Újból kitör a vásárlási láz
Utoljára módositva: 2018-11-07 12:23:50

Műszaki cikkek, játékok ezrei találnak gazdára minden évben fekete pénteken (Black Friday), amely mindig november negyedik péntekére esik. Romániában idén hamarabb kezdődnek az akciók.

Szatmáriak ezrei várják az idei fekete pénteket, hogy olcsóbban juthassanak hozzá a rég vágyott és kiszemelt termékekhez. Rengetegen tervezgetik már, hogy milyen elektronikai cikket, játékot, ruhaneműt, parfümöt vagy egyéb terméket vásárolnak majd meg, ha elkezdődik az akció a bevásárlóközpontokban, webáruházakban. Tavaly például országos szinten egymilliárd lejt költöttek a lakosok az árleszállítások napján: sokan már a kora reggeli órákban a számítógép előtt vagy mobillal a kezükben ültek, hogy rögtön betehessék a kosarukba a vágyott terméket.

Bár hivatalosan csak november negyedik pénteke lenne a fekete péntek, a hazai kereskedők közül a legtöbben november 16-án indítják a leárazási hullámot, sőt, olyan áruházak is akadnak, amelyek már elkezdték a portékájuk kedvezményes árusítását, és nem kevesebb mint egy hónapig kínálják kedvezményesen a termékeiket.

Sokan ilyenkor vásárolnak mobiltelefont, televíziót, számukra jó hír, hogy az egyik webáruházban már 799 lejért is lehet kapni 4K felbontású televíziót, játékokra tervezett, úgynevezett „gaming” számítógépet pedig már 1200 lejért is árulnak. A jelenleg kapható legmodernebb okostelefonok árából 600 lejt is engedett az egyik online üzlet, mosógépet féláron is lehet venni, de olyan modern kávéfőző is akad, amelyik 1500 lejjel kerül most kevesebbe.

Az akciós áraknak azonban nem árt jól utánanézni, hiszen szinte minden évben történnek átverések fekete pénteken. A törvény értelmében az árleszállítási akcióra készülő kereskedők kötelesek tájékoztatni a vásárlókat, hogy mennyivel lesz olcsóbb az adott termék az úgynevezett referenciaárhoz viszonyítva. A termék referenciaára az a legkisebb összeg, amennyiért a webáruház kínálta az akció meghirdetése előtti 30 napban.

Tavaly azonban a Versenytanács vizsgálata kiderítette, hogy az eladásra kínált termékek 80 százaléka esetében a kereskedők egy mesterségesen felsrófolt referenciaárra alkalmazták a leszállítást. Ez azt jelenti, hogy az a bizonyos áthúzott összeg, amely az akció napján a webáruházak honlapján egy adott termék mellett szerepelt, nagyobb volt, mint amennyiért a kereskedő az előző napokon kínálta az adott terméket.

 

 

Honnan ered az őrület?

 

A fekete péntek vagy Black Friday kifejezéssel elsőként egy 1869-es pénzügyi válságot jellemeztek az Amerikai Egyesült Államokban, azonban majd’ egy évszázaddal később, 1961-ben a hálaadást követő napot jellemezte így a rendőrség Philadelphiában, a hatalmas forgalmi dugók miatt. A hálaadás napja hagyományosan egy csütörtöki napra esik Amerikában, és az ezt követő pénteken kezdődik a karácsonyi bevásárlás, amely hatalmas forgalmi dugókkal és nagyon sűrű közlekedéssel jár, így a Black Friday vagy fekete péntek kezdetben egyáltalán nem egy pozitív hangvételű kifejezés volt.

1975-től a Black Friday kifejezés egyre elterjedtebbé vált, de már nem a hatalmas forgalmat jellemezték vele, hanem az ezzel járó hatalmas mennyiségű vásárlást és azt, hogy ebből kifolyólag a kereskedők ezen a napon kezdenek el az adott évben profitot termelni. A boltokban az évek folyamán megszokottá vált a szokásoshoz képest hosszabb nyitvatartás, sokan már a kora reggeli óráktól késő estig várták a vásárlókat. Az utóbbi években már az is teljesen megszokott, ha a nap 24 órájában nyitva tartanak a boltok, és sokan olyan mértékű kedvezményekkel várták a vásárlókat, hogy nyitás előtt és gyakorlatilag a nyitvatartás alatt folyamatosan hosszú tömött sorokban álltak a vásárlók a bolt bejárata és a kassza előtt. A legnépszerűbb termékek a játékok és az elektronikai cikkek, így a legnagyobb kedvezményeket is ezeknél a kategóriáknál adják.

A nagy tömeg sokakat azonban taszít, ugyanis gyakran előfordul, hogy a vásárlók komoly sérüléseket szenvednek el a nagy tumultusban, sőt, nem egyszer már haláleset is előfordult. Az utóbbi néhány évben remek megoldást jelentett erre az online vásárlás, és a webáruházak talán még nagyobb kedvezményekkel várják fekete péntek vagy Black Friday alakalmából az online vásárlókat.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár belterület Amacon (víz, villany bevezetve),...
Tovább >>>
Szolgáltatás
Személyszállítás Szatmárról Németországba, Belgiumba és Hollandiába. Tel.: 0757957641.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK


NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. április 25.
Hagyja a csudába a másokkal való rivalizálást! Inkább gondolja végig, megvalósította-e mindazt, amit egy évvel ezelőtt eltervezett!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. április 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 15 dkg burgonya, 2 ek napraforgóolaj, 80 dkg karfiol, 8 dl zöldségleves-alaplé, ...