Újabb öt éves mandátummal bízták meg Mugur Isarescut
Utoljára módositva: 2019-07-04 08:11:39

Újabb öt éves mandátummal bízta meg a parlament szerdai együttes ülésén Mugur Isarescut, aki immár hetedik megbízatását kapja, így 1990 óta rövid megszakítással folyamatosan ő vezeti a román központi bankot.

A szakbizottsági meghallgatásokon a 69 éves Isarescut egyhangúlag megszavazták. A parlament egyúttal megválasztotta a Román Nemzeti Bank (BNR) új igazgatótanácsát is, amelynek új magyar tagja lesz Bálint Csaba személyében, akit a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) javasolt a tisztségre Nagy Ágnes helyett. A nagyváradi születésű Bálint Csaba az OTP Bank Románia makrogazdasági elemzője volt.

Isarescu kinevezése meglepetésnek számít, hiszen a jegybank kormányzóját hónapokon keresztül élesen bírálta a kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetése, Liviu Dragnea volt pártelnökkel az élen. Azt vetették a szemére, hogy a BNR nem akadályozta meg az infláció növekedését és a lakosság által fizetett hitelek törlesztő részleteinek drágulását.

A PSD az aranytartalék kapcsán is konfliktusba került a jegybank vezetőségével, hiszen a szociálliberális kormánykoalíció a nemzeti bank vezetőségének akarata ellenére tavasszal megszavazta, hogy szállítsák haza a Londonban tárolt csaknem 104 tonna román aranytartalék 95 százalékát.

A kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) álláspontja Isarescu személyét illetően azt követően változott meg, hogy Liviu Dragneát május végén elítélték egy korrupciós perben, aki így kénytelen volt börtönbe vonulni. Viorica Dancila miniszterelnök, a PSD új elnöke több kérdésben elhatárolódott a Dragnea által képviselt vonaltól, az egyik ilyen első döntése az volt, hogy a PSD mégis támogatja a kormányzó újabb öt évre szóló kinevezését a BNR élére.

Isarescut először 1990-ben a kormány nevezte ki a BNR kormányzójává, majd a parlament megerősítette ebben a tisztségben 1991-ben, 1998-ban, 2004-ben, 2009-ben és 2014-ben. Isarescu 1999 decembere és 2000 decembere között Románia miniszterelnöke is volt.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...