Üres lapot nyújtottak be
Utoljára módositva: 2019-03-18 20:16:22

Az országos tiltakozáshoz csatlakozva több szatmári próbaérettségiző — köztük a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tizenegyedikesei — egy betűt sem írt a vizsgalapjára a hétfői felmérésen.

A hetedikes és nyolcadikos Szatmár megyei diákok nem bojkottálták a múlt heti próbavizsgákat, a középiskolásokra viszont ez már nem igaz. Több Szatmár megyei tanintézmény diákjai is csatlakoztak az Országos Diáktanács tiltakozásához — #foaiagoală, #dămfoaiagoală —, és nem töltötték ki a próbaérettségi vizsgaívét, üres papírlapot nyújtottak be. Így volt ez többek között a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban, a Mihai Eminescu Főgimnáziumban és a Ioan Slavici Főgimnáziumban is — igaz, nem mindenki tiltakozott ezekben az iskolákban sem. A Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban például csak a tizenegyedikesek adtak be üres lapot. Amint azt Pataki Enikő iskolaigazgatótól megtudtuk, a piszkozatok megteltek mindkét évfolyamon, a tizenegyedikesek is kidolgozták a tételeket, viszont tiltakozásul mégsem vetettek egy betűt sem a vizsgalapra.

Az Országos Diáktanács szerint a próbavizsgák nem a diákok készségeit mérik fel, csak a felhalmozott ismeretanyagot, ugyanakkor nem a kritikai gondolkodásra való képességüket értékelik ki, csak az osztályteremben tollba mondott ismeretek reprodukálásának képességét. „Üresen adjuk be a lapot, mert tisztában vagyunk vele, hogy a minisztérium kísérleti nyulaknak használ minket, egy diagramhoz szükséges számadatoknak” — írták a tanulók, akik azt szeretnék, hogy egy olyan oktatási rendszer épüljön ki Romániában, amely bizonyítja, hogy az oktatás valóban nemzeti prioritás, a diákszervezetek pedig beleszólást kapnak a döntéshozatali folyamatokba.

Az Országos Diáktanács egyébként már korábban megnyugtatta a diákokat: semmilyen formában nem büntethetik őket azért, mert üres lapot adnak be, mert ahogyan arról mi is beszámoltunk, a vizsgajegyeket csakis a diákok vagy a szülők kifejezett kérésére vezetik be az osztálynaplóba.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. április 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 6 dkg kakaópor, 2 csipet só, 13 dkg vaj (+ a formákhoz), 10 ...