Újabb sertéspestis-góc a megyében
Utoljára módositva: 2018-01-12 16:55:56

Szatmár megyében ismét megjelent az afrikai sertéspestis, a fertőzőgócot Mikolában egy háztáji gazdaságban fedezték fel — tájékoztat a DSVSA.

Január 11-én az Országos Állategészségügyi és Diagnosztikai Intézet igazolta a sertéspestist egy mikolai háztáji gazdaságban, derül ki a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből. A tájékoztatás szerint a betegség miatt tizenhárom állatott pusztítottak el, tetemeiket elégették.

A DSVSA közléséből kiderül, hogy a hatóságok a fertőzött gazdaságban megtettek minden olyan intézkedést, ami a fertőtlenítéshez, a vírus terjedésének megelőzéséhez szükséges. A DSVSA értesítette az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóságot (ANSVSA), illetve az európai illetékes szerveket is a vírus újabb megjelenéséről Románia területén. Több állami intézmény bevonásával további vizsgálatokat végeznek a fertőzés eredetének pontos megállapítása érdekében. Az újabb sertéspestises eset miatt azonnali hatállyal bezárták a batizi, túrterebesi, halmi állatvásárokat. Az

ANSVSA igazgatója, dr. Geronimo Brănescu január 14-én Brüsszelbe utazik, hogy megbeszélje az Európai Bizottság képviselőivel, hogy az újabb sertéspestises eset kapcsán milyen térséget vonnak embargó alá, milyen további intézkedésekre van szükség, és a rendelkezések mennyi ideig maradnak érvényben. Az újabb sertéspestises esetet követően a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) vezetője, Nicolae Dumuţa által szignózott közleményben kihangsúlyozzák, folyamatosan figyelik a sertéspestis esetleges felbukkanását. Amint arról többször beszámoltunk, legutóbb tavaly július 31-én igazolta az afrikai sertéspestist egy Szatmárnémeti határában lévő háztáji gazdaságban, melyet szigorú óvintézkedések és karantén követett. Az Európai Unió október 21-én függesztette fel a sertéspestis miatti megszorításokat.

Az afrikai sertéspestisről

Az afrikai sertéspestis az Európai Unióban 2014-ben jelent meg először. A betegség nagyon gyorsan terjed mind a Baltikumban, Lengyelországban, mind Ukrajnában nyugati irányba. Románia egyébként 13 évi embargó után 2016 októberétől kezdhetett el újból élő sertést, feldolgozott húsárut exportálni az Európai Unióba, májusban pedig sertéspestismentes országgá nyilvánította az állategészségügyi világszervezet, így az amerikai, a kanadai, a mexikói, a japán és a dél-koreai exportlehetőség is megnyílt.

A pestissel fertőzött állat arról ismerhető fel, hogy magas a láza, megvörösödik a bőre, a lábfeje és a fülei, nincs étvágya, hasmenése van. Amikor ilyen jelek észlelhetők, azonnal értesíteni kell az állatorvost, áll a DSVSA közleményében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...