Újratemették Domahidy András írót
Utoljára módositva: 2013-06-10 10:30:17

Szombaton Domahidán ünnepség keretében emlékeztek meg az Ausztráliában elhunyt Domahidy András íróról, vasárnap Szamosangyaloson, a református templomban lévő családi kriptában helyezték végső nyugalomra hamvait, a család és tisztelői jelenlétében.

 

Három szatmárnémeti civil szervezet koszorúzott

Szombaton a domahidai református templom előtt gyülekezett a falu magyarsága, hogy fogadja a Domahidy család tagjait, akik a világ minden tájáról érkeztek, hogy részt vegyenek Domahidy András szamosangyalosi újratemetésén, ám úgy gondolták, nem hagyhatják ki azt a lehetőséget, hogy ellátogassanak abba a faluba is, amelyik a család nevét viseli. A vendégeket harangszó fogadta, miután megismerkedtek a vendéglátókkal, bevonultak a templomba, ahol Paniti-Teleki Zoltán, a Domahidai Református Egyházközség lelkipásztora köszöntötte a vendégeket. A Domahidy család leszármazottai rég elhagyták a falut, de a település büszkén viseli ezt a nevet. A család ragaszkodik ahhoz a hagyományhoz, hogy halottait a szamosangyalosi családi kriptába helyezzék végső nyugalomra. A megjelent családtagok és a domahidai reformátusok számára fontos ez a találkozás, hiszen nem biztos, hogy ebben a formában lehetőség adódik egy újabb találkozásra. A sors elválaszthatja az embereket, de azok, akik szeretik egymást, mindig összetartoznak — hangzott el a találkozón.

 

Előadás

 

A Domahidy család és a domahidaiak a domahidi református templomban

Máriás József irodalomtörténész hosszabb tanulmányt írt Domahidy András életéről, melynek ez alkalommal egy részét olvasta fel, a teljes szöveget átadta a családnak. Máriás kiemelte: „Bizonyára sok esztendő/évtized telt el azóta, hogy a Domahidy család tagjai személyesen látogattak el a család ősi fészkébe, Domahidára. Tisztelettel és szeretettel köszöntjük és fogadjuk őket.

Innen rajzott ki a család Szatmár megye más helységeibe, közte Szamosangyalosra, mely az 1920-ban Szatmárnémetiben született, tavaly Ausztráliában elhunyt Domahidy András író gyermekkori otthona lett. Domahidy András a Magyarországon hatalomra jutott kommunista diktatúra elől menekült — százezernyi társával együtt — a messzi idegenbe. Őt Ausztráliába sodorta a sors. Ott, az idegen nyelvi közegben vált magyar íróvá.

A nyugati magyar írók panteonjában ott találjuk Domahidy András nevét is.” Érdemeiről szólva Borbándi Gyula irodalomtörténész az alábbiakat írja: „Nyugati magyar írónak köszönhető, hogy Ausztrália nem ismeretlen földrész többé a magyar irodalomban. Domahidy András érdeme, hogy immár nemcsak földrajzilag, történelmileg és politikailag tartják számon, hanem irodalmilag is.”

Az egyházközség emléktárgyakkal ajándékozta meg a család tagjait. Domahidy András özvegye néhány kedves sort írt az egyházközség emlékkönyvébe, majd a család nevében a fiú, Domahidy György köszönte meg a vendéglátóknak, hogy őrzik a család emlékét. Ismét megszólalt a harang, amikor egy perc néma csenddel adóztak Domahidy András emlékének. A család megkoszorúzta a 2011 decemberében állított emléktáblákat, majd egy vendéglátás során folytatódott az ismerkedés, a beszélgetés.

 

Újratemetés Szamosangyaloson

 

Paniti-Teleki Zoltán domahidai református lelkipásztor köszöntötte Domahidy András özvegyét

Június 9-én a szamosangyalosi református templomban gyászistentisztelet keretében emlékeztek Domahidy Andrásra. Hamvait a család az ausztráliai Perthből hozatta haza, hogy teljesítsék ezzel végakaratát. A temetkezési szertartást végző Nt. Bartha Gyula, a magyarországi Szatmári Református Egyházmegye esperese méltatta Domahidy András életét és munkásságát. Mint mondta, legutolsó beszélgetésükkor azt érezte, hogy Domahidy szerette volna összefoglalni saját életét, hogy tudja, mi az, amit hagyni fog maga után. Sokat beszélt a Szamos mentéről, és sokat foglalkozott önmaga megismerésével, mert arra törekedett, hogy szavai hitelesek legyenek. Tudta azt, hogy minden ember hibázhat, de hitte, hogy minden hibát helyre lehet hozni.

Báró Bánffy Miklós, a Johannita Lovagrend magyar tagozatának vezetője méltatta Domahidy munkásságát, és a lovagok nevében búcsúzott el tőle. Az urnát a lovagok, a gyászmenettől kíséretve, vitték a temetőben lévő családi kriptához, amit még életében újíttatott fel, hogy ott helyezzék végső nyugalomra. Szatmárnémetiből a LiterArt Egyesület, a Szent István Kör és az Antall József Baráti Kör képviseltette magát az eseményen, a részvevők koszorút helyeztek el a szatmárnémeti születésű Domahidy András urnája mellett.

 

Elek György

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 11:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 12:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bohém rapszódia
Ma, 17:00
A Bohém rapszódia a Queen zenéjének és a banda rendkívüli énekesének kirobbanó története. Freddie Mercury fittyet hányt a sztereotípiákra és ellenszegült a konvencióknak, így vált belőle a világ egyik legkedveltebb zenésze. Tanúi lehetünk a zenekar üstökösszerű felemelkedésének meghatározó dalaik és forradalmi hangzásuk révén, Mercury féktelen életvitelének a bandára gyakorolt hatásainak, és dicső visszatérésüknek a Live Aiden, ahol a már súlyos betegséggel küzdő Mercuryval az élen a rocktörténe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:40
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...