Újabb sertéspestis-fertőzés
Utoljára módositva: 2018-11-01 12:17:37

Megint nyakunkon a sertéspestis, most Kisdengelegen bukkant fertőző gócra az állategészségügy.

Az esetről Nicolae Dumuţa számolt be egy prefektúrai gyűlésen, a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) vezetőjének elmondása szerint állatorvos jelentette a beteg házi sertést múlt hét csütörtök este, s a péntek reggel elvégzett laborvizsgálat eredménye estére igazolta: sertéspestissel állnak szemben. A fertőzött háztáji gazdaság többi sertését leölték, hogy elejét vegyék a fertőzés terjedésének, de közben felmerült a gyanú, hogy egy másik háztartásban is vannak fertőzött disznók. A napokban kell megérkezzen a jóváhagyás Bukarestből, hogy mekkora sugarú körben rendeljék el a karantént Kisdengeleg körül, tájékoztatott Dumuţa. A gyűlésen jelen volt Darius Filip is, a prefektus felhívta a sertéstartók figyelmét, hogy ne kótyavetyéljék el vágósúlyú állataikat 300–400 lejért olyanoknak, akik azt mondják, hogy úgysem fizetnek a hatóságok, mert ha sertéspestisben lesz oda a jószág, a DSVSA-n keresztül igenis fizet az állam, kilónként 8–12 lejt ad a pestisben odaveszett állatokért, vagy amelyiket a végzetes betegség terjedésének megelőzése érdekében kell feláldozni.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár belterület Amacon (víz, villany bevezetve),...
Tovább >>>
Szolgáltatás
Személyszállítás Szatmárról Németországba, Belgiumba és Hollandiába. Tel.: 0757957641.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK


NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. április 25.
Hagyja a csudába a másokkal való rivalizálást! Inkább gondolja végig, megvalósította-e mindazt, amit egy évvel ezelőtt eltervezett!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. április 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 15 dkg burgonya, 2 ek napraforgóolaj, 80 dkg karfiol, 8 dl zöldségleves-alaplé, ...