Ünnep a határ mindkét oldalán
Utoljára módositva: 2019-08-12 08:59:31

Ezen a hétvégén ismét megnyílt a Szárazberek–Garbolc közötti határátkelő, a két település lakói közül sokan látogatást tettek egymásnál; idén is megrendezték a Bocskai Kulturális Napokat.

Szombaton hagyomány szerint sportnappal indult az esemény, a szárazberki focikupán 8 csapat vett részt, 6 felnőtt- és 2 úgynevezett törpecsapat lépett pályára a forró napsütésben. A hangulatra nem lehetett panasz, a jó kedélyű tornát végül a helyi Szárazberki Unirea fiataljai nyerték.

A kétnapos rendezvénysorozat vasárnap délelőtt folytatódott, Garbolcon 11 órától ünnepi istentiszteletet tartottak. Közel 120-an gyűltek össze a templomban a két településről, az Úr igéjét Kálmán Dávid helyi lelkipásztor hirdette.

A prédikációban a Máté evangéliumából ismert tálentumok példázatát hallhatta a gyülekezet, az igehirdető pedig Bocsaki István erdélyi fejedelem életét is megközelítette a példázat felől. Elmondta, hogy úgy véli, Bocskainak legalább 5 tálentumot adott az Úr, amiket ő hite és nemzete javára fordított. Majd feltette a kérdést: nekünk vajon hány tálentumot adott az Úr, ezeket pedig tudjuk-e kamatoztatni, vagy úgy teszünk, mint a példázatban az egyik illető, aki elásta azokat? A lelkész ezután arra hívta a híveket, hogy imában kérjék Istent, mutasson rá mindenkinek, mi az a tálentum, amivel őt megajándékozta, hogy kamatoztathassa azt népünk javára, az Úr dicsőségére.

Az igehirdetés után 11 szárazberki személy tett állampolgársági esküt a helyszínen.

Az istentisztelet során szolgált a szárazberki kórus, elhangzott egy szavalat, majd a jelenlévők autóba ültek, hogy Szárazberken folytassák az ünneplést, együtt vegyenek részt a kulturális rendezvénysorozaton.

A határt ismét átlépve 13 órától a szárazberki református templomban találkoztak a résztvevők; Tilki Attila és Magyar Lóránd parlamenti képviselők, valamint Lázári, Garbolc és Zajta községek polgármesterei köszöntötték az egybegyűlteket. A beszédeket követően Ilonczai Zsombor házigazda lelkipásztor vezetésével a szárazberki kórus énekelt, majd a templom cintermében ezúttal is megkoszorúzták Bocskai István fejedelem mellszobrát.

A templomi ünnepélyt követően, 15 órától az iskola udvarán elkezdődtek a kulturális műsorok: a Szárazberki Hármashatár Egyesület társszervezeteinek előadásában néptánc- és népdalelőadásokat tekinthetett meg a közönség.

Néptánccal érkezett a Pusztadaróci Pünkösdirózsa, a Szárazberki Lehajló Rozmaring és a Mikolai Gyöngyösbokréta, majd népdalokat énekelt a mikolai népdalkórus és a helyi Hármashatár Egyesület népdalcsoportja. Ezt követően a szárazberki zumbakör tagjai egy kellemes tornára hívták a jelenlévőket, majd a helyi mazsorettek is bemutatták műsorukat.

Az est fellépői Gergely Róbert énekes és Méhes Kati színművész voltak, előbbi legnagyobb slágereit, utóbbi pajzán történeteket hozott, a közönség nagy örömére. Az esti talpalávalót pedig a szárazberki Trio Együttes szolgáltatta.

Napközben a helyi intézmények, a Szárazberki Református Egyházközség nőszövetsége és presbitériuma, a Hármashatás Egyesület tagjai, illetve a futballcsapat tagjai főztek a vendégeknek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 26.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...