Újabb romaprogram indul
Utoljára módositva: 2014-04-17 06:23:25

Tegnap volt a nyitórendezvénye „A szatmári és máramarosi régióban élő romák és más szociálisan hátrányos helyzetű csoportok életkörülményeinek javítása” elnevezésű projektnek.

 

Jean-Hubert Lebet, Románia svájci nagykövete

A romák és más szociálisan hátrányos helyzetben élők felzárkóztatását elősegítő projektet 2014–2018 között a svájci Caritas valósítja meg, partnerségben a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezettel, a kolozsvári Roma Közösségek Forrásközpontjával és a bukaresti Roma Egészségpolitikai Központtal. A svájci finanszírozási rész értéke: 2 694 418 svájci frank. A program kedvezményezettje három roma közösség (Erdőd, Túrterebes és Nagybánya).

Adrian Ştef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke köszöntőbeszédében a tegnapi projektnyitón elmondta, hogy a romakérdésről sokat beszélünk, de keveset teszünk a megoldásért. A roma lakosság száma folyamatosan növekszik, az életkörülményeik nem javulnak, nagyon sokan vannak közöttük, akik a nyolc osztályt sem végzik el. El kell ismerni, hogy az utóbbi húsz év romapolitikája nem volt eredményes. Ez részben az önkormányzatok hibája, részben a roma közösségeké. Az önkormányzatok nem voltak hatékonyak, a roma közösségek pedig nem kezdték el az önszerveződést, nem tárták az önkormányzatok elé az elképzeléseiket, hogy közösen keressék a megoldásokat és ne az legyen a legfontosabb, hogy a roma lakosok megkapják a segélyt, hanem dolgozzanak meg azért.

Jean-Hubert Lebet, Románia svájci nagykövete kiemelte, hogy Svájcnak és Romániának hosszú múltra visszanéző kapcsolata van, ami a kommunizmus éveiben nem igazán működött, de 2010-ben megerősödött az együttműködés, ennek eredménye a most induló projekt. A nagykövet szerint nem a gazdagoknak kell kihasználniuk a szegényeket, hanem a gazdagok feladata a szegények életkörülményeinek a javítása. Romániában nagyon sokan élnek hátrányos helyzetben, ezek felzárkóztatása nem csak pénzkérdés, hanem politikai akarat is kell hozzá. A jövőépítést az oktatással kell elkezdeni.

Laczikó Enikő, a Román Kormány interetnikai kapcsolatokért felelős ügyosztályának államtitkára szerint sürgetni kell a roma felzárkóztatást, ez a helyi közösségeknek, az önkormányzatoknak is érdekük, ennek érdekében jobban meg kell ismerni a roma közösségeket, nemcsak a fiatalokat, hanem az időseket is tanítani kell.

Löchli Terézia Tündér, a szatmári Caritas igazgatója ismertette a szervezet négy tevékenységi körét (szociális ügyek, gyerekek-fiatalok, idősgondozás és mozgássérültek ellátása), majd Thomas Hackl, a szatmári Caritas munkatársa ismertette a projekt célkitűzéseit. Erdődön és Túrterebesen eddig csak a gyerekek oktatásával foglalkoztak, ezentúl ez a tevékenység kiterjed a szülők mentalitásának a megváltoztatására is.

Ezután az erdődi önkéntes fiatalok mutatták be csoporttevékenységeik programját, eddigi eredményeiket és jövőbeli terveiket. A projektnyitót az erdődi fiatalok kulturális műsora zárta.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:25
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...