Uniós támogatások: több helyen szorít a határidő
Utoljára módositva: 2014-10-17 10:03:18

Kevesebb, mint egy év áll rendelkezésére az uniós támogatást igénylőknek, hogy benyújtsák az utolsó kifizetési kérelmet is.

 

 

Magyar Lóránd, az AFIR Szatmár megyei főosztályvezetője

Igyekezniük kell az érintetteknek, ugyanis a Vidéki Befektetéseket Finanszírozó Ügynökség (AFIR) közleményben értesítette az Országos Vidékfejlesztési Program 2007–2013-as időszakának keretében támogatásra jogosultakat, hogy kevesebb, mint egy év múlva, 2015. szeptember 30-ig be kell fejezniük a pályázatok elszámolását, és addig a dátumig az utolsó kifizetési kérelmeket is be kell nyújtaniuk.

Magyar Lóránd, az AFIR Szatmár megyei kirendeltségének főosztályvezetője lapunknak elmondta, ez a pályázat lezárásának az egyik része, emellett az illető természetes vagy jogi személynek különböző működési engedélyeket kell benyújtania az AFIR helyi hivatalához, így a környezetvédelmi, egészségügyi és állategészségügyi engedélyeket. Ugyanakkor a pályázat jogi képviselőjének szakirányú végzettséggel kell rendelkeznie a pályázat profiljához kapcsolódóan, panziók esetében pedig szükséges a turisztikai minisztérium akkreditálása is. Természetesen jövő év szeptember 30-ig a szóban forgó beruházást száz százalékban be kell fejezni, tehát legyen működőképes.

Magyar kifejezetten felhívta a figyelmet arra, hogy ha addig az érintettek nem teljesítik ezeket a feltételeket, akkor nem kapják meg a támogatást, sőt vissza kell fizetniük az eddig kifizetett összegeket is. „Sokan bíztak abban, hogy a határidőt kitolják 2016. szeptember 30-ig, Románia, Magyarország és Szlovákia kérte is ezt, de az Európai Bizottság nem hagyta jóvá, hanem az eredeti n+2-es vagyis a 2013 plusz két év variánst jelölte meg határidőnek” — jegyezte meg Magyar Lóránd.

A Szatmár megyei helyzetről szólva a főosztályvezető elmondta, az önkormányzatok esetében a programhoz utolsó hullámban csatlakozó községeknél (Tartolc, Bogdánd, Krasznaterebes) kérdéses a pályázat elszámolása, mivel még a közbeszerzési eljárást sem fejezték be, és gyakorlatilag csak 9 hónap áll majd a beruházás befejezésére. Ugyanakkor Szokond és Mikola esetében a kivitelező elleni csődeljárás miatt akadoznak a munkálatok. Ami a magánszektort illeti, a mezőgazdasági ágazatban érdekeltek, úgy tűnik, be tudják tartani a határidőt, ugyanakkor a mintegy 40 panzió, agropanzió és szabadidős központ befejezése terén akadnak gondok, sok esetben késésben vannak a beruházással.

Az összesített adatok szerint az AFIR országszerte eddig 6,43 milliárd eurót fizetett ki, ami a rendelkezésre álló összeg 73 százaléka, de ez Magyar szerint nem feltétlenül jelent konkrét számot, mivel sok a még futó pályázat. Ami a 2014–2020-as uniós költségvetési időszakot illeti, a román illetékesek október 22-én kezdik meg a tárgyalásokat Brüsszelben az erre az időszakra vonatkozó vidékfejlesztési támogatásokról, ami 8,015 milliárd eurót tesz ki, és 14 kiírást foglal magába.

 Romász János

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 21:25
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 21.
Komoly önmegismerési folyamaton megy most keresztül. Rájön, hogy ki és mi illik Önhöz, illetve mi az, amiben nem érzi jól magát.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...