Ünnep a Hám János líceumban
Utoljára módositva: 2019-05-17 11:18:06

Minden évben jeles eseményként vannak számon tartva az iskola napjai a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban, idén is változatos programokban gazdag két nap vár az iskola diákságára.

Tegnap kezdődtek el az idei Hám János Napok, a mai napon a XII. Hám Zenei Versennyel folytatódik a rendezvénysorozat. Mint minden évben, ezúttal is délelőtti szentmisével indult a csütörtöki programok sora, a nm. és ft. Schönberger Jenő megyéspüspök által celebrált szentmisén P. Koronkai Zoltán jezsuita atya mondott szentbeszédet.

A szentmisét követően az iskola diákjai és a meghívott vendégek a székesegyház előtt lévő Hám János-szobornál koszorúztak, ahol Pfeifer Melany XII. osztályos tanuló verset is mondott. Ezt követően ft. Reizer Pál megyéspüspök sírjánál is lerótták kegyeletüket és koszorút helyeztek el.

Visszatérve az iskolába a díszteremben zajlott a rendezvény hivatalos nyitóünnepsége, amelyen előbb Renn Renáta tanítónő III. osztályos diákjai adtak elő néptáncot, majd Ádámkó István iskolaigazgató mondott köszöntőbeszédet. A Hám János Napok mottója — „Minden kegyelem” — nyomán elmondta, hogy ez a kifejezés meghívás arra, hogy Isten egyre jobban eluralkodjon bennünk, hiszen az embernek az a feladata, hogy szüntelenül észrevegye Istennek ezt az önmagát ajándékozó szeretetét, feleljen rá, és ajándékozza Istennek az életét. „Ha végiggondoljuk iskolánk névadó püspökének életét és munkásságát, lényegében ugyanez a belső motiváció volt a mozgatórugója az ő cselekedeteinek is. Tegyük a jót, és mi is másokért élő emberekké válhatunk — ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg a Hám János Napokat az igazgató.

Ádámkó István szavait követően előbb nm. és ft. Schönberger Jenő megyéspüspök szólt az egybegyűltekhez, majd Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere, Pataki Csaba megyei tanácselnök, illetve Szejke Ottilia szaktanfelügyelő szólalt fel. Mindezek után a mikolai Gyöngyösbokréta néptánccsoport tagjai mutattak be szatmári verbunkost és csárdást a díszterem színpadán. Ezt követően a Szatmárnémeti Püspöki Palota Őrei, az iskola XI. osztályos diákjai tartottak előadást az Örökségünk Őrei verseny kapcsán ellátott feladataikról, majd Eucharisztia — a barátság szentsége címmel P. Koronkai Zoltán SJ előadása következett, végül pedig az Összekacsintó diákszínjátszó csoport előadása zárta a megnyitót.

A nyitóünnepséggel párhuzamosan az iskola parkudvarában a tanítónők a kisebbekkel különböző sportjátékokat játszottak, mások pedig az iskola folyosóin kézműves-tevékenységeken vettek részt.

Délután 3 órától további párhuzamos rendezvények zajlottak a tanintézményben, az általános iskolások Játszva dicsőíteni az Urat címmel hittanvetélkedőn vettek részt, míg a középiskolások kvíz-, Honfoglaló és egyéb vetélkedőkön mérték össze tehetségüket. Azok a diákok, akik érdeklődést mutatnak a pedagógia iránt, 17 órától Szabó Thalmeiner Noémi Pozitív fegyelmezés című előadását hallgathatták meg a díszteremben, majd a nap zárásaként 18 órától filmklubba hívták a diákokat.

A mai napon az Iparosotthonban folytatónak a Hám János Napok, 10 órától A zene összeköt címmel XII. alkalommal rendezik meg a Hám Zenei Napokat, amely minden évben izgalmas programot jelent a diákságnak. A verseny díjkiosztóját 16 órától tartják majd.

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Herkules legendája
Ma, 21:35
Herkules végzete születésekor elrendeltetett: Zeusz megjósolta, ő lesz az, aki legnagyobb harcosként a zsarnoki uralmat megdöntve elhozza a békét.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...