Ünnepvárás — ajándékozás (II.)
Utoljára módositva: 2017-12-05 12:56:55

A Szatmári Friss Újság szerkesztőségében meghívott vendégek beszélgettek arról, hogyan várták az ünnepeket régen és ma, milyen változásokon mentek és mennek át az ajándékozási szokások, mennyire vált fogyasztáscentrikussá a Mikulás és a karácsony.

 

A beszélgetésen részt vett: dr. Frigy Szabolcs egyetemi tanár, iskolai tanácsadó, Elek Kinga, a Szatmárnémeti Református Gimnázium aligazgatója és lánya, Lilla, dr. Lukács István szülész-nőgyógyász, Máthé Róbert református lelkipásztor, Máthé Gabriella tanítónő, Szejke Judit, a Borókagyökér Egyesület elnöke, Barna Karola pszichológus, ügyfélszolgálati szakmenedzser és Szabó Kinga Mária, a Szatmári Friss Újság riportere. A beszélgetést moderálta: Elek György.

Máthé Gabriella elmondta, hogy ebben az időszakban az iskolában arról beszélgetnek a gyerekekkel, ki mit kér a Mikulástól. Volt olyan gyerek, aki tizenegy dolgot kért. Ha ezeket az ajándéktárgyakat nem a Mikulás hozná, hanem meg kellene vásárolni, nagyon sokba kerülne, mert méregdrága dolgokat kért a gyerek. A gyerekek — mint ahogy azt Frigy Szabolcs is elmondta — úgy gondolják, ilyenkor kérhetnek. Mindent, amire az év során vágytak, ilyenkor el lehet kérni, mert jön a Mikulás, és elhozza ingyen, a szülőket sem kell terhelni. Vannak gyerekek, akik már hatévesen hasznos dolgokat (cipőt, zoknit stb.) kérnek. Meglátszik az, hogy melyik családban mit nevelnek bele a gyerekbe, milyen igényt fejlesztenek ki benne a Mikulással és karácsonnyal kapcsolatban. Nagyrészt a szülőktől függ, hogy milyen irányba befolyásolják a gyereket kicsi korában. A Máthé család kisebbik gyereke első osztályos, és néhány éve kialakították azt a szokást, hogy a karácsony legyen egy olyan ünnep, ami a régi hagyományokra épül. Ha nem is mindenben, de amennyire lehet, maradjanak meg a hagyományos szokások. Talán szerencse az is, hogy vidéken élnek, ahol még szokás a kántálás. A gyerekek szenteste délutánján elmennek kántálni, ők már tudják, hogy a kántálásnak mi a lényege. Sajnos a kántálás is elcsúszott az anyagiak irányába, hogy pénzt gyűjtenek, de a Máthé gyerekek tudják, hogy ők kántáláskor örömöt hirdetnek. Olyan énekeket válogatnak, amelyek Jézus születését hirdetik. A másik fontos dolog a családban, hogy hagyományos ételeket esznek karácsonykor: együtt fogyasztják el a töltött káposztát, miután elmennek a vendégek, de ott van az asztalon a kalács és egyebek. A Mikulás sajnos náluk is kezd elanyagiasodni, a gyerekek olyan dolgokra vágynak, mint a legtöbb gyerek, de jó, hogy hisznek a Mikulásban. A szülők igyekeznek arra irányítani a gyerekek figyelmét, hogy olyan dolgokat ajándékozzanak, amiket ők készítenek. Egymást szeretettel és kis apró figyelmességekkel kell megajándékozni — vallják.

Szabó Kinga Mária elmondta, hogy gyerekkorában mindig valami kisebb, apróbb dolgot (gyümölcs, édesség stb.) kapott a Mikulástól, a nagy ajándékot mindig az angyal csempészte a karácsonyfa alá. Ez is teljesen felborult, mert manapság már tizenegy dolgot kér a gyerek a Mikulástól, az ajándék összege jelentősen túllép azon, amit majd az angyal hoz, így a gyermek sem tudja úgy értékelni, mert nem tudja megítélni, hogy mi az érték. Szabó Kinga Mária nem érti, mi az oka annak, hogy a Mikulás mostanság kezdi elfelejteni a virgácsot. Régebben ezt minden gyerek megkapta, mert egyik sem volt olyan tökéletesen jó egész évben, hogy azt ne érdemelje meg, ne legyen helye a Mikulás ajándékai mellett — nem díszként, hanem inkább egyfajta intésként.

Elek Lilla számára a karácsony minden évben nagy élmény, hiszen ilyenkor mindig együtt a család. Bármilyen ajándékkal lepik meg, mindig örül, mert számára az őszinte szándék a fontos. Azonban legjobban a könyv boldogítja, erre is figyelmeztette a Mikulást. A levélben zárójelbe tette, hogy az édességet is elfogadja. Nemcsak kapni szeret, hanem adni is, mert számára az ajándékozás kölcsönös. A karácsonyfát ő díszíti egyedül.

Szejke Juditéknál sokáig az angyal hozta a karácsonyfát, de egy idő után küldött egy levelet, hogy túl sok helyre kell mennie, és megkérte a gyerekeket, hogy segítsenek feldíszíteni a fát.

Máthé Gabrielláéknál is az történt, hogy az angyal felhatalmazta a gyerekeket arra, hogy elmenjenek, és válasszák ki azt a fenyőt, ami nekik tetszik. A család közösen vásárol fenyőfát, és szintén közösen díszítik fel.

Frigy Szabolcs az elhangzottakkal kapcsolatosan megjegyezte, hogy a gyerekkor egy mítoszteremtő és mítoszmegélő korszak. Most mintha azt élnénk meg, hogy a gyerekkornak sem adunk elég időt, nagyon lerövidül a gyerekkor, és mítosz nélkül nőnek fel a gyerekek, nagyon hamar bekapcsolódnak a fogyasztásba. A Mikulást élik meg a gyerekek úgy, hogy kontrolljuk van a fogyasztás felett. Év közben nem mondhatják meg, hogy mit vásároljon az anyuka, de a Mikulás egy olyan pont, ahol a gyerekek úgy érzik, hogy kontrollálják a fogyasztást. A tanítónénik is látják, hogy a nevelés is fogyasztásközpontú lett: ha rossz a gyerek, nem kap játékot, ha jó, akkor igen. A hagyományos pedagógiával ellentétben ma a szülő a büntetést is a fogyasztáshoz kapcsolja. A gyereknek ma az a legnagyobb büntetés, ha elveszik a telefonját. Az, hogy a gyerek megbántja a szülőt, sehol nincs a nevelés reflekciójában, mutatott rá a szakember. Ha megvizsgáljuk, hány éves korban kapcsolódik be a gyerek a fogyasztói társadalomba, most azt éljük meg, hogy a Mikulás az első olyan pont, amikor behatolnak a fogyasztói társadalomba. Ez így nincs jól. A gyerek már nem éli meg a misztikus jellegét a Mikulás-kornak.

Elek Kinga hangsúlyozta, hogy a nagyobbaknál kezd kialakulni egy olyan szokás, hogy megajándékozzák egymást az osztályokon belül is, megmaradt az a hagyomány, hogy válasszanak társat az ajándékozáshoz. Az ajándékot van, aki megvásárolja, van, aki maga készíti el. Nagyon sok gyerek épp amiatt veszíti el a szüleit, mert azok kimennek külföldre dolgozni, hogy minél több pénzhez jussanak, onnan küldik haza a pénzt a gyerekeknek. Nagyon sok középiskolás van, aki egyedül él, egyedül menedzseli az életét. Ezek a gyerekek sok mindent megengedhetnek maguknak (a legjobb telefonok, a legjobb cipők és ruhák), a legfontosabbat viszont nem kapják meg, ami nem más, mint a szeretet és az odafigyelés. Pedig a gyerekekkel csak szeretettel és odafigyeléssel lehet bármit elérni. A szülők nem fogják fel, hogy milyen nagy sérüléseket okoznak a társadalomnak és a saját gyerekeiknek. Ugyanez a helyzet azokkal, akik elmennek külföldre tanulni, és ott maradnak. Ezek a fiatalok nem maguktól találják ki, hogy elmennek, hanem éppen a szülők segítik hozzá őket ehhez, adják meg a lehetőséget anélkül, hogy felmérnék a következményeket.

Máthé Gabriella arról beszélt, hogy a Szatmárnémeti Református Gimnáziumban a tizedikesek ajándék muffint visznek a kicsiknek, eltöltenek velük egy kis időt, együtt játszanak velük, időközben pedig betoppan a Mikulás is.

Máthé Róbert elmondta, hogy a fiatalabb generáció körében tapasztalható, hogy már nem a régi hagyományok szerint ülik az ünnepet, hanem elutaznak valahova. Ha nem is engedhetik meg a wellnesshétvégét úgy, ahogy a nyugati társadalomban, de felkeresnek egy távol élő rokont. Már gyakori jelenség az, hogy az egész család elutazik, de olyan példák is vannak, hogy itt, a közelben valamelyik motelben vagy szállodában töltik az ünnepet. Az idősek azok, akik várják az ünnepet a megszokott rendben, sokan inkább azért, mert olyankor szokták a gyerekeik meglátogatni őket. Már számukra sem a központi üzenetről, az ajándékozásról, a szeretetről, ennek a megéléséről szól az ünnep. Van néhány régi hagyomány, amit megpróbálnak feleleveníteni, de nem is tudja már a huszonegyedik századi ember, hogy minek mi a háttere.

Lukács István gyerekkorára visszaemlékezve elmondta, hogy abban az időben összegyűlt az egész család, hogy együtt ünnepeljen. Nagyobb korában vette észre, hogy édesanyja sokat készült az ünnepre, s amikor eljött a szenteste, már annyira fáradt volt, hogy alig tudott elmenni a templomba. Miután Kolozsvárra került egyetemre, minden megváltozott. Néha sikerül hazajönni karácsonykor, de már nem lehet érezni a karácsonynak azt a régi meghittségét és hangulatát. Több évben előfordult már, hogy még a karácsonyi készülődéskor csomagol, és megy vissza Kolozsvárra, mert éppen ügyeletes. A karácsonyi ügyelet semmiben sem különbözik a többitől: a betegeket ugyanúgy el kell látni, ugyanúgy születnek gyerekek. A karácsonykor született gyerek mindig külön öröm a szülők számára, de az orvos számára ugyanaz a feladat, mint máskor. A karácsonykor született gyereknél a szülők tesznek egy összehasonlítást, hogy az ő gyerekük is akkor született, amikor a kis Jézus. Máthé Róbert megjegyezte, hogy Németországban például, de más országokban is karácsonykor és szilveszterkor telt ház van a szülészeten, mert akik csak tehetik, előjegyeztetik a szülést ezekre a napokra. Már Magyarországon is komoly anyagi juttatást kap az év elsőszülöttje, emiatt is kezd kialakulni egyfajta harc.

Szejke Judit megjegyezte, hogy a Borókagyökér Egyesület egy évben kapott a Mikulástól olyan muffint, amiben voltak kis cédulák egy-egy üzenettel.

Elek Lilla elmondta, hogy ő a cipőjében találja meg minden évben a Mikulás ajándékát. Erre fel kell készülni, hogy minél tisztább legyen.

Máthé Róbert számára gyerekkorában nagy izgalmakkal járt a várakozás. Mindig számolta, hányat kell még aludni, amíg jön a Mikulás. Abban az időben nem mindig kapták meg azt az ajándékot, amit kértek. Valahol ott van a gond, hogy a mai szülő úgy gondolja, gyermeke esetleg lelkileg sérülhet, ha nem azt kapja, amit kért. Kérdés, hogy vajon mindig mindent megkap-e, amit kér. Vagy ha nem, az lelkileg nem olyan káros? Valahol hozzátartozik a gyerekkorhoz, a felnőttkorhoz való alkalmazkodás, megérés. A felnőtt már tudja, hogy az életben nem kap meg mindent, amit szeretne.

Máthé Gabriella hozzátette, hogy nem kapunk meg mindent a szülőktől, mert nem biztos, hogy van rá anyagi keret. A Mikulás egy olyan csoda a gyerekek életében, akitől jogosan várják el, hogy igenis hozza el azt, amit kérnek tőle, mert ő megteheti. Ezért mernek a gyerekek határok nélkül kérni a Mikulástól.

Szejke Judit elmondta, hogy tizenhét éves fia felhívta telefonon, hogy nézze meg a szobájában, járt-e már a Mikulás. Szabó Kinga Mária is bevallotta, hogy még ma is várja a Mikulást, pedig évei számát tekintve már rég nem gyermek.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Paddington 2
Ma, 15:00
Mindenki kedvenc macija, a dédelgetni való Paddington boldogan éldegél a Brown családdal Windsor Gardensben, ahol az előző részben talált otthonra. Paddington csupa szív és vidámság, és amerre csak jár, marmeládot osztogat, így nem csoda, hogy roppant népszerű a helyiek körében. A kismackóra nagy feladat vár: közeleg imádott nagynénje, Lucy századik születésnapja, ezért méltó ajándékot kell kerítenie neki. Amikor Mr. Gruber régiségboltjában észrevesz egy különleges könyvet, azonnal tudja, hogy a
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 17:00
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 19:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 21:50
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 14.
Ma valahogy nem tudja kiszámítani, hogyan fognak viselkedni az emberek. Mind a magánéletében, mind hivatásában meglepő reakciókra számíthat.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...