Ünnepeljük együtt március 15-ét!
Utoljára módositva: 2019-03-15 10:31:38

Az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének tagszervezetei — ahogy eddig is minden évben — most is megemlékezéseket szerveznek március 15-e, minden magyar ünnepe alkalmából, Szatmár megyében közel negyven helyszínen. Az ünnepségekre szeretettel hívnak és várnak mindenkit.

Nekünk, Szatmár megyeieknek megadatott az a kiváltság, hogy azon a tájon élhetünk és emlékezhetünk, amely többek között Kölcsey Ferencet adta a magyarságnak. Azt a Kölcsey Ferencet, akinek a költeménye minden ünnepünk nyitánya vagy lezárása. Nemzeti imánk most is számos településen hangzik majd el március 15-én, minden magyar szabadságünnepén. Ez a nap attól a mi ünnepünk, hogy azzá tettük, és senkinek sem hagyjuk, hogy elvegye tőlünk, mert tudjuk: ameddig lesz magyar ember, addig lesz március 15-e is. Minden szabadságharcnak vannak hősei, vannak, akiknek örökre emlékezni fogunk a nevére, de vannak olyanok is, akiket Kossuth Lajos is csak úgy emlegetett, mint névtelen félistenek. Szerte a megyében rájuk is emlékezünk, s emlékezünk mindazokra, akik az 1848–49-es szabadságharc óta bárhol, bármikor küzdöttek és tettek azért, hogy a magyarságot ne hajthassák rabigába, s ne sérülhessenek az újra és újra kiharcolt jogai. Mi mind azoknak a névtelen félisteneknek a leszármazottai vagyunk, akik a magyar szabadságharc idején büszkék voltak magyarságukra, és elég bátrak ahhoz, hogy küzdjenek is érte. Nekünk ma és holnap is az a feladatunk, hogy méltók legyünk a tetteikhez, s őrizzük az emléküket — március 15-e pedig az az ünnep, amely megtanít bennünket arra, hogy a tettek a leghétköznapibb emberből is bátor hőst tudnak faragni.

„Szeretném, ha március 15-én minél többen vennénk részt mind a helyi, mind a központi rendezvényeken. Arra biztatok mindenkit, hogy tűzze fel a kokárdát, és csatlakozzon az ünneplőkhöz. Örülök annak, hogy érvről évre több ezren hajtunk fejet a hőseink előtt, és nem csökken azon települések száma sem, ahol fontosnak tartják, hogy méltó módon tegyük meg mindezt” — hangsúlyozta Pataki Csaba, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnöke a március 15-i ünnepségekkel kapcsolatban.

A megemlékezések sok helyen március 17-én, vasárnap, az egyházakkal közös szervezésben zajlanak, másutt az iskolások ünnepi műsora színesíti az összetartozás fontosságát hirdető napot, sok helyen pedig március 15-én délelőtt vagy délután emlékeznek.

 

Szatmárnémeti

 

Az RMDSZ szatmárnémeti szervezete, a Szent István Kör és a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés közös szervezésében március 15-én, pénteken 16 óra 30 perckor kezdődik az ünnepség az Ormos ház falán lévő Petőfi-emléktábla megkoszorúzásával, majd a bihardiószegi huszárok és a mezőfényi fúvósok vezetésével elindul a felvonulás előbb a Széchenyi-szoborig, majd annak megkoszorúzását követően az István térig. A Petőfi-szobornál 17 órakor kezdődik a koszorúzással egybekötött megemlékezés — a Szózat eléneklését követően imát mond nm. és ft. Schönberger Jenő római katolikus megyéspüspök és nt. Király Lajos szatmári református esperes, szavalatok hangzanak el, majd Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke köszönti az egybegyűlteket. Magyarország Kormányának gondolatait tolmácsolja és ünnepi beszédet mond Magyar Levente miniszterhelyettes, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, majd Kereskényi Gábor polgármester köszöntője hangzik el, a rendezvény pedig koszorúzással és a Himnusz eléneklésével zárul.

Kora este, 18 óra 30 perctől ünnepi műsorral várják a szervezők az érdeklődőket az Északi Színházban — itt dr. Süli Attila őrnagy, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum kutatója tart előadást, majd átadják a Szatmárnémeti RMDSZ 2019. évi Ezüst Tulipán díjait, s az est a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Jelen című ünnepi műsorával zárul.

 

Szatmárnémeti környéke

 

Nagypeleskén március 15-én 10 óra 30 perckor a helyi iskolások műsorral emlékeznek a forradalom és szabadságharc kitörésére a kultúrotthonban, Lázáriban 12 órától a Petőfi Sándor Szakiskola diákjai mutatják be ünnepi összeállításukat, majd 12 óra 30 perckor az iskola udvarán lévő Petőfi-szobornál helyezik el a megemlékezés koszorúit. Szárazberken március 14-én, szombaton hajtanak főt 17 óra 30 perctől a temetőben, Mikolában pedig március 17-én, vasárnap déli 12 órakor kezdődik a kultúrházban a verses-zenés összeállítás, amelynek zárómomentumaként a görögkatolikus templom falán elhelyezett, az 1848-as forradalomra és a Rákóczi-féle szabadságharcra emlékeztető táblánál, valamint az I. és II. világháborús emlékműnél koszorúznak.

Pusztadarócon a református templomban vasárnap, a 9.30 órakor kezdődő istentisztelet keretében mutatnak be ünnepi műsort, az istentisztelet után pedig megkoszorúzzák a hősök emléktábláját. Szamosdarán 11.30 órakor veszi kezdetét az istentisztelet, amelyen részt vesznek a helyi római katolikus hívek is, majd a helyi fiatalok ünnepi összeállítását követően a templom külső falán elhelyezett háborús emlékműnél róják le kegyeletüket.

Egriben 11 órától a középkori református templomban tart ünnepi istentiszteletet Kovács Sándor lelkipásztor, ezt követően pedig az első és második világháborúban elesett honvédek tiszteletére állított emléktáblát koszorúzzák meg a templom udvarán — az ünnepi megemlékezés 14 óra 30 perctől a kultúrházban folytatódik: a református, római katolikus és görögkatolikus egyházak helyi vezetői mondanak ökumenikus imát, amelyet az egri Hazafias Versmondó Verseny győzteseinek szavalata követ, majd A költő, ha visszatér tematikus ünnepi összeállítást mutatja be Kiss Alexandra, Gyányi István és a Black Rose projekt művészei, a rendezvény pedig az Egri Csodaszarvas Néptáncegyüttes előadásával zárul. Szamosdobon is a vasárnapi ünnepi istentisztelet és mise keretében tartanak megemlékezést, akárcsak Berenden, Óváriban, Szatmárhegyen és Szatmárudvariban, ahol ünnepi műsort adnak elő a helyi iskolások, majd megkoszorúzzák a templom külső falán elhelyezett emléktáblákat.

 

Szamos mente

 

Az eddigi hagyományoknak megfelelően a megemlékezéssorozat március 15-én, pénteken 9 órakor Szamoskóródon veszi kezdetét, ahol megkoszorúzzák a Petőfi-emléktáblát és a hősök emlékművét. Innen mennek tovább Dobrácsapátiba, ahol megkoszorúzzák a háborús hősök emléktábláját, Kiskolcson a ’48-as kopjafát, Nagykolcson az Oroszhegyi Jósa-emléktáblát, a kör pedig Szamoskrassón zárul, ahol a 11 órakor kezdődő istentisztelet után a háborús hősöknek a templom falán levő emléktábláinál, majd a Bem-szobornál az ünnepi köszöntőket követően helyezik el a kegyelet koszorúit, a rendezvény pedig szokás szerint a helyi diákok összeállításával ér véget a Darvay-kúriában.

 

Erdőd és környéke

 

Erdődön a Petőfi Kör szervezésében is március 15-én emlékeznek, a 11 órakor kezdődő istentiszteleten Kaszaniczki Csongor református lelkipásztor hirdet igét, szaval Varga Sándor, a Harag György Társulat színművésze, és beszédet mond Kereskényi Sándor irodalomtörténész. A Petőfi–Júlia-szoborcsoportnál az Erdődi Petőfi Kör himnuszának (Petőfi Sándor: Távolból) eléneklésével folytatódik az ünnepség, itt Lukács Gyöngyi, az erdődi iskola aligazgatója, Marius Ovidiu Duma, Erdőd város polgármestere és Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke mond köszöntőt, Magyarország Kormányának üzenetét pedig Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára tolmácsolja. Ezt követően ünnepi műsort mutatnak be az erdődi iskola diákjai, végül pedig megkoszorúzzák a Petőfi–Júlia-szoborcsoportot; az eseményen közreműködik Nagy Csaba nyíregyházi tárogatóművész.

Dobrán szintén 15-én, 11 órától a református templomban tartanak ünnepi istentiszteletet, amely koszorúzással zárul, Bogdándon pedig 12 órától a szabadtéri színpadon mutatják be összeállításukat a helyi ifjak. Hadadon március 17-én, vasárnap emlékeznek: a helyi diákok 11 óra 30 perctől a Wesselényi-kastélyban elevenítik fel az 1848-as eseményeket ünnepi műsoruk keretében, majd a település központjában, valamint a temetőkertben lévő emlékműnél helyezik el a kegyelet koszorúit. Szilágyszéren ugyancsak vasárnap, 15 órától a református templomban, Ákoson pedig 16 órától a kultúrotthonban pillantanak vissza a 171 évvel ezelőtti eseményekre és hajtanak főt.

 

Sárközújlak és környéke

 

Sárközújlakon március 15-én 13 órakor kezdődik a koszorúzási ünnepség az iskola udvarán álló Petőfi-szobornál, majd a lakodalmas teremben mutatják be kulturális műsorukat a magyar szakos tanárnők és tanítónénik által felkészített diákok, Túrterebesen pedig 16 órára várják a megemlékezőket a kultúrotthonba, ahol ugyancsak az iskolások mutatják be verses-zenés ünnepi összeállításukat.

Avasújvárosban vasárnap a 10 órakor kezdődő ünnepi istentiszteleten nt. Gellén Sándor esperes-lelkipásztor hirdet igét, az istentiszteletet követően pedig a résztvevők átvonulnak a hősök emlékművéhez, ahol szintén a lelkész mond beszédet, majd elhelyezik a megemlékezés koszorúit. Halmiban ugyancsak vasárnap, 13 órától hangzik el az ünnepi igehirdetés a református templomban nt. Varga Botond volt kisbábonyi lelkipásztor közreműködésével, ezt követően az ifjak ez alkalomra összeállított műsorára kerül sor, utána az ünnepségen résztvevők előbb a cinteremben álló emlékműnél koszorúznak, majd átvonultak a temetőbe, ahhoz a kopjafához, amelyet az 1848-as szabadságharc emlékére állítottak a helybéliek 2000-ben, és ott helyezik el koszorúikat. Kökényesden szintén március 17-én emlékeznek, 15 órakor kezdődik a kultúrotthonban a gyermekek és ifjak másfél órás ünnepi műsor-összeállítása.

 

Nagykároly és környéke

 

Nagykárolyban az elmúlt évekhez hasonló menetrenddel tartják meg nemzeti ünnepünk kapcsán a rendezvényeket — pénteken 14 órai kezdéssel koszorúzásra és főhajtásra várják az érdeklődőket a város Mesterrészi temetőjébe, ahonnan a jelenlévők a református temetőbe vonulhatnak át, hogy ott is leróják a kegyeletüket a ’48-as honvédok síremlékei előtt. Az ünnepség 15 órakor kezdődik Petőfi Sándor mellszobra előtt, ahol verses-zenés összeállítást mutatnak be az amatőr színhátszó csoport tagjainak közreműködésével, és koszorúznak. A városi színházban folytatódik az ünnepség — Szarka Tamás és a Ghymes együttes Kézfogás című ünnepi koncertjére várják az érdeklődőket, a 16 órától kezdődő eseményen beszédet mond Petneházy Attila, Magyarország Kormányának magyar-magyar kulturális kapcsolatokért felelős miniszteri biztosa, majd Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere.

Börvelyben a Szövetség helyi szervezete, a Börvelyi Református Egyházközség és a helyi általános iskola közösen rendez ünnepi megemlékezést március 15-én: a 11 órakor kezdődő istentiszteletet követően a felújított és újra leleplezett Petőfi-szobor előtt Kiss Zoltán polgármester mond ünnepi beszédet, majd az iskolások rövid műsorral emlékeznek az 1848. március 15-i eseményekre, az ünnepség pedig természetesen koszorúzással zárul. Tasnádon pedig szintén aznap, 17 órától a moziteremben kezdődik az ünnepi műsor, amelynek keretében a tasnádi iskolások mutatják be erre az alkalomra készült összeállításukat, akárcsak Szilágypérben, ahol ugyancsak 17 órakor kezdődik az ünnepi istentisztelet a református templomban, amely itt is koszorúzással zárul. Pelekesziben, Irinyben, Érszakácsiban és Magyarcsaholyban vasárnap 10, illetve 11 órától a református templomban, az ünnepi istentisztelet keretében, valamint azt követően hajtanak főt és emlékeznek meg a szabadságharcról.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 9.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...