Újraéledt szüreti hagyományok
Utoljára módositva: 2015-10-05 12:26:02

 

Magyargéresen a fiatalok, akik a Magyar Ifjúsági Kezdeményezésbe és a Keresztyén Református Ifjak Szövetségébe tömörülnek, újraélesztették az egykor nagyon népszerű szüreti bált.

 

 

Magyargéresen több tíz évvel ezelőtt, amikor Szakács Imre és felesége, Vilma lettek a helyi iskola tanítói, az oktatás mellett a nevelést is felvállalták, és ennek egyik fontos része volt a néptánc- és a népdaltanítás. A magyargéresi néptáncegyüttes ismertté vált a megyében és a megyén kívül. Voltak időszakok, amikor nem volt ki foglalkozzon a fiatalokkal, emiatt nem volt néptánccsoport, és a szüreti bálok is elmaradtak. Ebben az évben a helyi fiatalok ifjú Czibere Zoltán irányításával elhatározták, hogy felélesztik a nagy hagyományokra visszavezethető szüreti bált, és a kor szükségleteihez alkalmazkodva minden korosztály igényeit kielégítő mulatságot szerveznek. Délután egy lóháton ülő lovas és a néptánccsoport tagjait szállító két lovasszekér nótázva vonultak végig a falu utcáin, hogy hívogassák a lakosokat a bálba. Este a szüreti hangulatnak megfelelően feldíszített kultúrotthonban Csorvási Szabolcs biztosította a zenét a jó hangulat megteremtéséhez. Batyukkal a kezükben érkeztek a fiatalok és az idősebbek egyaránt, ételt és italt raktak az asztalra, amit nem csak maguk fogyasztottak, hanem egymást és a más településekről érkezett vendégeket is kínálták. A színpadon rövid műsort adtak elő a fiatalok.

Kiss Emőke verset mondott, Kiss Emese népdalokat énekelt, majd a magyargéresi és az erdődi fiatalokból álló néptánccsoport ropta a táncot. Kása Zsolt és Kása Melinda már hosszabb ideje foglalkozik néptáncoktatással, ennek megvan az eredménye is, hiszen a legkisebbektől a legnagyobbakig járnak fiatalok táncot tanulni, és ahol csak lehetőség adódik számukra, bemutatják táncaikat. Kása Zsolt bejelentette, hogy a néptánccsoport neve ezentúl Kikerics. A magyargéresi szüreti bálra meghívták a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés kiskolcsi szervezetét is, akik szintén elvárják rendezvényeikre a magyargéresieket, ugyanakkor meghívott vendégekként vettek részt az Erdődi Petőfi Kör tagjai. Természetesen jelen voltak a MIK szatmárnémeti szervezete képviselői is, akik anyagilag is támogatták a rendezvényt. Igazi jó hangulat alakult ki az est folyamán. Ifjú Czibere Zoltán elmondta, hogy a jövőben még több hagyományőrző rendezvényt fognak szervezi, hogy felidézzék azokat a régi magyargéresi szokásokat, amelyek valaha a mindennapok részei voltak.

 

 

 

 

Elek György

 

 


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Halálos iramban: Hobbs & Shaw
Ma, 14:35
Nyolc film után – melyek összesen csaknem 5 milliárd dolláros bevételt hoztak világviszonylatban – a sorozat most bemutatja az első spinoff filmjét, melyben Dwayne Johnson és Jason Statham tér vissza, mint Luke Hobbs és Deckard Shaw. Amióta a kigyúrt Hobbs, az amerikai Diplomata Biztonsági Szolgálat lojális ügynöke, és a törvényen kívüli Shaw, az egykori brit elit kommandós először összecsaptak 2015-ben a Halálos iramban 7-ben, a duó sorra osztogatta egymásnak a beszólásokat és a pofonokat, mik
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...