Ünnepi zsúfoltságra készülnek az átkelőknél
Utoljára módositva: 2019-08-14 20:12:40

Már hetek óta jelentősen megnövekedett a petei és csanálosi átkelők forgalma, de a minivakáció napjaiban a határrendészek még nagyobb dömpingre számítanak — s bár sokan fölösleges időhúzásnak tartják, a tüzetes ellenőrzések nem eredmény nélküliek.

Már júliusban megkezdődött az igazi nyári, vakációs forgalom a határátkelőknél, mind az országba be- és kilépők száma naponta átlagosan megduplázódott, de a nagy dömping hagyományosan augusztusra jellemző, ilyenkor indulnak legtöbben külföldi nyaralásra — és ilyenkor érkezik haza vakációzni szerte Európából több százezer hazánkfia. Zsúfolt napokat tudhat maga mögött az ország negyedik legforgalmasabb átkelőjének minősülő Pete (a bukaresti Henri Coandă reptér, a nagylaki és a borsi vám „előzi” meg) is, ahol augusztus 1–13. között 44 000 járműben 141 000 utazó lépett be és 20 200 járműben 68 600 utazó lépett ki Románia területéről, de nem ültek babérjaikon a csanálosi határrendészek sem, ott ugyanis 4400 járműben 14 000-en léptek be, míg 9700 járműben 27 100-an léptek ki az országból. Mint a Máramarosszigeti Határrendészeti Felügyelőségtől megtudtuk, a kilépők nagy száma annak köszönhető, hogy a lassan már unos-untalan szajkózott felhívás halló fülekre talált — azaz indulás előtt egyre többen tájékozódnak az intézmény holnapján az átkelési időről és a hosszú várakozás elkerülése érdekében a petei átkelő helyett a csanálosit választják. Sőt, az utóbbi periódusban — s főként amikor már Csanálos is „bedugult” — még délebbre kanyarodnak, az érmihályfalvi határátlépőt részesítve előnyben.

A megnövekedett augusztusi átkelőforgalom további növekedésével számolnak a Nagyboldogasszony-napi minivakációban a határrendészet munkatársai (tavaly például csak ebben az ünnepi periódusban 1,6 millió utas lépett ki- vagy be az országba) és bár naponta több mint négyezren teljesítenek majd szolgálatot, valószínűleg így sem lesz elkerülhető a (remélhetőleg minél rövidebb) várakozás az átkelőpontoknál. Mint hangsúlyozták, az útra indulóknak vagy hazajövőknek nem szabad megfeledkezniük arról, hogy továbbra is érvényben van a szigorított ellenőrzés, melynek során a személyi igazolványra és tulajdonosára nem csak egy pillantást vetnek, hanem számítógépes rendszerbe vezetik be az adatokat, kérik és ellenőrzik a gépkocsi okmányait is, illetve átvizsgálják a csomagtartót és esetenként a csomagokat is — sokan fölösleges időhúzásnak tekintik ezt a tüzetességet, pedig csak az elmúlt hetekben és csak a petei átkelőnél több, a legkülönbözőbb bűncselekményekért nemzetközileg és/vagy itthon körözött személy, valamint lopott ingóságként Európa-szerte keresett Seat, Kia és Jaguár akadt fent a szűrőn.

Az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében ne vegyenek fel stopposokat, ismeretlen személyeket az átkelők közelében: a törvény szerint ugyanis a gépkocsi sofőrje felelős és felelősségre vonható az utasai miatt. Ha pedig az ellenőrzéskor kiderül, hogy az utasnak nincs schengeni területre érvényes vízuma, a segíteni akaró gépkocsivezető szempillantás alatt embercsempészés vádjával találja szembe magát és magyarázkodhat az ellenőrző szerveknek (embercsempészésért egyébként 2–7 év közötti börtönbüntetés szabható ki) és magyarázkodhat akkor is, ha utasáról kiderül, hogy körözés alatt álló személy, vagy olyan kiskorú (azaz 18 év alatti), aki szülei írásos beleegyezése nélkül indult a szomszédos országba fesztiválozni.

És bár az átkelőhöz érve mindenki a legrövidebb sorba áll be, ajánlatos egy pillantást vetni a sávok fölötti feliratokra is — az „all passports” -sávban kell ugyanis kötelező módon besorolniuk a nem uniós tagországokból (zömében a Moldáv Köztársaságból és Ukrajnából) érkezőknek, s az ő ellenőrzésük jóval időigényesebb.

Indulás előtt a politiadefrontiera.ro honlapon informálódhatnak, s amennyiben a választott átkelő melletti jelzés pirosan (több mint 60 perc várakozás) vagy sárgán (több mint 40 perc várakozás) villog, válasszanak más, kisebb határátkelőt — például a csanálosit vagy az érmihályfalvit —, szombaton pedig éljenek a 10–18 óra között nyitva tartó, ideiglenes átkelők (Szaniszló–Ömböly, Szárazberek–Garbolc s főképp Nagypeleske–Zajta; Rozsály, majd Csengersima vagy Fehérgyarmat érintésével fel lehet jutni a 49-es főútra s onnan tovább az M3-asra) adta lehetőséggel is

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...