Újabb szigorítás a házi betegápolásban
Utoljára módositva: 2018-04-16 17:59:30

Az Országos Egészségbiztosítás Pénztár (CNAS) vezetője, Răzvan Vulcănescu az elmúlt héten részletesen beszámolt arról, hogy az idei évben életbe lépő keretszerződések jelentős módosításokat hoznak mind az egészségügyi szolgáltatásokat biztosítók, mind pedig a lakosság számára.

Nyilatkozatában elmondta, hogy a pénztárral szerződésben álló házi betegápolást végző szolgáltatókkal új szerződést kötnek, melyek több kötelességet rónak a szolgáltatókra, akikkel szemben plusz elvárásokat fogalmaztak meg, mindezt a nagyobb fokú átláthatósággal magyarázva, ám ezzel szinte ellehetetlenítik a szolgáltatásokat biztosítók munkáját. Újdonság számba megy például, hogy a pénztárral szerződő szolgáltatóknak naponta kell jelenteniük a megyei egészségbiztosítási pénztáraknak, az előző napi házi betegápolási szolgáltatások ellenértékét, ezzel is szeretnék minél inkább figyelemmel követni a szolgáltatók tevékenységét. Viorica Shibata, a Szatmár Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS SM) sajtószóvivője megkeresésünkre elmondta, hogy Szatmár megyében idén a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet (szatmárnémeti, nagykárolyi, erdődi, mezőpetri munkapontokkal), az Aluresan Ingrijire la Domiciliu Kft. (szatmárnémeti munkaponttal), a Consultmed Doctor Coica Kft. (szatmárnémeti munkaponttal), az Uromed Kft. (avasfelsőfalui munkaponttal), a Medica Pomi Kft. (remetemezői munkaponttal), az Egészségért és Szolidaritásért Egyesület (turci munkaponttal), a Szent Mária Orvosi Egyesület (barlafalui munkaponttal) végez házi beteggondozói szolgáltatást a CAS SM támogatásával. A megyei biztosítási pénztár januárban 109 787 020 lejt fizetett a házi betegápolási szolgáltatásokért.

A házi betegápolási szolgáltatás terén a legismertebb a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet. A szervezet jelenleg Erdődön, Nagykárolyban, Mezőpetriben, Sárközújlakon, Szatmárhegyen, Szatmárnémetiben, Tasnádon, valamint Felsővisón, Máramarosszigeten és Nagybányán működtet házi betegápoló központokat, naponta több mint 1000 beteget látnak el, s a szolgáltatás iránt folyamatosan növekszik az igény, miközben az állami támogatottság folyamatosan csökken. 2017-ben ellátottanként havi 120 lejes állami szubvenció járt, idén az igénybe vehető támogatás 27,60 lejre csökkent, ráadásul mindössze három házi betegápoló központ kapta meg a támogatásra jogosult státust. Mivel ez az összeg nagyon távol esik a reális költségektől, és óriási papírmunkával jár a kérvényezése, a Caritas vezetése korábban arról számolt be, hogy idén lemondtak az igénybevétel lehetőségéről, és más utakat keresnek szolgáltatásaik finanszírozására.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...