Újabb sertéspestis-góc a megyében
Utoljára módositva: 2018-01-12 16:55:56

Szatmár megyében ismét megjelent az afrikai sertéspestis, a fertőzőgócot Mikolában egy háztáji gazdaságban fedezték fel — tájékoztat a DSVSA.

Január 11-én az Országos Állategészségügyi és Diagnosztikai Intézet igazolta a sertéspestist egy mikolai háztáji gazdaságban, derül ki a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből. A tájékoztatás szerint a betegség miatt tizenhárom állatott pusztítottak el, tetemeiket elégették.

A DSVSA közléséből kiderül, hogy a hatóságok a fertőzött gazdaságban megtettek minden olyan intézkedést, ami a fertőtlenítéshez, a vírus terjedésének megelőzéséhez szükséges. A DSVSA értesítette az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóságot (ANSVSA), illetve az európai illetékes szerveket is a vírus újabb megjelenéséről Románia területén. Több állami intézmény bevonásával további vizsgálatokat végeznek a fertőzés eredetének pontos megállapítása érdekében. Az újabb sertéspestises eset miatt azonnali hatállyal bezárták a batizi, túrterebesi, halmi állatvásárokat. Az

ANSVSA igazgatója, dr. Geronimo Brănescu január 14-én Brüsszelbe utazik, hogy megbeszélje az Európai Bizottság képviselőivel, hogy az újabb sertéspestises eset kapcsán milyen térséget vonnak embargó alá, milyen további intézkedésekre van szükség, és a rendelkezések mennyi ideig maradnak érvényben. Az újabb sertéspestises esetet követően a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) vezetője, Nicolae Dumuţa által szignózott közleményben kihangsúlyozzák, folyamatosan figyelik a sertéspestis esetleges felbukkanását. Amint arról többször beszámoltunk, legutóbb tavaly július 31-én igazolta az afrikai sertéspestist egy Szatmárnémeti határában lévő háztáji gazdaságban, melyet szigorú óvintézkedések és karantén követett. Az Európai Unió október 21-én függesztette fel a sertéspestis miatti megszorításokat.

Az afrikai sertéspestisről

Az afrikai sertéspestis az Európai Unióban 2014-ben jelent meg először. A betegség nagyon gyorsan terjed mind a Baltikumban, Lengyelországban, mind Ukrajnában nyugati irányba. Románia egyébként 13 évi embargó után 2016 októberétől kezdhetett el újból élő sertést, feldolgozott húsárut exportálni az Európai Unióba, májusban pedig sertéspestismentes országgá nyilvánította az állategészségügyi világszervezet, így az amerikai, a kanadai, a mexikói, a japán és a dél-koreai exportlehetőség is megnyílt.

A pestissel fertőzött állat arról ismerhető fel, hogy magas a láza, megvörösödik a bőre, a lábfeje és a fülei, nincs étvágya, hasmenése van. Amikor ilyen jelek észlelhetők, azonnal értesíteni kell az állatorvost, áll a DSVSA közleményében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...