Ünnepek előtti bevásárlás
Utoljára módositva: 2012-04-05 06:43:39

A húsvéti ünnepekre készülve érdemes körülnézni, mielőtt vásárlásra adjuk a fejünket. Árban és minőségben is van különbség.

 

Sokan utolsó percre hagyják a bevásárlást

 

Érdemes körbenézni a húsvéti bevásárlás előtt az élelmiszerpiacokon vagy a hipermarketek polcain. A minőség esetében és az árak között sokszor igen nagy eltérés lehet. A húsvét egyik alapvető kelléke a tojás. A piacon sokkal olcsóbban lehet hozzájutni igazi háztáji tojáshoz, hiszen itt 60-70 baniba kerül darabja, míg az üzletekben átlagosan 8 lejbe kerül 10 darab. Az ünnep igazi hangulatát a festett tojások adják meg, az ehhez szükséges festéket megvehetjük színenként külön 29 baniért, ami 10 tojás festéséhez elegendő, de akár csomagban is 2,19 lejért, amivel 80 tojást színezhetünk. Nem maradhat el a húsvéti asztalról a főtt sonka sem. Füstölt, csont nélküli, kötözött lapocka kilóját megvehetjük már 18,10 lejért, a füstölt csont nélküli tarja kilónkénti ára 19,10 lej, míg a kötözött pulykasonkáé 15,10 lej. Ha mégis igazi házi ízekre vágyunk, az élelmiszerpiacon 25 lejért vehetünk házi füstölt sonkát, míg hipermarketben a házi sonka 3,35lej/100 grammos áron vásárolható meg. A kalácsok ára pékségtől és mérettől függően változik, egy 80 dkg-os kalácsot például 6 lejért vehetünk meg. Az ünnepi reggeli kiegészítői a torma, cékla, retek és zöld hagyma. A piacon a torma kilónkénti ára 10 lej, ha azonban készen szeretnénk megvenni, 5 lejbe kerül üvegenként. Céklából 1,5 lejbe kerül egy kiló, míg a retek csomója 2 lej, a zöld hagymáé pedig 1 lej. Aki az ünnepek alatt sárgatúrót is készít, az alapanyagot hozzá 12 lej/kiló áron szerezheti be.

 

Édességek

 

Sok településen még mindig él a locsolkodás hagyománya, így húsvéthétfőn nemcsak piros tojással, hanem csokival is meg szokták kínálni a locsolkodó legényt. Csokinyuszit 1,79-4,79 lej között vásárolhatunk, áruk természetesen méretüktől és minőségüktől függ. Csokitojásból vehetünk több kicsit, zacskóban (150 g) 5,99-7,99 lej közötti áron. Ez többféle töltelékkel és ízesítéssel is kapható, ugyanúgy, mint a nagyobb csokitojás, melynek 0,99 lej darabja.

 

Kinczel Tünde

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...