Újraindulhat a sertésexport
Utoljára módositva: 2014-01-14 10:08:04

Újra szállíthat Románia sertéshúst és hústermékeket az EU-s országokba, jelenleg az Európai Bizottság szakemberei azt vizsgálják, hogy megfelel-e a román élő sertés az EU-s követelményeknek.

 

Az élő sertések exportja fellendítené az ágazatot

Január elsejétől Románia ismét exportálhat sertéshúst az uniós országokba.

Jelenleg országos szinten 218 kereskedelmi sertésfarm van, ahol 1,8 millió állatot nevelnek, és ezek közül 42 szerezte meg az uniós piacra való termeléshez szükséges akkreditációt. Korábban csak négy nyugati megyéből (Temes, Arad, Krassó-Szörény és Bihar) exportáltunk sertéshúst az uniós országokba, a mostani engedély következtében több mint egymilliárd eurós bevétel származhat, kommentálta a döntést az Agerpres hírügynökség számára Vladimir Mănăstireanu, az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság vezetője. 2012-ben 18 337 tonna sertéshúst exportált Románia 31 millió euró, 2013 első hat hónapjában pedig 7989 tonnát 17 millió euró értékben. Emellett Románia saját fogyasztásra is szállíttatott be sertéshúst, 2013 első félévében közel 60 ezer tonnát 98 millió euró értékben.

 

Folyamatos ellenőrzés

 

Az Európai Bizottság szakemberei a román húspiac újabb felülvizsgálatára készülnek, és a szükséges műszaki feltételek ellenőrzése nyomán arról döntenek majd, hogy Románia a továbbiakban exportálhat-e újra élő sertést is az EU tagországaiba. Erre leginkább azért van szükség, mivel Románia több olyan állammal is határos, ahol sertéspestis veszélyezteti az állományt, így a hazai farmokon vérvétel útján fogják megállapítani az állatok egészségi állapotát. A szerb határ mellett már elvégezték a megfelelő vizsgálatokat, a továbbiakban az északi és a Moldvai Köztársasághoz közeli területek következnek. A szakemberek félelme jogos, hiszen a vírus újabb és újabb mutációkon esik át, egyre ellenállóbbá válik, azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy Romániában már nincs jelen a betegség — ettől függetlenül folyamatos ellenőrzéseket tartanak.

A romániai cégektől származó sertéshús exportálását 2003-ban tiltotta be az Európai Bizottság. 2009-től csupán olyan Romániából származó élelmiszer kerülhet a közösségi piacra, amelynek összetevői valamely hivatalosan is vírusmentesnek nyilvánított EU-s térségből származnak. Az export hiánya eddig több mint kétmillióval csökkentette a sertésállomány számát. Jelenleg Romániában valamivel több mint ötmillió sertés található. Az országos éves fogyasztás a tizenegymillió sertést is elérheti, ennek a mennyiségnek a hatvan százalékát az importtermékek teszik ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Az Emoji-film
Ma, 15:00
Még nincs minden felfedezve: feltérképezetlen univerzumok vesznek körül minket, még ha nem is tudunk róluk - talán azért, mert nagyon kicsik. Az okostelefonjában például mindenkinek van: egy boldog völgy, ahol a különféle szmájlik és hangulatjelek élnek és dolgoznak. Ám mindig mosolygós és kacsingatós békéjüket megzavarja egyikük, aki kerek fejébe veszi, hogy kideríti, mi van a völgyükön túl. Kalandos vándorútra indul, amelynek során neki és társainak egyre veszélyesebb alkalmazások kerülnek útj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A sötét torony
Ma, 19:20
Léteznek más világok is. Roland Deschain (Idris Elba) az utolsó Harcos, a hatlövetű mestere örök harcot vív Walter O Dimmel (Matthew McConaughey), a feketébe öltözött emberrel, hogy megvédje a Setét Torony épségét. A Torony ugyanis az univerzum tengelye, ha egyszer leomlik, minden világ elpusztul. A tét hatalmas - nem volt még ennél több, amit egy csapatában megnyerhetett vagy elveszíthetett valaki. A Jó és a Gonosz erői összecsapnak: csak Roland lovag és az ő különleges fegyverei akadályozhatjá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Számodra milyen az álomnyaralás?
Csakis a tengerpart jöhet szóba
Magashegyi túrázás az igazi
Városnézés és felfedezés a legjobb
Bulizás egy partinyaraláson
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 db fehér zselatinlap, 1 vaníliarúd, 5 dl habtejszín, 5 dkg + 1–2 tk. cukor, 25 dkg fekete ...