Újabb szigorítás a házi betegápolásban
Utoljára módositva: 2018-04-16 17:59:30

Az Országos Egészségbiztosítás Pénztár (CNAS) vezetője, Răzvan Vulcănescu az elmúlt héten részletesen beszámolt arról, hogy az idei évben életbe lépő keretszerződések jelentős módosításokat hoznak mind az egészségügyi szolgáltatásokat biztosítók, mind pedig a lakosság számára.

Nyilatkozatában elmondta, hogy a pénztárral szerződésben álló házi betegápolást végző szolgáltatókkal új szerződést kötnek, melyek több kötelességet rónak a szolgáltatókra, akikkel szemben plusz elvárásokat fogalmaztak meg, mindezt a nagyobb fokú átláthatósággal magyarázva, ám ezzel szinte ellehetetlenítik a szolgáltatásokat biztosítók munkáját. Újdonság számba megy például, hogy a pénztárral szerződő szolgáltatóknak naponta kell jelenteniük a megyei egészségbiztosítási pénztáraknak, az előző napi házi betegápolási szolgáltatások ellenértékét, ezzel is szeretnék minél inkább figyelemmel követni a szolgáltatók tevékenységét. Viorica Shibata, a Szatmár Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS SM) sajtószóvivője megkeresésünkre elmondta, hogy Szatmár megyében idén a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet (szatmárnémeti, nagykárolyi, erdődi, mezőpetri munkapontokkal), az Aluresan Ingrijire la Domiciliu Kft. (szatmárnémeti munkaponttal), a Consultmed Doctor Coica Kft. (szatmárnémeti munkaponttal), az Uromed Kft. (avasfelsőfalui munkaponttal), a Medica Pomi Kft. (remetemezői munkaponttal), az Egészségért és Szolidaritásért Egyesület (turci munkaponttal), a Szent Mária Orvosi Egyesület (barlafalui munkaponttal) végez házi beteggondozói szolgáltatást a CAS SM támogatásával. A megyei biztosítási pénztár januárban 109 787 020 lejt fizetett a házi betegápolási szolgáltatásokért.

A házi betegápolási szolgáltatás terén a legismertebb a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet. A szervezet jelenleg Erdődön, Nagykárolyban, Mezőpetriben, Sárközújlakon, Szatmárhegyen, Szatmárnémetiben, Tasnádon, valamint Felsővisón, Máramarosszigeten és Nagybányán működtet házi betegápoló központokat, naponta több mint 1000 beteget látnak el, s a szolgáltatás iránt folyamatosan növekszik az igény, miközben az állami támogatottság folyamatosan csökken. 2017-ben ellátottanként havi 120 lejes állami szubvenció járt, idén az igénybe vehető támogatás 27,60 lejre csökkent, ráadásul mindössze három házi betegápoló központ kapta meg a támogatásra jogosult státust. Mivel ez az összeg nagyon távol esik a reális költségektől, és óriási papírmunkával jár a kérvényezése, a Caritas vezetése korábban arról számolt be, hogy idén lemondtak az igénybevétel lehetőségéről, és más utakat keresnek szolgáltatásaik finanszírozására.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Mamma Mia! Sose hagyjuk abba
Ma, 19:05
Tíz évvel azután, hogy a Mamma Mia! több mint 600 millió dollár bevételt hozott világszerte, visszatérünk a varázslatos görög szigetre, Kalokairire ebben az új musicalben, mely szintén az ABBA dalaira épül. A film ide-oda ingázik az időben, és megmutatja, hogy a múltbéli kapcsolatok miképp hatnak a jelenre. Így az eredeti szereplőkhöz csatlakoznak fiatal énjeik, köztük a fiatal Donnát alakító Lily James (A legsötétebb óra, Nyomd, Bébi, nyomd!, Downton Abbey).
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:20
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 22.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...