Uniós támogatások: több helyen szorít a határidő
Utoljára módositva: 2014-10-17 10:03:18

Kevesebb, mint egy év áll rendelkezésére az uniós támogatást igénylőknek, hogy benyújtsák az utolsó kifizetési kérelmet is.

 

 

Magyar Lóránd, az AFIR Szatmár megyei főosztályvezetője

Igyekezniük kell az érintetteknek, ugyanis a Vidéki Befektetéseket Finanszírozó Ügynökség (AFIR) közleményben értesítette az Országos Vidékfejlesztési Program 2007–2013-as időszakának keretében támogatásra jogosultakat, hogy kevesebb, mint egy év múlva, 2015. szeptember 30-ig be kell fejezniük a pályázatok elszámolását, és addig a dátumig az utolsó kifizetési kérelmeket is be kell nyújtaniuk.

Magyar Lóránd, az AFIR Szatmár megyei kirendeltségének főosztályvezetője lapunknak elmondta, ez a pályázat lezárásának az egyik része, emellett az illető természetes vagy jogi személynek különböző működési engedélyeket kell benyújtania az AFIR helyi hivatalához, így a környezetvédelmi, egészségügyi és állategészségügyi engedélyeket. Ugyanakkor a pályázat jogi képviselőjének szakirányú végzettséggel kell rendelkeznie a pályázat profiljához kapcsolódóan, panziók esetében pedig szükséges a turisztikai minisztérium akkreditálása is. Természetesen jövő év szeptember 30-ig a szóban forgó beruházást száz százalékban be kell fejezni, tehát legyen működőképes.

Magyar kifejezetten felhívta a figyelmet arra, hogy ha addig az érintettek nem teljesítik ezeket a feltételeket, akkor nem kapják meg a támogatást, sőt vissza kell fizetniük az eddig kifizetett összegeket is. „Sokan bíztak abban, hogy a határidőt kitolják 2016. szeptember 30-ig, Románia, Magyarország és Szlovákia kérte is ezt, de az Európai Bizottság nem hagyta jóvá, hanem az eredeti n+2-es vagyis a 2013 plusz két év variánst jelölte meg határidőnek” — jegyezte meg Magyar Lóránd.

A Szatmár megyei helyzetről szólva a főosztályvezető elmondta, az önkormányzatok esetében a programhoz utolsó hullámban csatlakozó községeknél (Tartolc, Bogdánd, Krasznaterebes) kérdéses a pályázat elszámolása, mivel még a közbeszerzési eljárást sem fejezték be, és gyakorlatilag csak 9 hónap áll majd a beruházás befejezésére. Ugyanakkor Szokond és Mikola esetében a kivitelező elleni csődeljárás miatt akadoznak a munkálatok. Ami a magánszektort illeti, a mezőgazdasági ágazatban érdekeltek, úgy tűnik, be tudják tartani a határidőt, ugyanakkor a mintegy 40 panzió, agropanzió és szabadidős központ befejezése terén akadnak gondok, sok esetben késésben vannak a beruházással.

Az összesített adatok szerint az AFIR országszerte eddig 6,43 milliárd eurót fizetett ki, ami a rendelkezésre álló összeg 73 százaléka, de ez Magyar szerint nem feltétlenül jelent konkrét számot, mivel sok a még futó pályázat. Ami a 2014–2020-as uniós költségvetési időszakot illeti, a román illetékesek október 22-én kezdik meg a tárgyalásokat Brüsszelben az erre az időszakra vonatkozó vidékfejlesztési támogatásokról, ami 8,015 milliárd eurót tesz ki, és 14 kiírást foglal magába.

 Romász János

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:10
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 23.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...