Útadófigyelő kamera Peténél
Utoljára módositva: 2019-05-22 20:01:40

Szatmár megyében háromra bővült a matricafigyelő kamerák száma a megyében, Józsefháza környékére várható a negyedik.

A Szatmárnémetiből Nagykárolyba vezető 19-es úton lévő után a 19A jelű országúton, Peténél is felállították az érvényes útadómatrica meglétét vizslató kamerát. Ez a harmadik ilyen készülék a megye országos rangú útjain, korábban a csanálosi átkelőnél is telepítettek egyet, ott egy hónappal ezelőtt lettek készen a munkálatokkal.

Üzemel-e?

Găman Mihály, Pusztadaróc község polgármestere elmondta, hogy az értesülés igaz, a román közútkezelő (CNAIR) által korábban letett építkezésiengedély-igénylés matricafigyelő kamera telepítéséről szólt, és valóban az áll a falu végén. A kamerakihelyezési munkálatok be vannak fejezve, mondta még el lapunknak a polgármester, és át is vannak véve, de hogy valóban üzemel-e a kamera, azt a községvezetés nem tudja.

Tudva levő, hogy úthasználati illetéket csak az országutak használata esetén kell fizetni, a Külföldi Befektetések, Köz- és Magánszféra Partnerség Igazgatóság (DPIIS) adatai szerint Szatmár megye esetében az ilyen utak a következők: 19, 19A, 1C (Sárközújlak–Apa), 1F (Csanálos–Tasnád–Szopor), 19F (Szatmárudvari–Apa), és fizetős lesz a szatmárnémeti kerülőút is.

Belterületen van

Peténél és Csanálosnál is érdekes a helyzet, mert korábban azt lehetett tudni, hogy csak a települések közigazgatási határán túl kötelező fizetni az országos utak használatáért, a két faluban viszont belterületre épültek ezek. Găman Mihály igyekezett tisztázni a dolgot: a közigazgatási határ csak városok esetében számít, községek esetében a belterületen húzódó út is a CNAIR fennhatósága alá tartozik. Mellau József csanálosi polgármester is ezt erősítette meg, és ezt látszik igazolni az is, tette hozzá az elöljáró, hogy a Csanáloson áthaladó utat a CNAIR javítja és gondozza, a községre csak annak tisztán tartása van bízva.

Ha nincs útadómatrica vagy van, de lejárt — autótípustól függően —, 250–4500 lej lehet a büntetés, ha a kamera észreveszi a mulasztást. Nem hivatalos információk szerint van egy bizonyos türelmi idő, amelyik lehetővé teszi, hogy ne kelljen feltétlenül előre kiváltani a matricát, elég az országútra hajtás napján megtenni azt, de még éjfél előtt. Ez állítólag érvényes abban az esetben is, ha a matrica nélküli autót észlelte a kamera, és a rendszáma bekerült a rendszerbe.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 10.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...