Újraéledt szüreti hagyományok
Utoljára módositva: 2015-10-05 12:26:02

 

Magyargéresen a fiatalok, akik a Magyar Ifjúsági Kezdeményezésbe és a Keresztyén Református Ifjak Szövetségébe tömörülnek, újraélesztették az egykor nagyon népszerű szüreti bált.

 

 

Magyargéresen több tíz évvel ezelőtt, amikor Szakács Imre és felesége, Vilma lettek a helyi iskola tanítói, az oktatás mellett a nevelést is felvállalták, és ennek egyik fontos része volt a néptánc- és a népdaltanítás. A magyargéresi néptáncegyüttes ismertté vált a megyében és a megyén kívül. Voltak időszakok, amikor nem volt ki foglalkozzon a fiatalokkal, emiatt nem volt néptánccsoport, és a szüreti bálok is elmaradtak. Ebben az évben a helyi fiatalok ifjú Czibere Zoltán irányításával elhatározták, hogy felélesztik a nagy hagyományokra visszavezethető szüreti bált, és a kor szükségleteihez alkalmazkodva minden korosztály igényeit kielégítő mulatságot szerveznek. Délután egy lóháton ülő lovas és a néptánccsoport tagjait szállító két lovasszekér nótázva vonultak végig a falu utcáin, hogy hívogassák a lakosokat a bálba. Este a szüreti hangulatnak megfelelően feldíszített kultúrotthonban Csorvási Szabolcs biztosította a zenét a jó hangulat megteremtéséhez. Batyukkal a kezükben érkeztek a fiatalok és az idősebbek egyaránt, ételt és italt raktak az asztalra, amit nem csak maguk fogyasztottak, hanem egymást és a más településekről érkezett vendégeket is kínálták. A színpadon rövid műsort adtak elő a fiatalok.

Kiss Emőke verset mondott, Kiss Emese népdalokat énekelt, majd a magyargéresi és az erdődi fiatalokból álló néptánccsoport ropta a táncot. Kása Zsolt és Kása Melinda már hosszabb ideje foglalkozik néptáncoktatással, ennek megvan az eredménye is, hiszen a legkisebbektől a legnagyobbakig járnak fiatalok táncot tanulni, és ahol csak lehetőség adódik számukra, bemutatják táncaikat. Kása Zsolt bejelentette, hogy a néptánccsoport neve ezentúl Kikerics. A magyargéresi szüreti bálra meghívták a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés kiskolcsi szervezetét is, akik szintén elvárják rendezvényeikre a magyargéresieket, ugyanakkor meghívott vendégekként vettek részt az Erdődi Petőfi Kör tagjai. Természetesen jelen voltak a MIK szatmárnémeti szervezete képviselői is, akik anyagilag is támogatták a rendezvényt. Igazi jó hangulat alakult ki az est folyamán. Ifjú Czibere Zoltán elmondta, hogy a jövőben még több hagyományőrző rendezvényt fognak szervezi, hogy felidézzék azokat a régi magyargéresi szokásokat, amelyek valaha a mindennapok részei voltak.

 

 

 

 

Elek György

 

 


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítás, költöztetés. Tel.: 0725353499.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. június 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók   25 dkg szikkadt fehér kenyér olívaolaj 25 dkg koktél paradicsom só 1 tk morzsolt lestyán 1 tk ...