Újvárosban kilencszázezer lej kell az iskolaépület bejfejezéséhez
Utoljára módositva: 2012-08-10 20:12:38

Több éves építkezési munkálat után tető alá került az új avasújvárosi iskola, de a belső munkálatok végzése még nem kezdődött meg. Az tanintézmény vezetője a helyi önkormányzattól remél támogatást. Ősztől egy magyar és egy román nyelvű előkészítő osztály is beindul.

A befejezésre váró új avasújvárosi iskolaépület

Lökös János iskolaigazgató bízik abban, hogy az önkormányzat elő tudja teremteni azt a több mint kilencszáz ezer lejt, ami szükséges az új iskolaépület befejezéséhez. Erre amiatt van nagy szükség, mert csak így tudnak minden osztály számára termet biztosítani úgy, hogy a kabinettek is megmaradjanak.

— Az iskola mellett volt egy régi épület — tájékoztat Lökös János iskolaigazgató —, azt lebontottuk és a helyére épült fel az új iskolarész, melynek a dokomentációja 2007–ben készült el, 2008–ban kezdték el építeni, de még mindig nincs befejezve. Maga az épület már tető alatt van, most jönnek az apróbbnak tűnő, de lényeges munkálatok (külső tatarozás, nyílászárók és padlózat elhelyezése stb) még hátra vannak. Az épületben hat osztályterem, mellékhelyíségek, iroda és egy terem a tej és kifli tárolására és kiosztására van tervezve, az épület mellett lesz egy sportpálya, egy játszótér, kiépül a külső csatornahálózat és a szennyvíztisztító, valamint elkészül egy új kerités.

 Változások

— Mielőtt levált Újváros község Ráksától, az akkori polgármester nem engedélyezte, hogy az iskola udvarán lévő épületet lebontsuk, mert albérletben lakott benne egy család, és azt nem tudták hova átköltöztetni — folytatja az igazgató. — Ekkor megtörtént egy beosztás az iskolaépületen belül, amit most át kell szervezni. Az új épület hat terméből kettőt egy információs dokumentáció központtá alakítsuk át, ehhez már meg vannak a berendezések és felszerelések, de azokat eddig nem volt hol elhelyezni. A régi épületben lévő informatika termet átalakítjuk osztállyá, az informatika órákat egy másik teremben fogjuk tartani. Mivel így sem lesz elegendő osztályterem, a sportterem egyik öltözőjét osztályteremmé alakítsuk át. Lényeges átszervezésekre van szükség ahhoz, hogy a diákok megfelelő körülmények között tanulhassanak. Mint minden községben, Újváros községben is csökken a gyereklétszám, az osztályokban minimális a gyereklétszám, ami új, hogy ősztől beindul egy nyolc gyerekből álló magyar tannyelvű és egy tizenegy gyerekből álló román tannyelvű előkészítő osztály.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. november 14.)


    KONYHA
    Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...