Újul a dabolci református templom
Utoljára módositva: 2014-10-15 10:45:36

A maroknyi, alig 130 lelkes gyülekezet és Szilágyi István Róbert lelkipásztor mindent megtesz azért, hogy fennállásának 150. évfordulójára kívül-belül megújuljon a dabolci református templom.

 

Javában zajlanak a külső felújítási munkálatok a dabolci református templomon, amely két szempontból is különleges épületnek számít, hiszen a hajdani fatemplom köré épült 1865-ben, s a régi templomot csak azután bontották le, amikor az új teljesen felépült körülötte — ez magyarázza a megszokottnál jóval nagyobb méreteit. Másik érdekessége a templomtorony hiánya, ugyanis építésekor elfogyott az anyagi fedezet, később pedig, amikor sikerült megvásárolni a szükséges építőanyagokat, már nem kapták meg az építkezési engedélyt, így végleg torony nélkül maradt.

Ez az impozáns épület jövőre ünnepli fennállásának 150. évfordulóját, s amint a gyülekezet lelkipásztora, Szilágyi István Róbert ottjártunkkor elmondta: nagyon szeretnék, ha az ünnepi alkalomhoz méltón, kívül-belül megújulva fogadná a híveket. A belső renoválást — két évig tartó munkálatok után — 2009-ben fejezték be, az akkori munkálatok költségeinek egy részét a Művelődési és Vallásügyi Minisztérium pályázata keretében nyerték, a többit helyi lakosok és elszármazottak adakozásából teremtették elő.

Idén pedig két megnyert pályázatnak köszönhetően már kicserélték a templom ablakait, jelenleg pedig a külső felújítási munkálatokat végzi az erdőszentgyörgyi csapat. „Pontos dokumentációt nem találtam, de körülbelül 40 évvel ezelőtt tatarozták utoljára kívülről az épületet, amely nagyon megért már erre” — mondja Szilágyi tiszteletes, aki tizenkét éve szolgál a gyülekezetben, amely akkor 200 lelket számlált, azóta viszont folyamatosan csökken: jelenleg 130, javarészt idős református él a településen. Ők viszont erejükhöz és lehetőségeikhez képest mindent megtesznek, hogy támogassák egyházközségüket és templomuk felújítási munkálatait. Szilágyi István Róbert meghívásos alapon több vasárnapon is vendéggyülekezetekben hirdeti Isten igéjét, s az ilyenkor összegyűlt perselypénzt szintén a munkálatokra fordítják. Mindezek mellett szívesen fogadják azon Dabolcról elszármazottak adományait is, akik nem felejtették el szülőfalujukat, azt a hajlékot, amelyben meg voltak keresztelve, ahol egykor konfirmáltak és segítenék a munkálatok előbbre jutását.

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 18.
Ha elég elkötelezetten és bátran közeledik a problémához, sokkal hamarabb átlátja és így a megoldást is hamarabb megtalálja.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...