Ünnep a határ mindkét oldalán
Utoljára módositva: 2019-08-12 08:59:31

Ezen a hétvégén ismét megnyílt a Szárazberek–Garbolc közötti határátkelő, a két település lakói közül sokan látogatást tettek egymásnál; idén is megrendezték a Bocskai Kulturális Napokat.

Szombaton hagyomány szerint sportnappal indult az esemény, a szárazberki focikupán 8 csapat vett részt, 6 felnőtt- és 2 úgynevezett törpecsapat lépett pályára a forró napsütésben. A hangulatra nem lehetett panasz, a jó kedélyű tornát végül a helyi Szárazberki Unirea fiataljai nyerték.

A kétnapos rendezvénysorozat vasárnap délelőtt folytatódott, Garbolcon 11 órától ünnepi istentiszteletet tartottak. Közel 120-an gyűltek össze a templomban a két településről, az Úr igéjét Kálmán Dávid helyi lelkipásztor hirdette.

A prédikációban a Máté evangéliumából ismert tálentumok példázatát hallhatta a gyülekezet, az igehirdető pedig Bocsaki István erdélyi fejedelem életét is megközelítette a példázat felől. Elmondta, hogy úgy véli, Bocskainak legalább 5 tálentumot adott az Úr, amiket ő hite és nemzete javára fordított. Majd feltette a kérdést: nekünk vajon hány tálentumot adott az Úr, ezeket pedig tudjuk-e kamatoztatni, vagy úgy teszünk, mint a példázatban az egyik illető, aki elásta azokat? A lelkész ezután arra hívta a híveket, hogy imában kérjék Istent, mutasson rá mindenkinek, mi az a tálentum, amivel őt megajándékozta, hogy kamatoztathassa azt népünk javára, az Úr dicsőségére.

Az igehirdetés után 11 szárazberki személy tett állampolgársági esküt a helyszínen.

Az istentisztelet során szolgált a szárazberki kórus, elhangzott egy szavalat, majd a jelenlévők autóba ültek, hogy Szárazberken folytassák az ünneplést, együtt vegyenek részt a kulturális rendezvénysorozaton.

A határt ismét átlépve 13 órától a szárazberki református templomban találkoztak a résztvevők; Tilki Attila és Magyar Lóránd parlamenti képviselők, valamint Lázári, Garbolc és Zajta községek polgármesterei köszöntötték az egybegyűlteket. A beszédeket követően Ilonczai Zsombor házigazda lelkipásztor vezetésével a szárazberki kórus énekelt, majd a templom cintermében ezúttal is megkoszorúzták Bocskai István fejedelem mellszobrát.

A templomi ünnepélyt követően, 15 órától az iskola udvarán elkezdődtek a kulturális műsorok: a Szárazberki Hármashatár Egyesület társszervezeteinek előadásában néptánc- és népdalelőadásokat tekinthetett meg a közönség.

Néptánccal érkezett a Pusztadaróci Pünkösdirózsa, a Szárazberki Lehajló Rozmaring és a Mikolai Gyöngyösbokréta, majd népdalokat énekelt a mikolai népdalkórus és a helyi Hármashatár Egyesület népdalcsoportja. Ezt követően a szárazberki zumbakör tagjai egy kellemes tornára hívták a jelenlévőket, majd a helyi mazsorettek is bemutatták műsorukat.

Az est fellépői Gergely Róbert énekes és Méhes Kati színművész voltak, előbbi legnagyobb slágereit, utóbbi pajzán történeteket hozott, a közönség nagy örömére. Az esti talpalávalót pedig a szárazberki Trio Együttes szolgáltatta.

Napközben a helyi intézmények, a Szárazberki Református Egyházközség nőszövetsége és presbitériuma, a Hármashatás Egyesület tagjai, illetve a futballcsapat tagjai főztek a vendégeknek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...