Ünnepi megemlékezés Avasújvárosban
Utoljára módositva: 2019-03-17 19:28:45

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeire emlékeztek tegnap délelőtt Avasújvárosban. Az ünnepi esemény mindkét helyszínén — úgy a templomban, mint a hősök emlékművénél is — szép számban, szívvel-lélekkel volt jelen a gyülekezet.

 

Nem telik el úgy esztendő, hogy ne emlékeznének meg Avasújvárosban is az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről. A református egyházközség népes gyülekezete, a helyi ifjúság és az RMDSZ helyi szervezete évről évre karöltve szervezi meg az ünnepi megemlékezést.

Tegnap délelőtt 10 órától a harang hívószavára szép számban gyűlt össze az avasújvárosi református templom gyülekezete, hogy meghallgassa Gellén Sándor lelkipásztor, a máramarosi egyházmegye esperesének ünnepi igei üzenetét. A gyülekezeti ének után a férfikórus is szolgált: Tartsd meg hazánkat, Isten! — zengett az ének.

A lelkipásztor Mózes második könyve 20. részének 2. versére építette az igehirdetést: „Én az Úr vagyok, a te Istened, aki kihoztalak Egyiptom földjéről, a szolgaság házából.”

Az ige kapcsán a lelkipásztor párhuzamot vont a választott nép és a magyarság sorsa között: minden szolgasorba taszított nép a szabadságért harcol, hiszen Isten is szabadnak teremtette az embert. Elmondta, hogy a március 15-i eseményeket nem lehet önmagukban szemlélni, sőt, ha az 1848-as év a magyar nemzet számára sok veszteséget hozott, inkább az 1849-es esztendő volt az, amelyről örömmel lehet beszélni. Isten szabadságot adott az embernek, a választás szabadságát, ezt elmondja Izraelnek, de majd Jézus Krisztus és az apostolok által minden népnek, hogy minden nép döntsön a maga sorsa felől, döntsön a maga jelene és jövendője fölött. Mert nemzet csak akkor lesz egy népből, amikor nem csak múltja van, hanem jövendőt is álmodik.

1848-ban is célok és álmok voltak. Az volt a cél, hogy megszabaduljunk a Habsburg fennhatóság alól, és meglegyen az, amit minden ember kívánt: a szabadság.

Az igehirdetést követően a gyülekezet ifjai rövidke, de annál lelkesebb műsorral készültek: a citeracsoport előadásában a gyülekezet meghallgathatta a Ha én rózsa volnék, a Gábor Áron rézágyúja, valamint a Kossuth Lajos azt üzente kezdetű dalokat, elhangzott Wass Albert Nagypénteki sirató című verse, valamint a Kormorán Isten ujja megérintett című dala is, végül pedig a Szózat közös eléneklését követően hagyta el a templomot a gyülekezet.

A hagyományokhoz híven az I. és II. világháborús hősök emlékművénél folytatódott az ünnepség, először Gellén Sándor esperes foglalta össze néhány mondatban a forradalom és szabadságharc eseményeit, majd Nagy Szabolcs, a Szatmár megyei RMDSZ ügyvezető elnöke szólt a gyülekezethez.

Elmondta, hogy bár a forradalom 170 éve véget ért, de a szabadságharc mind a mai napig tart: csak teljesen másképp, más szinten, mint ahogy azt az őseink folytatták. „Hiszen a szabadságunkért folytatott harc, ahogy azt a prédikációban is hallhattuk, egy folyamatos küzdelem, amelynek mindig új és új céljai vannak. A mai cél a kisebbségi létünkben való megmaradás biztosítása, hogy sok-sok év múlva ugyanígy ünnepelhessünk úgy Avasújvárosban, mint minden ma is magyarok lakta településen. Mert mi is a szabadság? Nemzeti szimbólumainkkal együtt, himnuszunkat ünnepelve, hőseinkre emlékezve, büszkén és félelem nélkül emlékezhessünk múltunkra, amiből erőt meríthetünk a jövőre. Ez a szabadság egy olyan szabadság, amely nem sért másokat, és nem vesz el másoktól, nem csorbítja mások jogait, egyszerűen csak a mi közösségünknek ad lehetőséget arra, hogy erősen folytathassuk a jövőt” — fogalmazott Nagy Szabolcs.

A beszédeket követően sor került a koszorúzás ünnepi mozzanatára is, majd két szavalat is elhangzott, s végül a Himnusz közös eléneklését követően véget ért az ünnepség.

 

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 18:35
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...