Újra aláírt testvérvárosi protokollum
Utoljára módositva: 2014-09-28 16:13:56

A németországi és a romániai municípiumok testvértelepülési viszonyának meghatározatlan időre szóló folytatását szentesítette a negyvenéves testvérvárosi szerződés újbóli aláírásával a hét végén a szatmárnémeti és a wolfenbütteli polgármester.

 

Szatmárnémetiben, a polgármesteri hivatal tanácstermében is aláírták szombaton az a protokollumot, amit korábban már aláírtak Wolfenbüttelben: a németországi és a romániai város testvértelepülési viszonyának folytatását. A negyven éve élő kétoldalú szerződés meghosszabbítása meghatározatlan időre szól és egyszerű formaságról van szó, hiszen a négy évtized alatt egyszer sem merült fel az, hogy bármelyik fél is meg kívánná szakítani az együttműködést.

A Dorel Coica szatmárnémeti és Thomas Pink wolfenbütteli polgármesterek főszereplésével zajló ünnepélyes pillanat tanúi szatmári PSD-s, NDF-es és RMDSZ-es politikusok és tanácsosok voltak, a harminc fős wolfenbütteli küldöttség tagjai és a két város több korábbi polgármestere: Horea Anderco, Viorel Solschi és Ilyés Gyula, valamint Manfred Ammon és Axel Gummert.

A testvérvárosi szerződés újbóli aláírását megelőzően Dorel Coica megköszönte mindkét város korábbi polgármestereinek, hogy hozzájárultak a jó viszony fenntartásához, Thomas Pink pedig azt hangsúlyozta, hogy a wolfenbütteliek számára mindig is fontos volt és mennyire fontos ma is a szatmárnémetiekkel való kapcsolattartás.

 

Tapasztalatcserék a közeljövőben

 

A wolfenbütteliek pár nappal a szombati nagy esemény előtt érkeztek Szatmárnémetibe, csütörtökön felkeresték a Caritast, pénteken pedig a – a Német Demokrata Fórum szervezésével – megnézték a nagykárolyi Károlyi-kastélyt, részt vettek a mezőpetri ipari park megnyitásán, Szatmárnémetiben meglátogattak egy óvodát és találkoztak Sebastian Gromiggel, Németország bukaresti nagykövetségének képviselőjével is.

A testvérvárosi együttműködés részeként legközelebb a kolozsvári Műszaki Egyetem szatmárnémeti kihelyezett karáról fognak tanárokat egy wolfenbütteli tanulmányútra vinni, árulta el Pink, ahol többek között a wolfenbütteli egyetemen folyó oktatómunkát tanulmányozhatják a romániai tanárok, amihez Coica még hozzátette: de bejárásuk lesz a VW-gyárba is. Az is a közeljövő tervei közé tartozik, mondta el a wolfenbütteli elöljáró, hogy a szatmárnémeti közigazgatásban, elsősorban az urbanisztikában dolgozó személyeket hívják meg egy tapasztalaszerző körútra Wolfenbüttelbe, amit szintén kéthetes látogatással viszonoz majd a szatmárnémeti városvezetés. Dorel Coica elmondta, a szerződés-aláírást megelőző megbeszélések során szóba került, hogy a wolfenbütteli szociális szolgálattal alakítsanak ki szorosabb kapcsolatot, megosztva egymás közt az ezen a téren szerzett tapasztalatokat.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Boldog halálnapot! 2
Ma, 17:00
Jessica Rothe visszatér a szereplőgárda élén a BOLDOG HALÁLNAPOT! 2-ben, amely a folytatása a 2017-es év meglepetés sikerfilmjének, melyben egymást érték a lebilincselő, ismétlődő fordulatok és komikus csavarok. Ezúttal a hősnőnk, Tree felfedezi, hogy újra és újra meghalni meglepően könnyebb volt, mint a veszélyek, melyek ezek után következnek...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Oh, Ramona
Ma, 19:00
Román vígjáték
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Alita: A harc angyala
Ma, 21:00
Évszázadok múlva a jövőben, Iron City roncstelepén egy kiber-doktor, Ido, rábukkan a magára hagyott, eszméletlen kiborglányra, Alitára, és magával viszi klinikájára. Magához térve, Alita képtelen felidézni, kicsoda ő, és a világról sincsenek ismeretei; minden új élményt jelent számára. Próbál hozzászokni új életéhez és Iron City veszedelmekkel teli utcáihoz, miközben Ido óvná őt rejtélyes múltjától. A lány összebarátkozik a talpraesett Hugóval, aki viszont inkább segítene neki visszanyerni emlék
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. február 18.
Nem tudod, mi az, amivel sokkoltál valakit. Te azt gondolod, csak csupa olyasmit mondtál, amit ő már tudott. A reakciójából mégis arra következtetsz, hogy ez nem egészen így történt. Érdemes vele átbeszélned, hogy mi okozott nála ekkora meglepődést, és azt is, hogyan segíthetnél neki.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...