Újabb szigorítás a házi betegápolásban
Utoljára módositva: 2018-04-16 17:59:30

Az Országos Egészségbiztosítás Pénztár (CNAS) vezetője, Răzvan Vulcănescu az elmúlt héten részletesen beszámolt arról, hogy az idei évben életbe lépő keretszerződések jelentős módosításokat hoznak mind az egészségügyi szolgáltatásokat biztosítók, mind pedig a lakosság számára.

Nyilatkozatában elmondta, hogy a pénztárral szerződésben álló házi betegápolást végző szolgáltatókkal új szerződést kötnek, melyek több kötelességet rónak a szolgáltatókra, akikkel szemben plusz elvárásokat fogalmaztak meg, mindezt a nagyobb fokú átláthatósággal magyarázva, ám ezzel szinte ellehetetlenítik a szolgáltatásokat biztosítók munkáját. Újdonság számba megy például, hogy a pénztárral szerződő szolgáltatóknak naponta kell jelenteniük a megyei egészségbiztosítási pénztáraknak, az előző napi házi betegápolási szolgáltatások ellenértékét, ezzel is szeretnék minél inkább figyelemmel követni a szolgáltatók tevékenységét. Viorica Shibata, a Szatmár Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS SM) sajtószóvivője megkeresésünkre elmondta, hogy Szatmár megyében idén a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet (szatmárnémeti, nagykárolyi, erdődi, mezőpetri munkapontokkal), az Aluresan Ingrijire la Domiciliu Kft. (szatmárnémeti munkaponttal), a Consultmed Doctor Coica Kft. (szatmárnémeti munkaponttal), az Uromed Kft. (avasfelsőfalui munkaponttal), a Medica Pomi Kft. (remetemezői munkaponttal), az Egészségért és Szolidaritásért Egyesület (turci munkaponttal), a Szent Mária Orvosi Egyesület (barlafalui munkaponttal) végez házi beteggondozói szolgáltatást a CAS SM támogatásával. A megyei biztosítási pénztár januárban 109 787 020 lejt fizetett a házi betegápolási szolgáltatásokért.

A házi betegápolási szolgáltatás terén a legismertebb a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet. A szervezet jelenleg Erdődön, Nagykárolyban, Mezőpetriben, Sárközújlakon, Szatmárhegyen, Szatmárnémetiben, Tasnádon, valamint Felsővisón, Máramarosszigeten és Nagybányán működtet házi betegápoló központokat, naponta több mint 1000 beteget látnak el, s a szolgáltatás iránt folyamatosan növekszik az igény, miközben az állami támogatottság folyamatosan csökken. 2017-ben ellátottanként havi 120 lejes állami szubvenció járt, idén az igénybe vehető támogatás 27,60 lejre csökkent, ráadásul mindössze három házi betegápoló központ kapta meg a támogatásra jogosult státust. Mivel ez az összeg nagyon távol esik a reális költségektől, és óriási papírmunkával jár a kérvényezése, a Caritas vezetése korábban arról számolt be, hogy idén lemondtak az igénybevétel lehetőségéről, és más utakat keresnek szolgáltatásaik finanszírozására.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Jönnek a kacsák
Ma, 15:00
A megrögzött szeleburdi agglegény lúd miatt - aki inkább légi akrobatikát gyakorol ahelyett, hogy a többiekkel készülne a vándorlásra - két kiskacsa elszakad csapatától. Habár a bájgúnárnak semmi kedve, hogy segítsen a két kiskacsának visszatalálni a csapatához, egy véletlen folytán megsérül, így a kacsákkal marad. A furcsa trió nekivág egy veszélyekkel teli útnak, hogy még az első hó megérkezése előtt biztonságos búvóhelyet találjanak.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
România neîmblânzită
Ma, 16:45
Dokumentumfilm.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Rampage - Tombolás
Ma, 18:35
Davis (Dwayne Johnson) nagy tudós, és van egy jó barátja: egy intelligens gorilla, George. Csakhogy egy rosszul sikerült genetikai kísérlet következtében az addig barátságos emberszabású durván átalakul: dühöngő szörnyszülötté válik, aki elhagyja szeretett otthonát, a laboratóriumot, és hosszú útra indul Észak-Amerikán keresztül: de akármerre jár mindenütt tombolás és rombolás jelzi a nyomát. A gazdája szeretné hazavinni régi kedvencét, ezért egy másik - szintén bogaras - tudós segítségével kikí
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Éjjeli napfény
Ma, 20:35
A rendkívüli szerelmi történetben a 17 éves Katie Price (Bella Thorne) extrém módon érzékeny a napfényre, nappal kényszerű szobafogságban, speciális ablakok mögé rejtőzve ábrándozik a normális életről. Éjjelente a fiatal lány átlagos tiniként éli az életét - amikor csak teheti, zenél, és a helyi állomáson gitározik az arra járóknak. Egyik este Charlie (Patrick Schwarzenegger) is felfigyel rá, akit Katie évek óta titokban csodál a szobája ablakából. A fiatalok pillanatok alatt egymásba szeretnek,
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hova kirándulsz legszívesebben?
A megye összes kirándulóhelyét ismerem már
A szomszédos megyékbe szívesen járok el hétvégente
Az országban számos kirándulóhelyet felkerestem már
Kirándulni nem szoktam, inkább nagyobb nyaralásra ruházok be
Nem szeretek kirándulni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. április 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykacomb, 20 dkg zöldborsó, 15 dkg zöldbab, 1 db nagyobb sárgarépa, 15 dkg zsíros tejföl, 8 ...