Újra begördül a TIFF-karaván
Utoljára módositva: 2019-07-15 15:28:59

Idén is útnak indul a TIFF-karaván, amely ezen a nyáron elsőként Nagykárolyba és Szatmárnémetibe gördül be, hogy több nagyszerű alkotással a szabadtéri mozizás élményének átélésére csábítsa a helyieket.

Lajkó – Cigány az űrben – a nagykárolyiaknak július 18-án vetítik a magyar filmet

Idén tizedik alkalommal szervezik meg a TIFF-karavánt, melynek keretében ingyenes, szabadtéri vetítéseken szórakozhat a nyárestéken a közönség, több hazai városban is. A TIFF hatalmas vetítővásznát parkokban, köztereken, nyári kertekben helyezik el, a nézők vígjátékokat, drámákat, thrillereket, kasszasikereket tekinthetnek meg.

Az idei rendezvény első megállója Nagykároly lesz: a város egyik ékességében, a dendrológiai parkban állítják fel vásznukat a szervezők és vetítik le július 17-én Tudor Giurgiu Parking című filmjét – ez az alkotás nyitotta egyébként nemrég a kolozsvári 18. Nemzetközi Transilvania Filmfesztivált (TIFF) is a kincses város főterén.

A főként spanyolul beszélő, Spanyolországban és Romániában, vegyes stábbal forgatott film Marin Mălaicu-Hondrari Apropierea című regényének adaptációja. Főhőse egy romániai vendégmunkás, aki a jelek szerint nem annyira anyagi okokból gürcöl Spanyolországban – ezért nincs is erős társadalmi vonatkozása a filmnek –, inkább felesége elől menekült a messzi parkolóba autókat őrizni. Innen már nem is kell nagyon kimozdulnia, hogy rátaláljanak a kalandok egy gyanús ügyekbe bonyolódott barát és egy vonzó nő személyében. A földijeitől itt sem tud szabadulni: szeme láttára rabol ki például egy autót egy csapat román. A Parking egy könnyed nyáresti mozi, melyet július 17-én este 21.45-től tekinthetnek meg a filmkedvelő nagykárolyiak.

Egy nappal később, július 18-án este magyar filmet vetítenek a TIFF-karaván szervezői: Lengyel Balázs író-rendező Lajkó – Cigány az űrben című moziját. Az 1957 elején játszódó vígjáték alaphelyzete a Nagy Szovjetunió baráti országai között szervezett „űrverseny”, amelynek tétje, hogy kiválasszák a földkerekség első kozmonautáját. Magyarország jelöltje Serbán Lajos, azaz Lajkó, ahogy mindenki hívja, aki már gyermekkora óta betegesen vonzódik a csillagokhoz. Ezt a vonzalmat nem kis részben anyjának köszönheti, aki beavatta a cigány asztrológia rejtelmeibe, és sajnálatos módon, Lajkó egyik rosszul sikerült rakétakísérletének következtében, már nem lehet velük. Lajkó egész életét egyetlen célnak rendeli alá: eljutni az űrbe, és ott bocsánatot kérni anyjától. Ahhoz, hogy álmát megvalósítsa, előbb le kell győznie a német, észt és mongol jelölteket. A versenyt ráadásul maga Leonyid Brezsnyev, szovjet pártfőtitkár elnököli. Közben pedig Lajkó apja is újra és újra feltűnik, tovább bonyolítva Lajkó kalandjait. A vetítés ugyancsak 21.45-kor kezdődik.

Nagykároly után Szatmárnémetibe is begördül a TIFF-karaván: július 20-án a Corneliu Coposu sétányra várják a filmkedvelőket, akiknek első este, 21.45-től Tudor Giurgiu Parking című szerelmi drámáját vetítik, egy nappal később, július 21-én pedig egy amerikai produkciót lehet majd megtekinteni, Terry Gilliam Az ember, aki megölte Don Quixote-t című alkotását. A történet szerint, Toby, a cinikus hirdetési igazgató hihetetlen kalandba csöppen, amikor váratlanul a XVII. századi Spanyolországban találja magát. Találkozik az öreg cipészmesterrel, aki Don Quixote lovagnak képzeli magát, róla pedig azt hiszi, hogy ő a szolgája, Sancho Panza. Az egyszerre vidám és szürreális kalandjaik közepette Toby kénytelen szembesülni az ifjúkori lelkesedéssel készített filmje tragikus következményeivel. A filmjével, ami örökre megváltoztatta egy kis spanyol falu reményeit és álmait.

A TIFF-karavánról további információkat a www.tiff.ro és a www.facebook.com/caravanatiff oldalon találnak a filmkedvelők nagykárolyiak és szatmáriak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...