Ünnepi megemlékezés Börvelyben
Utoljára módositva: 2014-03-17 13:56:49

Egész hétvégés programmal emlékeznek meg Börvelyben az 1848-as szabadságharc hőseire és áldozataira. Tegnap istentisztelettel, ünnepi műsorral és koszorúzással kezdődött a megemlékezés.

 

A hagyományokhoz híven a helyi református templomban kezdődött a börvelyi március 15-i megemlékezés az ünnepi istentisztelettel, amelyen Kátai Tibor református lelkipásztor hirdetett igét. A vallási szertartás után az egybegyűltek a helyi általános iskola előtt felállított Petőfi-szoborhoz vonultak, ahol a szokás szerint ünnepi előadással és koszorúzással hajtottak fejet a résztvevők az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt.

Kiss Zoltán börvelyi polgármester köszöntötte a jelenlévőket, majd egy pár szóban összefoglalva az ünnep jelentőségét, felvezette a helyi diákok műsorát, amelyet Végh Ibolya magyar szakos tanárnő állított össze. Az ünnepi műsor előtt Csaholczi Gusztáv, Tiborszállás község polgármestere is intézett néhány szót a jelenlévőkhöz. Beszédében kihangsúlyozta, hogy Kiss Zoltán polgármester volt az első, akit megismert Börvelyből, és tulajdonképpen neki köszönhető, hogy testvértelepülési viszony és rengeteg baráti kapcsolat alakult ki a két község között. „Megtisztelő érzés, hogy meghívást kaptunk az ünnepségre. Úgy gondolom, hogy Börvely minden téren sokat fejlődött az utóbbi években, így a helyiek méltók a márciusi ifjak hagyatékára. Ők karddal vívták a szabadságukhoz vezető utat, mi azonban tollal és kétkezű munkával érhetjük el ugyanezt” — mondta Csaholczi Gusztáv.

A szabadságharc eseményeit taglaló, versekkel és katonadalokkal tarkított színvonalas diákelőadás után Kátai Tibor lelkipásztor mondott áldást, majd a helyi református egyházközség énekkarának szolgálata közben a Börvelyi Általános Iskola két diákja, a tiborszállási önkormányzat nevében Csaholczi Gusztáv polgármester és Bituk István alpolgármester, az RMDSZ börvelyi szervezetének nevében pedig Kiss Zoltán polgármester, valamint Kürti László és Ozsváth Sándor RMDSZ-es tanácsosok helyeztek el koszorúkat Petőfi Sándor börvelyi szobrának talapzatánál. A megemlékezés keretében a református templom kertjében a földvári, illetve a II. világháborús áldozatok tiszteletére állított emlékműveket is megkoszorúzták. A pénteki megemlékezés fogadással zárult az iskolában.

Ma délután 6 órától újabb ünnepi istentisztelettel folytatódik a hétvégi megemlékezés, vasárnap pedig a Harag György Társulat Hazám, hazám című előadásának premierjét tekintheti meg a börvelyi közönség este 7 órától, a helyi kultúrotthonban. Az előadásra ingyenes a belépés.

 

Ifj. Deák Endre

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 16:55
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 17.
Ha csak a saját feje után akar menni, ne csodálkozzon, ha környezete ingerült és türelmetlen lesz egy idő után. Maradjon nyitott mások véleményére!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...