Újabb fertőzésgócot számoltak fel
Utoljára módositva: 2019-01-08 15:20:38

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság múlt héten Kegyében számolta fel a sertéspestisgócot. A kór 2017-es megjelenése óta ez volt a 13. fertőzésgóc a megyében. 

Szatmár megyében az elmúlt évben tizenkét afrikaisertéspestis-gócot számoltak fel: Mikolában, Újberken, Tasnádszarvadon, Kisgércén, Bocskón és Nagytarnán, a napokban viszont egy újabb sertéspestisgócot sikerült felszámolniuk az állategészségügyi szakembereknek, mégpedig Kegyén — áll a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. A megye vadászterületein elhullva talált negyvennyolc, illetve a kilőtt hatszázharminchárom vaddisznó közül a tesztelés során harminchat volt pestissel fertőzött. Az afrikaisertéspestis-fertőzésben érintett húsz Szatmár megyei magángazdaságnak 63 260 lej kárpótlást fizetett ki az igazgatóság.

A DSVSA szakemberei a betegség terjedésének megakadályozása érdekében folytatják ellenőrző akciójukat, az állatvásárok továbbra is zárva maradnak, és érvényesek a megelőzésre vonatkozó intézkedések. A megfigyelt települések tíz kilométeres körzetében tilos az állatok szállítása. Be kell tartani a biztonsági szabályokat mind a kisgazdáknál, mind az állatfarmoknál, azaz rendszeresen fertőtleníteni kell az istállókat és azok környékét, kizárólag csak fertőtlenített lábbelivel és védőruhával lehet megközelíteni az istállót, a védőruhát biztonságos öltözőben kell tartani. Állandó állatgondozókat kell alkalmazni, akiknek rendelkezniük kell egészségügyi bizonyítvánnyal. Ezek a személyek nem mehetnek át más farmokra vagy olyan helyekre, ahol sertéseket tartanak, csak indokolt esetben, védőruhát és védőeszközöket használva. A megfigyelt állatokat elzártan kell tartani, és nem szabad ételmaradékokkal táplálni ezeket. Amennyiben új sertéspestisgóc jelenik meg, csak abban a gazdaságban kell megsemmisíteni az állatokat, ahol a fertőzést kimutatták. Az állatok megsemmisítése után fertőtleníteni kell a környéket, szintén fertőtleníteni kell a vadászatokon részt vevő személyek ruháit és mindent, ami a vadászaton volt.

Az állattartóknak, akik bármilyen változást észlelnek az állataik viselkedésén, kötelességük jelenteni azt az állatorvosnak, hogy a beteg állatot kezelésbe vegyék, fertőzés esetén pedig megsemmisítsék. Azok a személyek és családok, akik saját használatra vágnak disznót, kötelesek húsmintát vinni a helyi állatorvoshoz a teszteléshez. A szakemberek emlékeztetnek, hogy az afrikai sertéspestis nem veszélyes az emberre, a betegség terjedését viszont csak a fertőződött állományok gyors és teljes felszámolásával lehet megállítani, ezért van óriási szükség a lakosság segítségére, hogy meg lehessen akadályozni az ágazatnak hatalmas veszteséget okozó fertőzés terjedését.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen tejterméket fogyasztasz szívesen?
Tejet, aludttejet
Joghurtot, kefírt
Sajtot
Mindet szeretem
Nem fogyasztok tejterméket
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. január 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 cm gyömbér, 1 liter víz, 2 db fahéj, 2 db szegfűszeg, méz. A gyömbért alaposan megmossuk, felszeleteljük ...