kezdeményezését elgáncsoló PSD-s többségtől. Az alkotmánybíróság azonban a PSD-nek adva igazat úgy értékelt: az elnök nem idézhet elő szándékosan olyan válságot, amely — két meghiúsult kormányalakítási kísérlet után — felhatalmazza őt a parlament feloszlatására.
Az alkotmánybíróság hétfőn megállapította, hogy Iohannis alkotmányos konfliktusba került a parlamenttel, amikor ismét a frissen leváltott Orbant bízta meg kormányalakítással. A testület szavazattöbbséggel hozott határozatában leszögezte: a kormányalakítási megbízásnak csak az lehet a célja, hogy a jelölt parlamenti többséget szerezzen egy új kormány beiktatása érdekében, vagyis nem az, hogy a parlament leszavazza a kormányfőjelöltet, és közelebb vigye az elnököt a parlament feloszlatásához.
Keddi sajtóértekezletén Iohannis kitérő választ adott arra az újságírói kérdésre, hogy továbbra is előrehozott választásokat szorgalmaz-e, és Ludovic Orban kormányalakítási próbálkozását, amelyről végül is nem szavazott a parlament, beleszámolja-e a két meghiúsult kormányalakítási kísérletbe. Az elnök szerint „nincs értelme” számolgatni a próbálkozásokat, a lényeg az, hogy Romániának kormányra van szüksége, és el kell kerülni a patthelyzet kialakulását.
Az államfő újabb támadására reagálva Marcel Ciolacu, a szociáldemokraták ideiglenes elnöke azt mondta: nem a PSD, hanem Iohannis idézte elő a válságot azzal, hogy nem volt hajlandó kormányalakítási megbízást adni a baloldali pártok által támogatott, és parlamenti többséggel is rendelkező független jelöltnek, ehelyett — a saját pártja által sem támogatott — Orban újabb jelölésével „bohózatba” sodorta az országot.
A legnagyobb frakcióval rendelkező PSD ezúttal nem tesz javaslatot újabb miniszterelnök-jelöltre, hanem szakértői kormány felállítását javasolja — mondta Ciolacu.
A jobboldalhoz közel álló román hírtelevíziók úgy tudják, Bogdan Aurescu, a két hete leváltott kormány külügyminisztere, vagy Nicolae Ciucă védelmi miniszter, volt vezérkari főnök a legesélyesebb arra, hogy kormányalakítási megbízást kapjon.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 5.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...