Uniós támogatások: több helyen szorít a határidő
Utoljára módositva: 2014-10-17 10:03:18

Kevesebb, mint egy év áll rendelkezésére az uniós támogatást igénylőknek, hogy benyújtsák az utolsó kifizetési kérelmet is.

 

 

Magyar Lóránd, az AFIR Szatmár megyei főosztályvezetője

Igyekezniük kell az érintetteknek, ugyanis a Vidéki Befektetéseket Finanszírozó Ügynökség (AFIR) közleményben értesítette az Országos Vidékfejlesztési Program 2007–2013-as időszakának keretében támogatásra jogosultakat, hogy kevesebb, mint egy év múlva, 2015. szeptember 30-ig be kell fejezniük a pályázatok elszámolását, és addig a dátumig az utolsó kifizetési kérelmeket is be kell nyújtaniuk.

Magyar Lóránd, az AFIR Szatmár megyei kirendeltségének főosztályvezetője lapunknak elmondta, ez a pályázat lezárásának az egyik része, emellett az illető természetes vagy jogi személynek különböző működési engedélyeket kell benyújtania az AFIR helyi hivatalához, így a környezetvédelmi, egészségügyi és állategészségügyi engedélyeket. Ugyanakkor a pályázat jogi képviselőjének szakirányú végzettséggel kell rendelkeznie a pályázat profiljához kapcsolódóan, panziók esetében pedig szükséges a turisztikai minisztérium akkreditálása is. Természetesen jövő év szeptember 30-ig a szóban forgó beruházást száz százalékban be kell fejezni, tehát legyen működőképes.

Magyar kifejezetten felhívta a figyelmet arra, hogy ha addig az érintettek nem teljesítik ezeket a feltételeket, akkor nem kapják meg a támogatást, sőt vissza kell fizetniük az eddig kifizetett összegeket is. „Sokan bíztak abban, hogy a határidőt kitolják 2016. szeptember 30-ig, Románia, Magyarország és Szlovákia kérte is ezt, de az Európai Bizottság nem hagyta jóvá, hanem az eredeti n+2-es vagyis a 2013 plusz két év variánst jelölte meg határidőnek” — jegyezte meg Magyar Lóránd.

A Szatmár megyei helyzetről szólva a főosztályvezető elmondta, az önkormányzatok esetében a programhoz utolsó hullámban csatlakozó községeknél (Tartolc, Bogdánd, Krasznaterebes) kérdéses a pályázat elszámolása, mivel még a közbeszerzési eljárást sem fejezték be, és gyakorlatilag csak 9 hónap áll majd a beruházás befejezésére. Ugyanakkor Szokond és Mikola esetében a kivitelező elleni csődeljárás miatt akadoznak a munkálatok. Ami a magánszektort illeti, a mezőgazdasági ágazatban érdekeltek, úgy tűnik, be tudják tartani a határidőt, ugyanakkor a mintegy 40 panzió, agropanzió és szabadidős központ befejezése terén akadnak gondok, sok esetben késésben vannak a beruházással.

Az összesített adatok szerint az AFIR országszerte eddig 6,43 milliárd eurót fizetett ki, ami a rendelkezésre álló összeg 73 százaléka, de ez Magyar szerint nem feltétlenül jelent konkrét számot, mivel sok a még futó pályázat. Ami a 2014–2020-as uniós költségvetési időszakot illeti, a román illetékesek október 22-én kezdik meg a tárgyalásokat Brüsszelben az erre az időszakra vonatkozó vidékfejlesztési támogatásokról, ami 8,015 milliárd eurót tesz ki, és 14 kiírást foglal magába.

 Romász János

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...