Újul a dabolci református templom
Utoljára módositva: 2014-10-15 10:45:36

A maroknyi, alig 130 lelkes gyülekezet és Szilágyi István Róbert lelkipásztor mindent megtesz azért, hogy fennállásának 150. évfordulójára kívül-belül megújuljon a dabolci református templom.

 

Javában zajlanak a külső felújítási munkálatok a dabolci református templomon, amely két szempontból is különleges épületnek számít, hiszen a hajdani fatemplom köré épült 1865-ben, s a régi templomot csak azután bontották le, amikor az új teljesen felépült körülötte — ez magyarázza a megszokottnál jóval nagyobb méreteit. Másik érdekessége a templomtorony hiánya, ugyanis építésekor elfogyott az anyagi fedezet, később pedig, amikor sikerült megvásárolni a szükséges építőanyagokat, már nem kapták meg az építkezési engedélyt, így végleg torony nélkül maradt.

Ez az impozáns épület jövőre ünnepli fennállásának 150. évfordulóját, s amint a gyülekezet lelkipásztora, Szilágyi István Róbert ottjártunkkor elmondta: nagyon szeretnék, ha az ünnepi alkalomhoz méltón, kívül-belül megújulva fogadná a híveket. A belső renoválást — két évig tartó munkálatok után — 2009-ben fejezték be, az akkori munkálatok költségeinek egy részét a Művelődési és Vallásügyi Minisztérium pályázata keretében nyerték, a többit helyi lakosok és elszármazottak adakozásából teremtették elő.

Idén pedig két megnyert pályázatnak köszönhetően már kicserélték a templom ablakait, jelenleg pedig a külső felújítási munkálatokat végzi az erdőszentgyörgyi csapat. „Pontos dokumentációt nem találtam, de körülbelül 40 évvel ezelőtt tatarozták utoljára kívülről az épületet, amely nagyon megért már erre” — mondja Szilágyi tiszteletes, aki tizenkét éve szolgál a gyülekezetben, amely akkor 200 lelket számlált, azóta viszont folyamatosan csökken: jelenleg 130, javarészt idős református él a településen. Ők viszont erejükhöz és lehetőségeikhez képest mindent megtesznek, hogy támogassák egyházközségüket és templomuk felújítási munkálatait. Szilágyi István Róbert meghívásos alapon több vasárnapon is vendéggyülekezetekben hirdeti Isten igéjét, s az ilyenkor összegyűlt perselypénzt szintén a munkálatokra fordítják. Mindezek mellett szívesen fogadják azon Dabolcról elszármazottak adományait is, akik nem felejtették el szülőfalujukat, azt a hajlékot, amelyben meg voltak keresztelve, ahol egykor konfirmáltak és segítenék a munkálatok előbbre jutását.

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 19.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...