Újra aláírt testvérvárosi protokollum
Utoljára módositva: 2014-09-28 16:13:56

A németországi és a romániai municípiumok testvértelepülési viszonyának meghatározatlan időre szóló folytatását szentesítette a negyvenéves testvérvárosi szerződés újbóli aláírásával a hét végén a szatmárnémeti és a wolfenbütteli polgármester.

 

Szatmárnémetiben, a polgármesteri hivatal tanácstermében is aláírták szombaton az a protokollumot, amit korábban már aláírtak Wolfenbüttelben: a németországi és a romániai város testvértelepülési viszonyának folytatását. A negyven éve élő kétoldalú szerződés meghosszabbítása meghatározatlan időre szól és egyszerű formaságról van szó, hiszen a négy évtized alatt egyszer sem merült fel az, hogy bármelyik fél is meg kívánná szakítani az együttműködést.

A Dorel Coica szatmárnémeti és Thomas Pink wolfenbütteli polgármesterek főszereplésével zajló ünnepélyes pillanat tanúi szatmári PSD-s, NDF-es és RMDSZ-es politikusok és tanácsosok voltak, a harminc fős wolfenbütteli küldöttség tagjai és a két város több korábbi polgármestere: Horea Anderco, Viorel Solschi és Ilyés Gyula, valamint Manfred Ammon és Axel Gummert.

A testvérvárosi szerződés újbóli aláírását megelőzően Dorel Coica megköszönte mindkét város korábbi polgármestereinek, hogy hozzájárultak a jó viszony fenntartásához, Thomas Pink pedig azt hangsúlyozta, hogy a wolfenbütteliek számára mindig is fontos volt és mennyire fontos ma is a szatmárnémetiekkel való kapcsolattartás.

 

Tapasztalatcserék a közeljövőben

 

A wolfenbütteliek pár nappal a szombati nagy esemény előtt érkeztek Szatmárnémetibe, csütörtökön felkeresték a Caritast, pénteken pedig a – a Német Demokrata Fórum szervezésével – megnézték a nagykárolyi Károlyi-kastélyt, részt vettek a mezőpetri ipari park megnyitásán, Szatmárnémetiben meglátogattak egy óvodát és találkoztak Sebastian Gromiggel, Németország bukaresti nagykövetségének képviselőjével is.

A testvérvárosi együttműködés részeként legközelebb a kolozsvári Műszaki Egyetem szatmárnémeti kihelyezett karáról fognak tanárokat egy wolfenbütteli tanulmányútra vinni, árulta el Pink, ahol többek között a wolfenbütteli egyetemen folyó oktatómunkát tanulmányozhatják a romániai tanárok, amihez Coica még hozzátette: de bejárásuk lesz a VW-gyárba is. Az is a közeljövő tervei közé tartozik, mondta el a wolfenbütteli elöljáró, hogy a szatmárnémeti közigazgatásban, elsősorban az urbanisztikában dolgozó személyeket hívják meg egy tapasztalaszerző körútra Wolfenbüttelbe, amit szintén kéthetes látogatással viszonoz majd a szatmárnémeti városvezetés. Dorel Coica elmondta, a szerződés-aláírást megelőző megbeszélések során szóba került, hogy a wolfenbütteli szociális szolgálattal alakítsanak ki szorosabb kapcsolatot, megosztva egymás közt az ezen a téren szerzett tapasztalatokat.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...