Újratemették Domahidy András írót
Utoljára módositva: 2013-06-10 10:30:17

Szombaton Domahidán ünnepség keretében emlékeztek meg az Ausztráliában elhunyt Domahidy András íróról, vasárnap Szamosangyaloson, a református templomban lévő családi kriptában helyezték végső nyugalomra hamvait, a család és tisztelői jelenlétében.

 

Három szatmárnémeti civil szervezet koszorúzott

Szombaton a domahidai református templom előtt gyülekezett a falu magyarsága, hogy fogadja a Domahidy család tagjait, akik a világ minden tájáról érkeztek, hogy részt vegyenek Domahidy András szamosangyalosi újratemetésén, ám úgy gondolták, nem hagyhatják ki azt a lehetőséget, hogy ellátogassanak abba a faluba is, amelyik a család nevét viseli. A vendégeket harangszó fogadta, miután megismerkedtek a vendéglátókkal, bevonultak a templomba, ahol Paniti-Teleki Zoltán, a Domahidai Református Egyházközség lelkipásztora köszöntötte a vendégeket. A Domahidy család leszármazottai rég elhagyták a falut, de a település büszkén viseli ezt a nevet. A család ragaszkodik ahhoz a hagyományhoz, hogy halottait a szamosangyalosi családi kriptába helyezzék végső nyugalomra. A megjelent családtagok és a domahidai reformátusok számára fontos ez a találkozás, hiszen nem biztos, hogy ebben a formában lehetőség adódik egy újabb találkozásra. A sors elválaszthatja az embereket, de azok, akik szeretik egymást, mindig összetartoznak — hangzott el a találkozón.

 

Előadás

 

A Domahidy család és a domahidaiak a domahidi református templomban

Máriás József irodalomtörténész hosszabb tanulmányt írt Domahidy András életéről, melynek ez alkalommal egy részét olvasta fel, a teljes szöveget átadta a családnak. Máriás kiemelte: „Bizonyára sok esztendő/évtized telt el azóta, hogy a Domahidy család tagjai személyesen látogattak el a család ősi fészkébe, Domahidára. Tisztelettel és szeretettel köszöntjük és fogadjuk őket.

Innen rajzott ki a család Szatmár megye más helységeibe, közte Szamosangyalosra, mely az 1920-ban Szatmárnémetiben született, tavaly Ausztráliában elhunyt Domahidy András író gyermekkori otthona lett. Domahidy András a Magyarországon hatalomra jutott kommunista diktatúra elől menekült — százezernyi társával együtt — a messzi idegenbe. Őt Ausztráliába sodorta a sors. Ott, az idegen nyelvi közegben vált magyar íróvá.

A nyugati magyar írók panteonjában ott találjuk Domahidy András nevét is.” Érdemeiről szólva Borbándi Gyula irodalomtörténész az alábbiakat írja: „Nyugati magyar írónak köszönhető, hogy Ausztrália nem ismeretlen földrész többé a magyar irodalomban. Domahidy András érdeme, hogy immár nemcsak földrajzilag, történelmileg és politikailag tartják számon, hanem irodalmilag is.”

Az egyházközség emléktárgyakkal ajándékozta meg a család tagjait. Domahidy András özvegye néhány kedves sort írt az egyházközség emlékkönyvébe, majd a család nevében a fiú, Domahidy György köszönte meg a vendéglátóknak, hogy őrzik a család emlékét. Ismét megszólalt a harang, amikor egy perc néma csenddel adóztak Domahidy András emlékének. A család megkoszorúzta a 2011 decemberében állított emléktáblákat, majd egy vendéglátás során folytatódott az ismerkedés, a beszélgetés.

 

Újratemetés Szamosangyaloson

 

Paniti-Teleki Zoltán domahidai református lelkipásztor köszöntötte Domahidy András özvegyét

Június 9-én a szamosangyalosi református templomban gyászistentisztelet keretében emlékeztek Domahidy Andrásra. Hamvait a család az ausztráliai Perthből hozatta haza, hogy teljesítsék ezzel végakaratát. A temetkezési szertartást végző Nt. Bartha Gyula, a magyarországi Szatmári Református Egyházmegye esperese méltatta Domahidy András életét és munkásságát. Mint mondta, legutolsó beszélgetésükkor azt érezte, hogy Domahidy szerette volna összefoglalni saját életét, hogy tudja, mi az, amit hagyni fog maga után. Sokat beszélt a Szamos mentéről, és sokat foglalkozott önmaga megismerésével, mert arra törekedett, hogy szavai hitelesek legyenek. Tudta azt, hogy minden ember hibázhat, de hitte, hogy minden hibát helyre lehet hozni.

Báró Bánffy Miklós, a Johannita Lovagrend magyar tagozatának vezetője méltatta Domahidy munkásságát, és a lovagok nevében búcsúzott el tőle. Az urnát a lovagok, a gyászmenettől kíséretve, vitték a temetőben lévő családi kriptához, amit még életében újíttatott fel, hogy ott helyezzék végső nyugalomra. Szatmárnémetiből a LiterArt Egyesület, a Szent István Kör és az Antall József Baráti Kör képviseltette magát az eseményen, a részvevők koszorút helyeztek el a szatmárnémeti születésű Domahidy András urnája mellett.

 

Elek György

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A királynő kutyája
Ma, 15:00
A brit monarchia nagy napra ébredt, mikor Fülöp herceg egy csöpp corgival ajándékozta meg II. Erzsébetet, a híresen kutyabarát királynőt. A Buckingham palota eddig is az ugatástól volt hangos, de most az új jövevény, az izgága, rosszcsont, és irtó cuki Rex minden szabályt felrúg, amit négy tappancs csak felrúghat. Egyik csíny követi a másikat, de a bájos pofinak senki nem tud ellenállni. Ám mikor egy véletlen folytán Rex az utcára kerül, a luxus élet tovaszáll és hirtelen minden a feje tetejére
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Marvel kapitány
Ma, 16:50
A Marvel Studios az 1990-es években játszódó filmje, a Marvel Kapitány egy teljesen új kaland a Marvel mozis univerzumának eddig nem ismert periódusából, amely Carol Danverst követi nyomon. Mikor egy két idegen faj közötti galaktikus háború eléri a Földet, Danvers néhány szövetségessel együtt az események forgatagában találja magát, s hamarosan a világegyetem egyik legerősebb hősévé válik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bazi nagy francia lagzik 2.
Ma, 19:10
A Verneuil család ismét visszatér! Claude és Maria Verneuil újabb nehézséggel szembesül. Négy vejük, Rachid, David, Chao és Charles úgy döntenek, hogy családjaikkal együtt külföldön próbálnak szerencsét. Claude és Marie el sem tudják képzelni, hogy távol legyenek szeretteiktől, ezért mindent elkövetnek, hogy visszatartsák őket a költözéstől…
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni tavasszal?
Ünnepek után kell egy kis diéta
Mindig tartok néhány napos böjtöt, hogy kitisztuljon a szervezet
Fontos a méregtelenítés tavasszal, készülni kell a nyárra
Nem fogllkozom ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. március 19.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...