Újabb fertőzésgócot számoltak fel
Utoljára módositva: 2019-01-08 15:20:38

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság múlt héten Kegyében számolta fel a sertéspestisgócot. A kór 2017-es megjelenése óta ez volt a 13. fertőzésgóc a megyében. 

Szatmár megyében az elmúlt évben tizenkét afrikaisertéspestis-gócot számoltak fel: Mikolában, Újberken, Tasnádszarvadon, Kisgércén, Bocskón és Nagytarnán, a napokban viszont egy újabb sertéspestisgócot sikerült felszámolniuk az állategészségügyi szakembereknek, mégpedig Kegyén — áll a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. A megye vadászterületein elhullva talált negyvennyolc, illetve a kilőtt hatszázharminchárom vaddisznó közül a tesztelés során harminchat volt pestissel fertőzött. Az afrikaisertéspestis-fertőzésben érintett húsz Szatmár megyei magángazdaságnak 63 260 lej kárpótlást fizetett ki az igazgatóság.

A DSVSA szakemberei a betegség terjedésének megakadályozása érdekében folytatják ellenőrző akciójukat, az állatvásárok továbbra is zárva maradnak, és érvényesek a megelőzésre vonatkozó intézkedések. A megfigyelt települések tíz kilométeres körzetében tilos az állatok szállítása. Be kell tartani a biztonsági szabályokat mind a kisgazdáknál, mind az állatfarmoknál, azaz rendszeresen fertőtleníteni kell az istállókat és azok környékét, kizárólag csak fertőtlenített lábbelivel és védőruhával lehet megközelíteni az istállót, a védőruhát biztonságos öltözőben kell tartani. Állandó állatgondozókat kell alkalmazni, akiknek rendelkezniük kell egészségügyi bizonyítvánnyal. Ezek a személyek nem mehetnek át más farmokra vagy olyan helyekre, ahol sertéseket tartanak, csak indokolt esetben, védőruhát és védőeszközöket használva. A megfigyelt állatokat elzártan kell tartani, és nem szabad ételmaradékokkal táplálni ezeket. Amennyiben új sertéspestisgóc jelenik meg, csak abban a gazdaságban kell megsemmisíteni az állatokat, ahol a fertőzést kimutatták. Az állatok megsemmisítése után fertőtleníteni kell a környéket, szintén fertőtleníteni kell a vadászatokon részt vevő személyek ruháit és mindent, ami a vadászaton volt.

Az állattartóknak, akik bármilyen változást észlelnek az állataik viselkedésén, kötelességük jelenteni azt az állatorvosnak, hogy a beteg állatot kezelésbe vegyék, fertőzés esetén pedig megsemmisítsék. Azok a személyek és családok, akik saját használatra vágnak disznót, kötelesek húsmintát vinni a helyi állatorvoshoz a teszteléshez. A szakemberek emlékeztetnek, hogy az afrikai sertéspestis nem veszélyes az emberre, a betegség terjedését viszont csak a fertőződött állományok gyors és teljes felszámolásával lehet megállítani, ezért van óriási szükség a lakosság segítségére, hogy meg lehessen akadályozni az ágazatnak hatalmas veszteséget okozó fertőzés terjedését.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítás, költöztetés. Tel.: 0725353499.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. június 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók   25 dkg szikkadt fehér kenyér olívaolaj 25 dkg koktél paradicsom só 1 tk morzsolt lestyán 1 tk ...