Újra aláírt testvérvárosi protokollum
Utoljára módositva: 2014-09-28 16:13:56

A németországi és a romániai municípiumok testvértelepülési viszonyának meghatározatlan időre szóló folytatását szentesítette a negyvenéves testvérvárosi szerződés újbóli aláírásával a hét végén a szatmárnémeti és a wolfenbütteli polgármester.

 

Szatmárnémetiben, a polgármesteri hivatal tanácstermében is aláírták szombaton az a protokollumot, amit korábban már aláírtak Wolfenbüttelben: a németországi és a romániai város testvértelepülési viszonyának folytatását. A negyven éve élő kétoldalú szerződés meghosszabbítása meghatározatlan időre szól és egyszerű formaságról van szó, hiszen a négy évtized alatt egyszer sem merült fel az, hogy bármelyik fél is meg kívánná szakítani az együttműködést.

A Dorel Coica szatmárnémeti és Thomas Pink wolfenbütteli polgármesterek főszereplésével zajló ünnepélyes pillanat tanúi szatmári PSD-s, NDF-es és RMDSZ-es politikusok és tanácsosok voltak, a harminc fős wolfenbütteli küldöttség tagjai és a két város több korábbi polgármestere: Horea Anderco, Viorel Solschi és Ilyés Gyula, valamint Manfred Ammon és Axel Gummert.

A testvérvárosi szerződés újbóli aláírását megelőzően Dorel Coica megköszönte mindkét város korábbi polgármestereinek, hogy hozzájárultak a jó viszony fenntartásához, Thomas Pink pedig azt hangsúlyozta, hogy a wolfenbütteliek számára mindig is fontos volt és mennyire fontos ma is a szatmárnémetiekkel való kapcsolattartás.

 

Tapasztalatcserék a közeljövőben

 

A wolfenbütteliek pár nappal a szombati nagy esemény előtt érkeztek Szatmárnémetibe, csütörtökön felkeresték a Caritast, pénteken pedig a – a Német Demokrata Fórum szervezésével – megnézték a nagykárolyi Károlyi-kastélyt, részt vettek a mezőpetri ipari park megnyitásán, Szatmárnémetiben meglátogattak egy óvodát és találkoztak Sebastian Gromiggel, Németország bukaresti nagykövetségének képviselőjével is.

A testvérvárosi együttműködés részeként legközelebb a kolozsvári Műszaki Egyetem szatmárnémeti kihelyezett karáról fognak tanárokat egy wolfenbütteli tanulmányútra vinni, árulta el Pink, ahol többek között a wolfenbütteli egyetemen folyó oktatómunkát tanulmányozhatják a romániai tanárok, amihez Coica még hozzátette: de bejárásuk lesz a VW-gyárba is. Az is a közeljövő tervei közé tartozik, mondta el a wolfenbütteli elöljáró, hogy a szatmárnémeti közigazgatásban, elsősorban az urbanisztikában dolgozó személyeket hívják meg egy tapasztalaszerző körútra Wolfenbüttelbe, amit szintén kéthetes látogatással viszonoz majd a szatmárnémeti városvezetés. Dorel Coica elmondta, a szerződés-aláírást megelőző megbeszélések során szóba került, hogy a wolfenbütteli szociális szolgálattal alakítsanak ki szorosabb kapcsolatot, megosztva egymás közt az ezen a téren szerzett tapasztalatokat.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 21:25
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 21.
Komoly önmegismerési folyamaton megy most keresztül. Rájön, hogy ki és mi illik Önhöz, illetve mi az, amiben nem érzi jól magát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. november 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...