Újfundlandi a legszebb szatmári kutya
Utoljára módositva: 2018-04-22 20:17:27

Népviseletbe öltözött gazdik kísérte tájfajták, kutyás frizbi, megyei szépségverseny és a fajták legjobbjainak versenye is színesítette a hét végi kutyakiállítás programját. Száznyolcvan fajta több mint hétszáz példánya vonult fel a bírák és a közönség előtt.

A Terra Novaként is ismert, négy éves, fekete újfundlandit választották meg az év legszebb kutyájának a vasárnap délután véget ért szatmárnémeti kutyakiállításon. Az eb-küllem-megmérettetés két napon át zajlott Szatmárnémetiben, az Ecaterina Teodoroiu utcai Someşul stadion gyepén, feszesre szervezett gördülékeny bírálati program, kifogástalan körülmények, kutyaszeretők számára gyönyörű látvány és ragyogó, nyári időjárás jellemezték az eseményt. Száznyolcvan kutyafajta több mint hétszáz egyede nevezett a két nap alatt lefolytatott országos és nemzetközi kutyaszépségversenyre, a fajtákon belül kiosztott díjak mellett a vasárnapi záróprogram idején elismerést kaptak a fajták közötti megmérettetés legszebbjei is.

Pap László, a román bírói testület elnöke beszélt szerkesztőségünknek arról, hogyan zajlik a bírálat, mit néznek a bírók a kutyákon, hogyan osztályozzák őket. A kutya-döntnököket nem az érdekli egy-egy ilyen versenyen, hogy mennyire van jól idomítva a kutya és nem is az eléje vitt kutyák között állít fel sorrendet, hanem az egyed szemrevételezése által dönti el, mennyire felel meg az illető állat a fajtájának megfelelő standardoknak. Az orra hegyétől a farka végéig mindent szemügyre vesz a bíró, mennyire egy az etalonnal minden adottsága a kutyának. Döntő elem a fej karakterisztikája, formája, arányai, mennyire illeszkednek ezek egymáshoz és a fajtaleíráshoz. A leírtaknak megfelelő szemformája, fogazata, nyakformája, ennek testhez való illeszkedése is sokat számít, a kutya magasságának és hosszúságának aránya, mellkasának a dongássága, hátformája, hasformája, szőrzete, farka és faroktartása még az, amit a fajtaleíráshoz viszonyítanak a bírók. Ezeknek és a bíró hozzáértésének függvényében kapnak a kutyakiállítás egyedei kitűnő, nagyon jó, jó vagy megfelelő minősítést, mondta el Pap László, és ez a minősítés az érvényes és valós a világon mindenütt, függetlenül a kiállítás minőségétől, helyszínétől vagy nagyságától.

Új kutyás látványossággal is kedveskedtek a nézőknek a szervezők, a vasárnapi programban szerepelt egy fiatal hölgy, Buha Orsolya, aki pulikkal mutatott be kutya-akrobatikát és kutyás frizbit. A nagy sikerű show után lapunknak elmondta, két kutyáját Nomádnak és Mangának hívják, a magyarországi Szuhakállón élnek, itt tanulták be a mutatványokat, nyolc hetes koruk óta foglalkozik velük az idomárjuk.

A romániai kutyakiállítások csak szatmárnémeti jellemzője a gazdik népviseletben való felvonulása és természetesen ennek is a kutyabírói szemmel való bírálata, az egyszerű szabály szerint a kutyáikkal együtt felvonuló gazdik olyan népviseletben vannak, amelyik megfelel az ebek származási helyének. A legjobb kutya-gazdi párosításért a szatmárnémeti dr. Ferencz Judith és skót juhásza kapta az első díjat, második egy leonbergi juhász és német népviseletbe öltözött gazdája, harmadik pedig egy pireneusi hegyikutya és francia népviseletbe öltözött gazdája lett.

De sok egyéb módon jutalmazták még a kutyatartókat a szatmárnémeti verseny szervezői, megmutathatták magukat a gyerekkorú kutyatartók kölyök korú kutyáikkal, az ugyanabból a családból és más-más családból származó kutyapárok, volt fajtánkénti kutyafelvonulás és -díjazás is, illetve a román fajták népszerűsítése érdekében a román tenyésztésű juhászkutyák is külön versenyszámot kaptak. A verseny legszebbje egy Mioritic román juhászkutya lett, kárpáti és corb fajtatársát megelőzve.

 

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. január 19.)


  KONYHA
  Készítsünk olyan ételeket újévre, amelyekkel két legyet ütünk egy csapásra: nemcsak a szilveszteri menühöz, de az újévi asztalra is ...