Újabb romaprogram indul
Utoljára módositva: 2014-04-17 06:23:25

Tegnap volt a nyitórendezvénye „A szatmári és máramarosi régióban élő romák és más szociálisan hátrányos helyzetű csoportok életkörülményeinek javítása” elnevezésű projektnek.

 

Jean-Hubert Lebet, Románia svájci nagykövete

A romák és más szociálisan hátrányos helyzetben élők felzárkóztatását elősegítő projektet 2014–2018 között a svájci Caritas valósítja meg, partnerségben a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezettel, a kolozsvári Roma Közösségek Forrásközpontjával és a bukaresti Roma Egészségpolitikai Központtal. A svájci finanszírozási rész értéke: 2 694 418 svájci frank. A program kedvezményezettje három roma közösség (Erdőd, Túrterebes és Nagybánya).

Adrian Ştef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke köszöntőbeszédében a tegnapi projektnyitón elmondta, hogy a romakérdésről sokat beszélünk, de keveset teszünk a megoldásért. A roma lakosság száma folyamatosan növekszik, az életkörülményeik nem javulnak, nagyon sokan vannak közöttük, akik a nyolc osztályt sem végzik el. El kell ismerni, hogy az utóbbi húsz év romapolitikája nem volt eredményes. Ez részben az önkormányzatok hibája, részben a roma közösségeké. Az önkormányzatok nem voltak hatékonyak, a roma közösségek pedig nem kezdték el az önszerveződést, nem tárták az önkormányzatok elé az elképzeléseiket, hogy közösen keressék a megoldásokat és ne az legyen a legfontosabb, hogy a roma lakosok megkapják a segélyt, hanem dolgozzanak meg azért.

Jean-Hubert Lebet, Románia svájci nagykövete kiemelte, hogy Svájcnak és Romániának hosszú múltra visszanéző kapcsolata van, ami a kommunizmus éveiben nem igazán működött, de 2010-ben megerősödött az együttműködés, ennek eredménye a most induló projekt. A nagykövet szerint nem a gazdagoknak kell kihasználniuk a szegényeket, hanem a gazdagok feladata a szegények életkörülményeinek a javítása. Romániában nagyon sokan élnek hátrányos helyzetben, ezek felzárkóztatása nem csak pénzkérdés, hanem politikai akarat is kell hozzá. A jövőépítést az oktatással kell elkezdeni.

Laczikó Enikő, a Román Kormány interetnikai kapcsolatokért felelős ügyosztályának államtitkára szerint sürgetni kell a roma felzárkóztatást, ez a helyi közösségeknek, az önkormányzatoknak is érdekük, ennek érdekében jobban meg kell ismerni a roma közösségeket, nemcsak a fiatalokat, hanem az időseket is tanítani kell.

Löchli Terézia Tündér, a szatmári Caritas igazgatója ismertette a szervezet négy tevékenységi körét (szociális ügyek, gyerekek-fiatalok, idősgondozás és mozgássérültek ellátása), majd Thomas Hackl, a szatmári Caritas munkatársa ismertette a projekt célkitűzéseit. Erdődön és Túrterebesen eddig csak a gyerekek oktatásával foglalkoztak, ezentúl ez a tevékenység kiterjed a szülők mentalitásának a megváltoztatására is.

Ezután az erdődi önkéntes fiatalok mutatták be csoporttevékenységeik programját, eddigi eredményeiket és jövőbeli terveiket. A projektnyitót az erdődi fiatalok kulturális műsora zárta.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...