Út a semmibe — a schengeni csatlakozás a megoldás
Utoljára módositva: 2019-05-25 10:13:02

Börvely és a magyarországi Tiborszállás között új aszfaltút húzódik. Mindösszesen pár tíz méter hibádzik ahhoz, hogy a két útszakasz összeérjen. A schengeni csatlakozás lehetne a megoldás.

 

A héten Winkler Gyula európai parlamenti képviselőjelölt is a helyszínen járt. Felidézte: a Barroso-bizottság nyolc évvel ezelőtt mondta ki, hogy Bulgária és Románia teljesíti a schengeni csatlakozási feltételeket, majd az Európai Parlament két ízben is elfogadott egy-egy határozatot, amelyben követeli a két kelet-európai ország schengeni csatlakozását. Kiemelte ugyanakkor, hogy ebben a kérdésben az Európai Parlament nem tud önállóan döntést hozni. A csatlakozás megvalósulásához az Európai Tanács jóváhagyására van szükség, azonban több tagállam — Franciaország, Finnország és legutóbb Hollandia — rendre megvétózta a döntést, olyan kifogásokat támasztva, amelyek nem szerepelnek a csatlakozási feltételek között. Ilyen kifogás például az, hogy Romániában sérül a jogállamiság.

Winkler Gyula elmondta azt is, hogy a schengeni csatlakozásnak gazdasági és közösségi tétje is van, ezért ennek mielőbb meg kell történnie. A határ történelmi szempontból is összetartozó közösségeket választ szét, de kereskedelmi akadályokat is támaszt, hátráltatja a határ menti közösségek gyarapodását, fejlődését.

Mindezek okán szorgalmazta, hogy minél hamarabb létesüljön határátkelő Börvelyben is. A látogatáson jelen volt Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, illetve mások mellett Kiss Zoltán börvelyi polgármester, Erdei-Dolóczki István parlamenti képviselő és Nagy Szabolcs megyemenedzser. Elmondták, hogy Szatmár megyében négy kisebb közúti határátkelőhely létezik, ezek közül három, a Zajta–Nagypeleske, a Garbolc–Szárazberek, illetve az Ömböly–Horea határátkelőt mind a magyarországi, mind a romániai oldalon EU-s pénzek révén valósították meg.

A Börvely–Tiborszállás határátkelőt a község irányából lehet megközelíteni, a Tasnádig húzódó, mintegy 70 kilométeres megyei út felújítása a helyi fejlesztési országos programból lehívott alapok segítségével valósult meg. A polgármester szerint a börvelyi határátkelő megnyitása a többi határátkelő tehermentesítését tenné lehetővé.

Börvelyi pékségbe is ellátogattak. Egyebek között európai uniós támogatással bővítették a vállalkozást. A pékségben mintegy negyvenen dolgoznak — a pékeken kívül sofőrök, eladók stb. Naponta hozzávetőleg 3000 kenyeret készítenek, s amennyiben a közelben lenne határátlépő pont, talán több családnak tudnának mindennapit biztosítani…

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 10.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...