Ünnepi megemlékezés Börvelyben
Utoljára módositva: 2014-03-17 13:56:49

Egész hétvégés programmal emlékeznek meg Börvelyben az 1848-as szabadságharc hőseire és áldozataira. Tegnap istentisztelettel, ünnepi műsorral és koszorúzással kezdődött a megemlékezés.

 

A hagyományokhoz híven a helyi református templomban kezdődött a börvelyi március 15-i megemlékezés az ünnepi istentisztelettel, amelyen Kátai Tibor református lelkipásztor hirdetett igét. A vallási szertartás után az egybegyűltek a helyi általános iskola előtt felállított Petőfi-szoborhoz vonultak, ahol a szokás szerint ünnepi előadással és koszorúzással hajtottak fejet a résztvevők az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt.

Kiss Zoltán börvelyi polgármester köszöntötte a jelenlévőket, majd egy pár szóban összefoglalva az ünnep jelentőségét, felvezette a helyi diákok műsorát, amelyet Végh Ibolya magyar szakos tanárnő állított össze. Az ünnepi műsor előtt Csaholczi Gusztáv, Tiborszállás község polgármestere is intézett néhány szót a jelenlévőkhöz. Beszédében kihangsúlyozta, hogy Kiss Zoltán polgármester volt az első, akit megismert Börvelyből, és tulajdonképpen neki köszönhető, hogy testvértelepülési viszony és rengeteg baráti kapcsolat alakult ki a két község között. „Megtisztelő érzés, hogy meghívást kaptunk az ünnepségre. Úgy gondolom, hogy Börvely minden téren sokat fejlődött az utóbbi években, így a helyiek méltók a márciusi ifjak hagyatékára. Ők karddal vívták a szabadságukhoz vezető utat, mi azonban tollal és kétkezű munkával érhetjük el ugyanezt” — mondta Csaholczi Gusztáv.

A szabadságharc eseményeit taglaló, versekkel és katonadalokkal tarkított színvonalas diákelőadás után Kátai Tibor lelkipásztor mondott áldást, majd a helyi református egyházközség énekkarának szolgálata közben a Börvelyi Általános Iskola két diákja, a tiborszállási önkormányzat nevében Csaholczi Gusztáv polgármester és Bituk István alpolgármester, az RMDSZ börvelyi szervezetének nevében pedig Kiss Zoltán polgármester, valamint Kürti László és Ozsváth Sándor RMDSZ-es tanácsosok helyeztek el koszorúkat Petőfi Sándor börvelyi szobrának talapzatánál. A megemlékezés keretében a református templom kertjében a földvári, illetve a II. világháborús áldozatok tiszteletére állított emlékműveket is megkoszorúzták. A pénteki megemlékezés fogadással zárult az iskolában.

Ma délután 6 órától újabb ünnepi istentisztelettel folytatódik a hétvégi megemlékezés, vasárnap pedig a Harag György Társulat Hazám, hazám című előadásának premierjét tekintheti meg a börvelyi közönség este 7 órától, a helyi kultúrotthonban. Az előadásra ingyenes a belépés.

 

Ifj. Deák Endre

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 15:00
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 19:00
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:00
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 13.
Régen érezte magát ilyen elégedettnek. Jól sikerült a hete, rengeteget dolgozott és könnyedén, hatékonyan tudott együttműködni másokkal.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 13.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...