Újra begördül a TIFF-karaván
Utoljára módositva: 2019-07-15 15:28:59

Idén is útnak indul a TIFF-karaván, amely ezen a nyáron elsőként Nagykárolyba és Szatmárnémetibe gördül be, hogy több nagyszerű alkotással a szabadtéri mozizás élményének átélésére csábítsa a helyieket.

Lajkó – Cigány az űrben – a nagykárolyiaknak július 18-án vetítik a magyar filmet

Idén tizedik alkalommal szervezik meg a TIFF-karavánt, melynek keretében ingyenes, szabadtéri vetítéseken szórakozhat a nyárestéken a közönség, több hazai városban is. A TIFF hatalmas vetítővásznát parkokban, köztereken, nyári kertekben helyezik el, a nézők vígjátékokat, drámákat, thrillereket, kasszasikereket tekinthetnek meg.

Az idei rendezvény első megállója Nagykároly lesz: a város egyik ékességében, a dendrológiai parkban állítják fel vásznukat a szervezők és vetítik le július 17-én Tudor Giurgiu Parking című filmjét – ez az alkotás nyitotta egyébként nemrég a kolozsvári 18. Nemzetközi Transilvania Filmfesztivált (TIFF) is a kincses város főterén.

A főként spanyolul beszélő, Spanyolországban és Romániában, vegyes stábbal forgatott film Marin Mălaicu-Hondrari Apropierea című regényének adaptációja. Főhőse egy romániai vendégmunkás, aki a jelek szerint nem annyira anyagi okokból gürcöl Spanyolországban – ezért nincs is erős társadalmi vonatkozása a filmnek –, inkább felesége elől menekült a messzi parkolóba autókat őrizni. Innen már nem is kell nagyon kimozdulnia, hogy rátaláljanak a kalandok egy gyanús ügyekbe bonyolódott barát és egy vonzó nő személyében. A földijeitől itt sem tud szabadulni: szeme láttára rabol ki például egy autót egy csapat román. A Parking egy könnyed nyáresti mozi, melyet július 17-én este 21.45-től tekinthetnek meg a filmkedvelő nagykárolyiak.

Egy nappal később, július 18-án este magyar filmet vetítenek a TIFF-karaván szervezői: Lengyel Balázs író-rendező Lajkó – Cigány az űrben című moziját. Az 1957 elején játszódó vígjáték alaphelyzete a Nagy Szovjetunió baráti országai között szervezett „űrverseny”, amelynek tétje, hogy kiválasszák a földkerekség első kozmonautáját. Magyarország jelöltje Serbán Lajos, azaz Lajkó, ahogy mindenki hívja, aki már gyermekkora óta betegesen vonzódik a csillagokhoz. Ezt a vonzalmat nem kis részben anyjának köszönheti, aki beavatta a cigány asztrológia rejtelmeibe, és sajnálatos módon, Lajkó egyik rosszul sikerült rakétakísérletének következtében, már nem lehet velük. Lajkó egész életét egyetlen célnak rendeli alá: eljutni az űrbe, és ott bocsánatot kérni anyjától. Ahhoz, hogy álmát megvalósítsa, előbb le kell győznie a német, észt és mongol jelölteket. A versenyt ráadásul maga Leonyid Brezsnyev, szovjet pártfőtitkár elnököli. Közben pedig Lajkó apja is újra és újra feltűnik, tovább bonyolítva Lajkó kalandjait. A vetítés ugyancsak 21.45-kor kezdődik.

Nagykároly után Szatmárnémetibe is begördül a TIFF-karaván: július 20-án a Corneliu Coposu sétányra várják a filmkedvelőket, akiknek első este, 21.45-től Tudor Giurgiu Parking című szerelmi drámáját vetítik, egy nappal később, július 21-én pedig egy amerikai produkciót lehet majd megtekinteni, Terry Gilliam Az ember, aki megölte Don Quixote-t című alkotását. A történet szerint, Toby, a cinikus hirdetési igazgató hihetetlen kalandba csöppen, amikor váratlanul a XVII. századi Spanyolországban találja magát. Találkozik az öreg cipészmesterrel, aki Don Quixote lovagnak képzeli magát, róla pedig azt hiszi, hogy ő a szolgája, Sancho Panza. Az egyszerre vidám és szürreális kalandjaik közepette Toby kénytelen szembesülni az ifjúkori lelkesedéssel készített filmje tragikus következményeivel. A filmjével, ami örökre megváltoztatta egy kis spanyol falu reményeit és álmait.

A TIFF-karavánról további információkat a www.tiff.ro és a www.facebook.com/caravanatiff oldalon találnak a filmkedvelők nagykárolyiak és szatmáriak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...