Újabb kanyarós szatmári
Utoljára módositva: 2019-06-05 11:54:34

Még mindig nem ért véget a kanyarójárvány Romániában, Szatmárban is jegyeztek újabb fertőzést.

Május utolsó napjáig összesen 17 024 romániai fertőződött meg kanyaróval, 64 eset pedig halálos kimenetelű volt. Május utolsó hetében 136 új esetet jegyeztek az ország 11 megyéjében és Bukarestben, a legtöbbet, 51 fertőzést a szomszédos Szilágyságban. Hosszú hetek után ismét regisztráltak kanyarót Szatmárban: egy személy betegedett meg.

A kanyaró lázzal és kiütéssel járó, rendkívül fertőzőképes és súlyos megbetegedés, amelynek megelőzése egyedül a már régóta kötelező védőoltással lehetséges. Jellemző tünete a magas láz, orrfolyás, köhögés, torokgyulladás, kötőhártya-gyulladás, kiütés az arcon, ami szétterjed az egész testen, foltok a szájüregben. A kanyaró az esetek többségében komplikációk nélkül 1–3 hét alatt lezajlik, és a súlyos tünetek ellenére jó a gyógyulási esély. A szövődménymentes esetek kezelése elsősorban tüneti kezelés: lázcsillapítás (magas láz esetén), ágynyugalom, folyadékpótlás.

A betegség kiállása tartós immunitást hoz létre, azaz a kanyaró megbetegedésen átesettek később már védettnek tekinthetők a fertőzéssel szemben. Súlyos, néhány esetben sajnos halálos szövődmény is kialakulhat kanyaró esetén, 1000 betegből 1–2 halálos kimenetelű. Elsősorban az immunhiányos betegeket vagy a fejletlen immunrendszerű kisgyermekeket érinthetik nagyobb arányban a komplikációk. A kisgyerekeknél leggyakrabban előforduló szövődmény a hasmenés és a középfülgyulladás. A legsúlyosabb szövődmény a szerencsére ritkán előforduló, a kiütések halványodása során kialakuló agyvelőgyulladás lehet, amely a kamaszkoron túli fiatalok életét veszélyeztetheti.

 

Védőoltás

 

A Romániában is használatos ROR-oltás három komponensből áll: morbilli, azaz kanyaró; mumpsz, azaz járványos fültőmirigy-gyulladás; és rubeola, azaz rózsahimlő.

Mindhárom fertőző betegséget a levegőben terjedő vírusok okozzák, köhögéssel, tüsszentéssel vagy akár csak kilégzéssel is terjednek. A kanyaró lázat, orrfolyást és bőrkiütést okoz, megtámadja a torkot és a tüdőt is. A mumpsz lázat, fáradtságot, fej- és izomfájdalmakat, valamint a nyálmirigyek duzzanatát, férfiaknál pedig a herék gyulladását okozhatja. A mumpsz akár halláskárosodáshoz, az agyat és a gerincvelőt körülvevő hártya fertőzéséhez és egyéb súlyos problémákhoz is vezethet. A rubeola, avagy rózsahimlő is lázzal és kiütéssel jár, várandós kismamákra különösen veszélyes. A méhen belüli rubeolafertőzés súlyos fejlődési, születési rendellenességeket — szívproblémákat, süketséget, máj- és lépkárosodást, mentális retardációt — okozhat. Rubeolás terhes nőknél akár 20–25 százalék is lehet annak kockázata, hogy a születendő gyermeknek valamilyen baja lesz.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Halálos iramban: Hobbs & Shaw
Ma, 14:45
Nyolc film után – melyek összesen csaknem 5 milliárd dolláros bevételt hoztak világviszonylatban – a sorozat most bemutatja az első spinoff filmjét, melyben Dwayne Johnson és Jason Statham tér vissza, mint Luke Hobbs és Deckard Shaw. Amióta a kigyúrt Hobbs, az amerikai Diplomata Biztonsági Szolgálat lojális ügynöke, és a törvényen kívüli Shaw, az egykori brit elit kommandós először összecsaptak 2015-ben a Halálos iramban 7-ben, a duó sorra osztogatta egymásnak a beszólásokat és a pofonokat, mik
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...