UNESCO előtt a bélteki bor
Utoljára módositva: 2015-08-24 09:26:46

Nem csak a bor, de a szőlő előtt is tisztelegtek az elmúlt hét végén Bélteken, a község lakóival testvértelepülésről érkezettek, elöljárók is ünnepeltek a tartalmas borünnepen.

Helyi borokból sem volt hiány a bélteki ünnepségen

Az UNESCO (Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) által létrehozott és igazgatott világörökségi programba szeretné felvétetni a krasznabélteki ezeréves borvidéket és borpincerendszerét a bélteki polgármester, jelentette be a hét végi községnapon Bartók Gurzău Ioan. A község első embere elmondta: ezerkétszáz hektár nemes szőlőt gondoznak a gazdák, több mint négyszáz borpince nyílik a bélteki domboldalban, olyan tradíciót őriznek főleg az itt élő svábok, ami megérdemli a nemzetközi elismerést és a védelmet. Kereskényi Gábor RMDSZ-es parlamenti képviselő szintén beszélt a megnyitón, ő is a környék legendás hírnevét méltatta és abbéli örömét fejezte ki, hogy vannak, akik folytatják ezt a legendát, továbbviszik az értékteremtő tradíciót, elismerést hoznak munkájukkal a községnek és a megyének. Adrian Ştef megyei tanácselnök szerint a szőlő és a bor mellett Béltek és a béltekiek erénye a multikulturalitás is, mert románok, magyarok és svábok élnek itt békés egyetértésben ezer éve, és meg tudták tartani hagyományaikat, szokásaikat. Bejelentette: sikerült elérni, hogy a Kőrös vidékkel összemosott szatmári és ezen belül a bélteki borvidék saját identitást kapjon, ettől az évtől már szatmári dombvidékről származóként lehet palackozni a helyi borokat.

 

Koncertek

 

A hivatalosságok beszédei és a szőlő, meg a bor római katolikus és ortodox papok általi megáldása után kezdetét vette az ünnepi mulatság. A színpadon a krasznabélteki fúvósok és a lengyelországi mazsorettek külön műsora után helyi és a község más településeiről, vagy annak határain túlról, illetve a testvértelepülésekről meghívott tánccsoportok adtak elő magyar, német, sváb és cigány táncokat, szórakoztatták kórusok a közönséget késő délutánig. Délután és este Petrică Mureşan, a Cetatea Codrului, Tilinger Attila, Nicu Mureşan, Fekete Dávid, Lora és Mandinga lépett fel, a szombati községnap tűzijátékkal ért véget nem sokkal éjfél után. A hosszú szombati estére való tekintettel vasárnap csak délután kezdődtek a színpadi események, az Inedit, a Ceatăra, a Két Haver, a Bertici Fivérek, Dinu Iancu Sălăjeanu, az Irigy Hónaljmirigy és Corina léptek fel.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. november 20.
Fontos dolog ugyan a pénz, de annyira nem, hogy megérné veszekedni miatta. Mondja el őszintén a véleményét, de engedjen is akaratából.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...