Újraindulhat a sertésexport
Utoljára módositva: 2014-01-14 10:08:04

Újra szállíthat Románia sertéshúst és hústermékeket az EU-s országokba, jelenleg az Európai Bizottság szakemberei azt vizsgálják, hogy megfelel-e a román élő sertés az EU-s követelményeknek.

 

Az élő sertések exportja fellendítené az ágazatot

Január elsejétől Románia ismét exportálhat sertéshúst az uniós országokba.

Jelenleg országos szinten 218 kereskedelmi sertésfarm van, ahol 1,8 millió állatot nevelnek, és ezek közül 42 szerezte meg az uniós piacra való termeléshez szükséges akkreditációt. Korábban csak négy nyugati megyéből (Temes, Arad, Krassó-Szörény és Bihar) exportáltunk sertéshúst az uniós országokba, a mostani engedély következtében több mint egymilliárd eurós bevétel származhat, kommentálta a döntést az Agerpres hírügynökség számára Vladimir Mănăstireanu, az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság vezetője. 2012-ben 18 337 tonna sertéshúst exportált Románia 31 millió euró, 2013 első hat hónapjában pedig 7989 tonnát 17 millió euró értékben. Emellett Románia saját fogyasztásra is szállíttatott be sertéshúst, 2013 első félévében közel 60 ezer tonnát 98 millió euró értékben.

 

Folyamatos ellenőrzés

 

Az Európai Bizottság szakemberei a román húspiac újabb felülvizsgálatára készülnek, és a szükséges műszaki feltételek ellenőrzése nyomán arról döntenek majd, hogy Románia a továbbiakban exportálhat-e újra élő sertést is az EU tagországaiba. Erre leginkább azért van szükség, mivel Románia több olyan állammal is határos, ahol sertéspestis veszélyezteti az állományt, így a hazai farmokon vérvétel útján fogják megállapítani az állatok egészségi állapotát. A szerb határ mellett már elvégezték a megfelelő vizsgálatokat, a továbbiakban az északi és a Moldvai Köztársasághoz közeli területek következnek. A szakemberek félelme jogos, hiszen a vírus újabb és újabb mutációkon esik át, egyre ellenállóbbá válik, azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy Romániában már nincs jelen a betegség — ettől függetlenül folyamatos ellenőrzéseket tartanak.

A romániai cégektől származó sertéshús exportálását 2003-ban tiltotta be az Európai Bizottság. 2009-től csupán olyan Romániából származó élelmiszer kerülhet a közösségi piacra, amelynek összetevői valamely hivatalosan is vírusmentesnek nyilvánított EU-s térségből származnak. Az export hiánya eddig több mint kétmillióval csökkentette a sertésállomány számát. Jelenleg Romániában valamivel több mint ötmillió sertés található. Az országos éves fogyasztás a tizenegymillió sertést is elérheti, ennek a mennyiségnek a hatvan százalékát az importtermékek teszik ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 17.
Ha mostanában új vállalkozásba kezdett, itt az ideje, hogy levonja a tanulságot és kijavítsa a nyilvánvaló hibákat, hogy hamarosan elérhesse, amit tervezett.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 17.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...