Újabb vád Viorel Pintea ellen
Utoljára módositva: 2014-08-07 11:09:20

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) tavaly novemberben helyezte vizsgálati fogságba Viorel Pinteát megvesztegetés vádjával, miután tetten érték 3000 euró kenőpénz átvételekor.

Viorel Pintea

Akkor egy szatmári szőlőtermesztő értesítette az Országos Korrupcióellenes Ügyészséget arról, hogy Viorel Pintea több esetben is különböző pénzösszegeket kért tőle, megvesztegetésként. 2012 márciusában és májusában és 2013 novemberében Pintea az APIA Szatmár megyei igazgatójának minőségében összesen 10 500 eurót kért a gazdától azért, hogy ne rendeljen el ellenőrzéseket a férfi mezőgazdasági tevékenységeivel kapcsolatban. Pénzt kért továbbá azért is, hogy ne végezzenek ellenőrzést a férfi Szatmár megyében található szőlőterületein, és tekintsen el a gazda jelentős (1 000 000 eurós) uniós támogatásokat igénylő dossziéinak kivizsgálásától. A kért csúszópénzből Pintea végül csak 2500 eurót és 3000 lejt kapott meg 2012-ben,

tavaly november 22-én reggel pedig további 3000 eurót követelt ugyanattól a gazdától, hogy ismét eltekintsen az okiratok ellenőrzésétől. Az ellenőrzés ugyanis mindenképp a szőlőtermesztő közigazgatási felelősségre vonásával végződött volna. A férfi rá is állt a csúszópénz átadására — előtte azonban feljelentést tett a megvesztegetés ügyében a korrupcióellenes ügyészségen. November 24-én este nyújtotta át az igazgatónak a 3000 eurót, a DNA munkatársai pedig tettenérés közben őrizetbe vették és előzetes letartóztatásba helyezték Viorel Pinteát.

A volt intézményvezető december elején kifizette a Szatmár Megyei Törvényszék által kiszabott, 100 000 lejes óvadékot és szabadlábon védekezhetett. Ám idő közben fény derült újabb megvesztegetésekre is: 2010–2012 között egy kereskedelmi társaság tulajdonosától közel 100 bárányt, 2000 liter bort és 36 600 lej értékű tejterméket is elfogadott; a 2012-es helyhatósági választásokkor pedig a demokrata-liberális párti Pintea nem kevesebb mint 30 000 eurót kért az illetőtől, melyet úgymond „tovább kell adnia feletteseinek”. Mivel a férfi ezt az összeget nem tudta előteremteni, cégét többszöri és nagyon szigorú vizsgálatoknak vetette alá az APIA, borsos büntetéseket róva ki rá.

Mivel ezen utóbbi megvesztegetések már akkor kerültek napvilágra, amikor a legelső kenőpénz elfogadásának tárgyalásai zajlottak, az ügyet tárgyaló Nagyváradi Fellebbviteli Bíróság visszaadta az ügyet az Országos Korrupcióellenes Ügyészség ügyészeinek, hogy újra összeállítsák a vádpontokat. Azt még nem lehet tudni, hogy újabb, szintén nagy összegű óvadék fejében Pintea szabadlábon védekezhet-e, vagy esetleg házi őrizetbe kerül.

A házi őrizet mint büntetési forma ez év februárjában jelent meg a törvényhozásban, de a kivitelezésével országos szinten problémák vannak, mivel a rendőrség nem szerezte be azokat a nyomkövető karpereceket, amelyeket a gyanúsítottak kezére vagy lábára helyezve, távolról is követni lehet, hogy hol tartózkodnak — ugyanis a láb- vagy karperecek, de főleg a szoftverek nagyon drágák. A Btk. előírásai szerint a házi őrizetbe vett személy csak a hatóságok engedélyével hagyhatja el otthonát vagy a kényszerintézkedésben megjelölt lakást, csak a hozzátartozóival érintkezhet, és köteles megjelenni a bíróságon, ahányszor beidézik.

Mint azt a rendőrségtől megtudtuk, Szatmár megyében jelenleg két személy van házi őrizetben — nyomkövető karperec híján a rendőrök különböző időpontokban, szúrópróbaszerűen ellenőrzik, hogy valóban betartják-e az előírásokat, illetve nem hagyják el lakásukat.

Szabó Kinga Mária

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 14:30
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:30
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:30
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 21.
Egy új ismeretség, bár még csak felszínes, mélyen felkavarja, kitölti minden gondolatát, és nem érti, hogyan érhette be eddig kevesebbel.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...