Újabb tanári vizsgadrukk: véglegesítő vizsgát tartottak
Utoljára módositva: 2019-07-24 19:47:50

A nyolcadikosok és az érettségizők után, valamint a versenyvizsgát követően ismét a tanárokon volt a sor, hogy bizonyítsanak: szerdán a véglegesítő vizsgát rendezték meg.

Szerdán, július 24-én délelőtt tíz órától vághattak neki a jelentkezők a véglegesítő vizsga feladatai megoldásának Románia-szerte. Az idei véglegesítőre több mint 7400-an jelentkeztek, számukra összesen 42 vizsgaközpontot jelölt ki az oktatási szaktárca, minden megyében egyet. A tételsorok kidolgozásához 10 órakor foghattak hozzá a pedagógusok, akik 96 különböző tantárgyból bizonyíthattak, ehhez pedig négy óra állt a rendelkezésükre. A legtöbben egyébként román tannyelvű óvodapedagógusok és tanítók, közülük 2079-en jelentkeztek a vizsgára, de sok volt a vizsgázó romántanár, matematikatanár, testneveléstanár és idegennyelv-oktató is.

A Szatmárnémetiben, a Gheorghe Dragoş Gazdasági Líceumban megrendezett megmérettetésre 119 Szatmár megyei oktató jelentkezett. A dolgozatokat — a szatmáriakét is — a különböző szakoknak megfelelően az ország hat erre kijelölt egyetemi központjában javítják ki, a tételek egyébként országszerte egységesek voltak.

A tanügyminisztérium által elfogadott menetrend szerint az első eredményeket július 31-én függesztik ki, és közlik a definitivat.edu.ro oldalon is, ezt követően pedig — más országos vizsgákhoz hasonlóan — itt is lehetőség lesz az óvásra. A jegyükkel elégedetlen fellebbezők dolgozatát ezt követően újrajavítják, míg a végleges eredmények augusztus 5-én lesznek nyilvánosak. A véglegesítő vizsgán nyolcas a legkisebb átmenő jegy.

Véglegesítő után fokozati

Romániában a pedagógusképzés kétfázisú: a képzés befejeztével ugyan elfoglalhat állást a jelölt, de csak a véglegesítő vizsga letételével válik teljes jogú oktatóvá. A véglegesítő vizsgára azok jelentkezhetnek, akik teljes munkaidőben tanító, szakképzett pedagógusként legalább két év, részmunkaidős tanítóként pedig legkevesebb három év tanításban eltöltött idővel rendelkeznek.

Ahhoz, hogy valaki beiratkozhasson a véglegesítő vizsgára, legalább „jó” értékelést kell kapnia az éves értékelésen és a szakfelügyelők minősítésén. Két év tanítás után a pedagógusnak kötelezően jelentkeznie kell a vizsgára. Ez tehát az első állomás ahhoz, hogy valaki véglegesen elhelyezkedjen a tanügyben, ugyanakkor ezt követi majd a második fokozatú vizsga, illetve az egyes fokozat.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...