Újul a dabolci református templom
Utoljára módositva: 2014-10-15 10:45:36

A maroknyi, alig 130 lelkes gyülekezet és Szilágyi István Róbert lelkipásztor mindent megtesz azért, hogy fennállásának 150. évfordulójára kívül-belül megújuljon a dabolci református templom.

 

Javában zajlanak a külső felújítási munkálatok a dabolci református templomon, amely két szempontból is különleges épületnek számít, hiszen a hajdani fatemplom köré épült 1865-ben, s a régi templomot csak azután bontották le, amikor az új teljesen felépült körülötte — ez magyarázza a megszokottnál jóval nagyobb méreteit. Másik érdekessége a templomtorony hiánya, ugyanis építésekor elfogyott az anyagi fedezet, később pedig, amikor sikerült megvásárolni a szükséges építőanyagokat, már nem kapták meg az építkezési engedélyt, így végleg torony nélkül maradt.

Ez az impozáns épület jövőre ünnepli fennállásának 150. évfordulóját, s amint a gyülekezet lelkipásztora, Szilágyi István Róbert ottjártunkkor elmondta: nagyon szeretnék, ha az ünnepi alkalomhoz méltón, kívül-belül megújulva fogadná a híveket. A belső renoválást — két évig tartó munkálatok után — 2009-ben fejezték be, az akkori munkálatok költségeinek egy részét a Művelődési és Vallásügyi Minisztérium pályázata keretében nyerték, a többit helyi lakosok és elszármazottak adakozásából teremtették elő.

Idén pedig két megnyert pályázatnak köszönhetően már kicserélték a templom ablakait, jelenleg pedig a külső felújítási munkálatokat végzi az erdőszentgyörgyi csapat. „Pontos dokumentációt nem találtam, de körülbelül 40 évvel ezelőtt tatarozták utoljára kívülről az épületet, amely nagyon megért már erre” — mondja Szilágyi tiszteletes, aki tizenkét éve szolgál a gyülekezetben, amely akkor 200 lelket számlált, azóta viszont folyamatosan csökken: jelenleg 130, javarészt idős református él a településen. Ők viszont erejükhöz és lehetőségeikhez képest mindent megtesznek, hogy támogassák egyházközségüket és templomuk felújítási munkálatait. Szilágyi István Róbert meghívásos alapon több vasárnapon is vendéggyülekezetekben hirdeti Isten igéjét, s az ilyenkor összegyűlt perselypénzt szintén a munkálatokra fordítják. Mindezek mellett szívesen fogadják azon Dabolcról elszármazottak adományait is, akik nem felejtették el szülőfalujukat, azt a hajlékot, amelyben meg voltak keresztelve, ahol egykor konfirmáltak és segítenék a munkálatok előbbre jutását.

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Az Emoji-film
Ma, 15:00
Még nincs minden felfedezve: feltérképezetlen univerzumok vesznek körül minket, még ha nem is tudunk róluk - talán azért, mert nagyon kicsik. Az okostelefonjában például mindenkinek van: egy boldog völgy, ahol a különféle szmájlik és hangulatjelek élnek és dolgoznak. Ám mindig mosolygós és kacsingatós békéjüket megzavarja egyikük, aki kerek fejébe veszi, hogy kideríti, mi van a völgyükön túl. Kalandos vándorútra indul, amelynek során neki és társainak egyre veszélyesebb alkalmazások kerülnek útj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A sötét torony
Ma, 19:20
Léteznek más világok is. Roland Deschain (Idris Elba) az utolsó Harcos, a hatlövetű mestere örök harcot vív Walter O Dimmel (Matthew McConaughey), a feketébe öltözött emberrel, hogy megvédje a Setét Torony épségét. A Torony ugyanis az univerzum tengelye, ha egyszer leomlik, minden világ elpusztul. A tét hatalmas - nem volt még ennél több, amit egy csapatában megnyerhetett vagy elveszíthetett valaki. A Jó és a Gonosz erői összecsapnak: csak Roland lovag és az ő különleges fegyverei akadályozhatjá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Számodra milyen az álomnyaralás?
Csakis a tengerpart jöhet szóba
Magashegyi túrázás az igazi
Városnézés és felfedezés a legjobb
Bulizás egy partinyaraláson
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 db fehér zselatinlap, 1 vaníliarúd, 5 dl habtejszín, 5 dkg + 1–2 tk. cukor, 25 dkg fekete ...