Ünnepeljük együtt idén is március 15-ét!
Utoljára módositva: 2018-03-13 13:45:57

Az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének tagszervezetei ünnepi rendezvényeket szerveznek március 15-e, minden magyar ünnepe alkalmából a megye legtöbb településén — az országos főrendezvénynek Szatmárnémeti ad otthont, s leleplezik gróf Széchenyi István szobrát.

Szatmárnémetiben kerül sor az országos főrendezvényre, amelyen szobrot állítanak gróf Széchenyi István, a legnagyobb magyar emlékére. A résztvevők 16.45 órakor gyülekeznek az István téri Petőfi-szobornál, ahonnan a koszorúzást követően fúvószenekarral és lovas huszárokkal vonulnak a Kazinczy utcán a régi főtér parkjában felállított Széchenyi-szoborig, ahol 17.30-kor kezdődik az avatási ünnepség — imát mond nm. és ft. Schönberger Jenő megyéspüspök és ft. Csűry István püspök; köszöntőt és ünnepi beszédet Kereskényi Gábor polgármester, a szövetség városi szervezetének elnöke, Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete, Pataki Csaba, a szövetség megyei szervezetének és a megyei tanács elnöke — ezt követően pedig 19 órától ünnepi műsor-összeállítás lesz az Északi Színházban.

Nagykárolyban ebben az évben március 16-án, pénteken szerveznek koszorúzási ünnepséget és megemlékezést: 16 órakor megkoszorúzzák Petőfi Sándor mellszobrát, 17 órától a Nagykárolyi Városi Színházban ünnepi előadást mutatnak be a Nagykárolyi Kulturális Központ magyar szakos színjátszói, Szolomájer Tímea tanítványai.

Tasnádon az RMDSZ helyi szervezete és a tasnádi Ady–Kölcsey Kulturális Egyesület közösen szervez ünnepi megemlékezést a helyi általános iskola és líceum diákjai előadásában csütörtökön 17 órától a tasnádi moziteremben. Ünnepi köszöntőt mond Kiskasza Balázs, az RMDSZ helyi elnöke.

Erdődön az Erdődi Petőfi Kör és Erdőd Polgármesteri Hivatala szervezi meg a hagyományos megemlékezést március 15-én, csütörtökön: 11 órakor ünnepi istentisztelet lesz a református templomban, 12 órakor ünnepi műsor a Petőfi–Júlia-szobornál. Köszöntőt mond: Lukács Gyöngyi, az erdődi iskola aligazgatója és Marius Ovidiu Duma, Erdőd polgármestere. Beszédet mond: Kereskényi Sándor irodalomtörténész. Verset mond: Varga Sándor színművész, ünnepi műsort adnak elő az iskola diákjai.

Sárközújlakon is a hagyomány szerint március 15-én emlékeznek a 170 évvel ezelőtti szabadságharc kitörésére: 12 órakor kezdődik a koszorúzási ünnepség a Petőfi-szobornál, ezt követően pedig a lakodalmas terembe vonulnak át a megemlékezők, ahol a helybéli gyermekek mutatják be közel kétórás ünnepi összeállításukat.

 

További megemlékezések március 15-én

 

Dobrán 11 órakor kezdődik az ünnepi műsorral egybekötött istentisztelet a református templomban, majd a Turul-emlékműnél koszorúznak az ünneplők; Szamosdobon 18 órától a református templomban emlékeznek; Nagypeleskén 12 órakor helyezik el koszorúikat az emlékműnél, majd ünnepi műsor kezdődik a kultúrházban; Szatmárpálfalván 11 órakor a református templomban hajtanak főt; Lázáriban 17.45 órakor kezdődik a megemlékezés a Petőfi-szobornál; Bogdándon 13 órakor a szabadtéri színpadon; Szilágypéren 18 órakor a református templomban; Kaplonyban 11 órakor a kultúrotthonban. A Szamos mentén 9 órakor kezdődik a rendezvénysor a szamoskóródi Petőfi-emléktáblánál, ezt követően Dobrácsapátiban a református templomnál (9.30 óra), Kiskolcson a kopjafánál (10 óra) és Nagykolcson a református templomnál (10.30 óra). Szamoskrassón az eddigi hagyományoknak megfelelően 11 órakor ünnepi istentisztelet lesz a református templomban. Igét hirdet Ecsedi Árpád koltó-katalini lelkipásztor, a Nagybányai Református Egyházmegye főjegyzője, előadást tart Thoroczkay Sándor történelemtanár. Ezt követően megkoszorúzzák a háborús hősök a templom falán elhelyezett emléktábláját, majd a Bem-szobrot. A Darvay-kúriában a Bem József Általános Iskola tanulói adják elő ünnepi műsorukat.

Berenden pedig március 17-én 11 órától a temetőben tartanak koszorúzási ünnepséget.

 

Március 18-i megemlékezések

 

Avasújvárosban vasárnap nt. Gellén Sándor esperes-lelkipásztor 10 órakor kezdődő ünnepi istentiszteletét követően, 11 órától helyezik el a koszorúkat a település központjában lévő Hősök emlékművénél, ahol a szokásokhoz híven a Madisz fiataljai is hallatják majd a hangjukat, majd innen Kőszegremetére vonulnak át az ünneplők, ahol a Széchenyi-emlékoszlopnál hajtanak főt és koszorúznak.

Halmiban 13 órától hangzik az ünnepi igehirdetés a református templomban, ezt követően az ifjak adják elő ez alkalomra összeállított műsorukat, majd az ünnepségen résztvevők átvonulnak a cinterembe, az emlékműhöz, s onnan a temetőbe, ahhoz a kopjafához, amelyet az 1848-as szabadságharc emlékére állítottak a helybéliek 2000-ben, és ott helyezik el koszorúikat, az ünnepség pedig hagyomány szerint szeretetvendégséggel zárul a régi felekezeti iskola épületében. Túrterebesen is vasárnap mutatják be a diákok verses-zenés összeállítását, 12 órától a kultúrotthonban. Kökényesden is a kultúrházban gyűlnek össze az emlékezők, ahol 16 órakor kezdődik a gyermekek ünnepi műsor-összeállítása.

Egriben a Magyarországról és Kárpátaljáról érkező küldöttségek tagjaival együtt emlékeznek a helybéliek: 11 órakor kezdődik az ünnepi istentisztelet a református templomban Kovács Sándor lelkipásztor igehirdetésével, 12 órakor koszorúznak a világháborúkban elesett honvédtisztek emléktáblájánál, 14.30-tól pedig a kultúrotthonban folytatódik a rendezvény ünnepi beszédekkel, ökumenikus imával, szavalatokkal és az Egri Csodaszarvas Néptánccsoport előadásával. Mikolában is ünnepi istentisztelettel kezdődik a rendezvénysor 11 órától a református templomban, 12.15-től az I. és II. világháborús emlékműnél, valamint a görögkatolikus templom falán elhelyezett, az 1848-as forradalomra és a Rákóczi-féle szabadságharcra emlékeztető emléktáblánál koszorúznak, majd 12.30-tól a kultúrházban verses-zenés összeállítással folytatódik az eseménysor, amelynek keretében fellépnek a helyi iskola diákjai, a Rákóczi Kulturális Egyesület tagjai és a református gyülekezet kórusa szavalatokkal, citera- és fuvolajátékkal, valamint népdalokkal és néptánccal.

Szatmárudvariban 11.30 órától a református templomban emlékeznek, majd megkoszorúzzák a templom külső falán elhelyezett emléktáblákat; akárcsak Piskolton, ahol 11 órakor kezdődik az ünnepi istentisztelet. Pusztadarócon 9.30 órától a református templomban hajtanak főt, majd megkoszorúzzák a hősök emléktábláját; Szamosdarán pedig 11 órától kezdődik az ünnepi istentisztelet, amelynek végén a templom külső falán elhelyezett háborús emlékműnél helyezik el a megemlékezés koszorúit. Magyarcsaholyban is a 11 órakor kezdődő istentisztelettel egybekötve tartják az ünnepi megemlékezést. Szatmárhegyen a református templomban 11 órakor kezdődő istentiszteletre meghívást kapnak a római katolikus hívek is. Igét hirdet Kovács József helyi lelkipásztor, igei gondolatát megosztja a római katolikus lelkipásztor. Zilahi-Kató Klára magyartanárnő irányításával ünnepi műsort adnak elő az iskola diákjai. A templomi részt követően koszorút helyeznek el a templomkertben, a kopjafánál.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországba (Bayern, Nürnberg környékére) tapasztalt betegápolókat keresünk (nők-férfiak)...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Robin Hood
Ma, 18:50
Felejts el mindent, amit a legendás tolvajról eddig hallottál. Azt hiszed, ismered őt, de nem is tévedhetnél nagyobbat. Robin of Loxley és egy mór harcos szilaj története ölt testet ebben a vakmerő és vagány históriában... A keresztes háború véres csatamezőin edződött nemes, Robin of Loxley (Taron Egerton) nem is sejti milyen kegyetlen és korrupt erővel kell szembenéznie, mikor visszatér angol földre, ahol a Nottingham-i seriff a szent háború ürügyén alatt teljesen kisemmizte alattvalóit. Robin
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...