Újra aláírt testvérvárosi protokollum
Utoljára módositva: 2014-09-28 16:13:56

A németországi és a romániai municípiumok testvértelepülési viszonyának meghatározatlan időre szóló folytatását szentesítette a negyvenéves testvérvárosi szerződés újbóli aláírásával a hét végén a szatmárnémeti és a wolfenbütteli polgármester.

 

Szatmárnémetiben, a polgármesteri hivatal tanácstermében is aláírták szombaton az a protokollumot, amit korábban már aláírtak Wolfenbüttelben: a németországi és a romániai város testvértelepülési viszonyának folytatását. A negyven éve élő kétoldalú szerződés meghosszabbítása meghatározatlan időre szól és egyszerű formaságról van szó, hiszen a négy évtized alatt egyszer sem merült fel az, hogy bármelyik fél is meg kívánná szakítani az együttműködést.

A Dorel Coica szatmárnémeti és Thomas Pink wolfenbütteli polgármesterek főszereplésével zajló ünnepélyes pillanat tanúi szatmári PSD-s, NDF-es és RMDSZ-es politikusok és tanácsosok voltak, a harminc fős wolfenbütteli küldöttség tagjai és a két város több korábbi polgármestere: Horea Anderco, Viorel Solschi és Ilyés Gyula, valamint Manfred Ammon és Axel Gummert.

A testvérvárosi szerződés újbóli aláírását megelőzően Dorel Coica megköszönte mindkét város korábbi polgármestereinek, hogy hozzájárultak a jó viszony fenntartásához, Thomas Pink pedig azt hangsúlyozta, hogy a wolfenbütteliek számára mindig is fontos volt és mennyire fontos ma is a szatmárnémetiekkel való kapcsolattartás.

 

Tapasztalatcserék a közeljövőben

 

A wolfenbütteliek pár nappal a szombati nagy esemény előtt érkeztek Szatmárnémetibe, csütörtökön felkeresték a Caritast, pénteken pedig a – a Német Demokrata Fórum szervezésével – megnézték a nagykárolyi Károlyi-kastélyt, részt vettek a mezőpetri ipari park megnyitásán, Szatmárnémetiben meglátogattak egy óvodát és találkoztak Sebastian Gromiggel, Németország bukaresti nagykövetségének képviselőjével is.

A testvérvárosi együttműködés részeként legközelebb a kolozsvári Műszaki Egyetem szatmárnémeti kihelyezett karáról fognak tanárokat egy wolfenbütteli tanulmányútra vinni, árulta el Pink, ahol többek között a wolfenbütteli egyetemen folyó oktatómunkát tanulmányozhatják a romániai tanárok, amihez Coica még hozzátette: de bejárásuk lesz a VW-gyárba is. Az is a közeljövő tervei közé tartozik, mondta el a wolfenbütteli elöljáró, hogy a szatmárnémeti közigazgatásban, elsősorban az urbanisztikában dolgozó személyeket hívják meg egy tapasztalaszerző körútra Wolfenbüttelbe, amit szintén kéthetes látogatással viszonoz majd a szatmárnémeti városvezetés. Dorel Coica elmondta, a szerződés-aláírást megelőző megbeszélések során szóba került, hogy a wolfenbütteli szociális szolgálattal alakítsanak ki szorosabb kapcsolatot, megosztva egymás közt az ezen a téren szerzett tapasztalatokat.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 19.
Most tisztázhatja azokat a problémákat barátaival vagy ismerőseivel, amelyek érzése szerint a mostani félreértéseket generálták.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 19.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...